Nederlands oefenen in het Taalcafé

Bij veel opvanglocaties helpen buurtbewoners vluchtelingen. Ook bij het Fletcher Stadshotel aan de Laan van Meerdervoort. Vrijwilligers komen 2 keer per week om Nederlands te oefenen.

Laurens Schrijnen met nog een vrijwilliger de Syrische Amina en een paar andere bewoners van het hotel tijdens het Taalcafé (foto: Arenda Oomen)
Laurens Schrijnen met nog een vrijwilliger de Syrische Amina en een paar andere bewoners van het hotel tijdens het Taalcafé (foto: Arenda Oomen)

In de vroegere bar van het hotel zit Israa (28) naast Jan Pronk, oud-politicus en vrijwilliger. ‘Neus – neuzen. Mond – monden. Vinger – vingers,’ leest hij voor. Israa zegt hem na. Ze kwam ruim 1 jaar geleden naar Nederland vanuit Gaza, waar ze een opleiding boekhouding heeft gedaan. ‘Ik wil zo snel mogelijk Nederlands leren, een stage doen en gaan werken,’ vertelt ze.

Taalcafé

Jan Pronk meldde zich spontaan aan als vrijwilliger. ‘In mijn werk heb ik altijd veel met vluchtelingen te maken gehad,’ vertelt hij. Caroline Wassenaar, die al jaren NT2-lessen geeft, organiseerde het Taalcafé. ‘De bewoners kunnen gewoon binnenlopen, het is laagdrempelig,’ zegt ze. ‘Ik ben gewend om met handen en voeten te praten.’

Inburgering

Nasir, een 20’er uit Afghanistan, komt binnen en groet medebewoners en vrijwilligers. Hij woont hier al ruim 1 jaar met zijn familie. ‘Pashtoe is mijn1e taal, Nederlands moet mijn 2e worden,’ zegt hij. Hij hoopt snel met school en zijn inburgering te beginnen en weer cricket te gaan spelen.

Uitstapjes

Vrijwilliger Laurens Schrijnen woont in de buurt en zet zich in voor zijn wijk. ‘Vluchtelingen zijn niet eng, ze zijn net als wij,’ zegt hij. Tegenover hem zit de Syrische Amina. Haar zoon was al 3 jaar eerder in Nederland. ‘Ik wil Nederlands leren zodat ik weet wat ik moet zeggen in de supermarkt,’ zegt ze. Vrijwilligers organiseren ook maandelijks uitstapjes, zoals naar de kinderboerderij en Madurodam.

Waardevol contact

Voor de vluchtelingen en voor de vrijwilligers is het contact waardevol, zegt Laura van der Wel van het COA. ‘Het is fijn voor de bewoners in contact te komen met mensen van buiten de opvang.’ Voor de vrijwilligers is het leuk om meer te weten over verschillende culturen en achtergronden. Jan Pronk geeft al meer dan 1 jaar les in het Taalcafé. ‘Nederland wordt verrijkt door de aanwezigheid van andere culturen,’ zegt hij.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070