De mensen van het 140-jarige Haags Gemeentearchief

Het Gemeentearchief bestaat 140 jaar. Daarom is er een tentoonstelling in de grote hal (Atrium) van het stadhuis. Hierin staan de mensen centraal die voor de ‘schatkamer van de stad’ zorgen.

Helga Meijer beheert bij het Gemeentearchief duizenden films, video’s en grammofoonplaten.

Wie de grote hal van het stadhuis binnenloopt staat letterlijk bovenop het Gemeentearchief. Het archief is in de kelder direct onder de vloer. Er wordt van alles bewaard. Van verslagen van de gemeenteraad tot boeken, werk van musici, kranten, posters, kaarten films en foto’s.

Alles dat over Den Haag en haar inwoners gaat kan interessant zijn voor het Gemeentearchief. Dat geldt ook voor de gemeente Leidschendam-Voorburg, want het archief van die gemeente ligt ook op het Spui. Net als het archief van het voormalig Nederlands Muziekinstituut.

Raadplegen

Bij het Gemeentearchief werken 61 mensen. Zij houden zich elke dag bezig met het opnemen van nieuwe verzamelingen en archieven. De medewerkers van het archief zorgen ook voor de documenten en spullen die al in het archief liggen. Mensen die de geschiedenis van de stad willen onderzoeken, kunnen informatie opzoeken in het archief.

Helga Meijer beheert het film- en beeldmateriaal van het Gemeentearchief. Zij doet dit bijvoorbeeld voor inwoners en mensen die voor hun werk naar het archief komen. Meijer: ‘Ik hoop dat het publiek en ook professionele film- en televisiemakers onze collectie gaan gebruiken, zodat het steeds beter zichtbaar wordt.’

Democratisch proces

Het archief speelt een belangrijke rol in de democratie van Den Haag. Want burgers kunnen bij het Gemeentearchief de documenten bekijken waarin de besluiten van het gemeentebestuur staan. Zo leggen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders verantwoording af.

Opening tentoonstelling

De tentoonstelling ‘Een kijkje in de keuken van het Haags Gemeentearchief’ laat zien wat er komt kijken bij het goed bewaren van de ‘schatkamer’ van Den Haag. Medewerkers van het Gemeentearchief vertellen op 15 verlichte panelen hun verhaal. Cultuurwethouder Saskia Bruines opent de tentoonstelling officieel in de grote hal van het stadhuis op maandag 26 februari om 17.00 uur.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070