Brug vernoemd naar eigenaresse eerste vegetarische restaurant

De brug tussen de Carry van Bruggenhof en Polanenhof heeft een naam. Sinds 12 juli 2024 heet deze brug officieel de Valk-Heijnsdijkbrug. Het verzoek om de brug te vernoemen kwam van Harry Berg, inwoner van de stad.

Foto: Henriette Guest

Harry kwam het verhaal van Elisabeth Valk-Heijnsdijk tegen toen hij onderzoek deed als voorbereiding van het Art Nouveau Festival. In een biografie las hij over een vegetarisch restaurant in Den Haag. “Dat bleek te zitten in het pand waarin nu Park Centraal in zit”, vertelt hij. “Dat is een heel mooi gebouw. Op de puien staan nog verwijzingen naar graan en druiven.” Hij ontdekte dat dit het eerste vegetarische restaurant van Nederland was en dat de eigenaar een vrouw was: Elisabeth Valk-Heijnsdijk.

Bewondering

Valk-Heijnsdijk leefde in de 19e eeuw. Op jonge leeftijd kwam ze naar Den Haag als een eenvoudig dienstmeisje en ze groeide uit tot directrice van een hotel-restaurant met 60 personeelsleden. Daarnaast schreef ze een vegetarisch kookboek dat tot op de dag van vandaag verkrijgbaar is. “In mijn zoektocht kreeg ik heel veel bewondering voor haar,” zegt Harry. “In die tijd was het ongebruikelijk dat een vrouw leidinggaf aan een bedrijf en ook vegetarisch eten kwam nog niet zoveel voor. Ze heeft veel betekend. Voor het feminisme, voor vegetarisch eten en voor de stad.”

Harry diende een aanvraag in om haar te vernoemen. In eerste instantie had hij een pad in het Zuiderpark op het oog, maar dat was niet mogelijk. Daarna duurde het nog even voordat de gemeente met het voorstel kwam voor de brug in Erasmus Veld. De Valk-Heijnsdijkbrug staat in een buurt waar ook andere schrijfsters/feministen en dichteressen vernoemd zijn.

Ook een idee voor een vernoeming? Lees meer op: Begin externe link: bereikbarestad.denhaag.nl/achtergrondverhaal/valk-heijnsdijkbrug(Externe link), einde externe link.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070