Aan het werk als u statushouder bent

Als statushouder mag u werken in Nederland. Op deze pagina leest u hoe dat gaat.

Het COA en de gemeente kunnen u helpen bij het vinden van passend werk. Praat hierover met uw contactpersoon bij het COA. Op de opvanglocatie Regulusweg 1 is iedere week een ‘meedoenbalie’ geopend, het COA u kan helpen werk te vinden. Kijk voor de openingstijden op de Begin externe link: website van het COA(Externe link), einde externe link..

U heeft een burgerservicenummer (BSN) nodig

Om te werken moet u een burgerservicenummer (BSN) hebben. Een BSN is een uniek nummer van de overheid, gekoppeld aan uw persoonlijke gegevens. U krijgt een BSN als u wordt ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Meestal gebeurt dat al tijdens uw asielprocedure.

U kunt zich voorbereiden op uw inburgering

Als u als statushouder nog op een COA-locatie woont, kunt u meedoen aan de voorinburgering. Dit kan op de opvanglocatie Regulusweg. U kunt zich dan terwijl u werkt alvast voorbereiden op uw inburgering. U leert er de Nederlandse taal. Ook leert u de Nederlandse cultuur begrijpen en bereidt u zich voor op werk. Hier leert u wat werk in Nederland inhoudt. Deze lessen zijn niet verplicht, maar wel nuttig. U hoeft geen werkuren te missen om mee te doen.

Werk en inburgering

Als u een verblijfsstatus hebt gekregen moet u inburgeren. Dat betekent dat u Nederlands leert. En dat u leert hoe de Nederlandse samenleving werkt. Als u werkt op het moment dat uw inburgering begint, is dat misschien moeilijk te combineren. Inburgeren kost ongeveer 8 uur per week aan lessen en 8 uur per week aan oefenen.

Misschien kunt u de inburgeringslessen ‘s avonds of in het weekend doen. Zo niet, praat dan met uw werkgever. Een werkgever kan hierin meedenken. De gemeente kan u helpen bij deze gesprekken. 

Werk en vrije tijd

Een hele werkweek in Nederland is 40 uur: 5 dagen van 8 uur. Behalve voor werk en inburgering hebt u natuurlijk ook tijd nodig voor andere dingen. Bijvoorbeeld een huis vinden of familiezaken regelen. Dat kan stress geven. Toch is het verstandig te blijven werken, zodat u geld blijft verdienen. Uw contactpersoon bij de gemeente of het COA kan met u meedenken over hoe u alles goed kunt combineren. 

Werk en bijstand

Als u niet werkt, krijgt u een bijstandsuitkering van de Nederlandse overheid. Het is beter om wel te werken, zodat u een salaris verdient en uzelf kunt redden. Uw contactpersoon bij de gemeente of het COA kan u helpen een baan te vinden die bij u past.

Uitzondering is als u op proef aan een baan begint (proefplaatsing) of een werkstage doet.  U mag dan uw uitkering houden.

Eigen bijdrage als u werkt

Als u op een opvangplek van het COA woont, krijgt u leefgeld. Als u werkt, moet u een deel van dit geld terugbetalen. Kijk voor meer informatie hierover op de Begin externe link: website van het COA(Externe link)(Externe link), einde externe link..

Uw diploma’s geldig maken voor Nederland

Als u als statushouder in Nederland werkt, kunt u aanvragen dat uw diploma’s uit uw land van herkomst geldig worden voor Nederland. Uw diploma wordt dan vergeleken met Nederlandse diploma’s of opleidingen. U kunt deze ‘diplomawaardering’ gratis aanvragen via de website van de IDW (Internationale Diplomawaardering). Voor welke Nederlandse banen er diplomawaardering nodig is, is na te gaan op de Begin externe link: website van de Europese Commissie(Externe link), einde externe link. 

Als u verhuist

Verhuist u naar een andere gemeente? Dan kan het zijn dat u kunt werken in een andere vestiging van het bedrijf waar u werkt. Vraag dit aan uw contactpersoon bij het COA.

U kunt geld lenen om uw huis in te richten

Als u een woning toegekend krijgt, kunt u bij de gemeente geld lenen voor de inrichting. Dit heet ‘inrichtingskrediet’.  Hoe veel u kunt lenen hangt af van de woning en hoe groot uw gezin is. 

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070