Uitbreiden natuur

De natuur staat onder druk in Den Haag. Het aantal bewoners in de stad groeit. En er komen steeds meer bezoekers naar de Haagse natuurgebieden. Hierdoor zijn er steeds minder verschillende planten, kruiden, insecten en kleine dieren zoals egels en vogels. Daarom zorgt de gemeente voor meer natuur op 7 plekken in de stad.

Meer groen is ook goed omdat het klimaat verandert. Door asfalt of tegels weg te halen en bomen, planten en struiken te planten, kan het regenwater beter weglopen. Op plekken waar groen en bomen zijn geplant wordt het bovendien minder warm.

7 natuurgebieden

Hieronder ziet u op welke plekken de gemeente gaat zorgen voor uitbreiding van natuurgebieden. Op 1 plek is het werk al klaar.

Deze plek ligt aan de rand van Kijkduin in de duinen. Hier is ongeveer 900 m2 asfalt weggehaald. Daardoor is er meer ruimte voor meer duinzand en planten die groeien in de duinen. In augustus 2024 was dit gebied klaar.

Deze dijk ligt aan de rand van Den Haag en grenst aan de polders. De gemeente verbetert de kwaliteit van de natuur. Er komen natuurvriendelijke oevers en poeltjes. Ook worden er hagen en andere planten geplant. En er wordt op een andere manier gemaaid. De dijk wordt ook afgesloten voor wandelaars. Door deze aanpak wil de gemeente meer verschillende soorten dieren en planten terugbrengen in het gebied. Bijvoorbeeld de patrijs en de hermelijn. Het project start in de 2e helft van 2025. Er komt ongeveer 16.000 m2 natuur bij.

Deze weg loopt langs Wapendal en de Bosjes van Pex. Wapendal is een Natura 2000 gebied. Dat betekent dat de natuur op deze plek bijzonder is maar ook kwetsbaar. Aan de andere kant liggen de Bosjes van Pex. In dit groengebied liggen veel sportvelden, 2 maneges en een restaurant. Het deel van deze weg tussen de Ridderspoorweg en Pioenweg  wordt smaller gemaakt en afgesloten voor autoverkeer. Er wordt een fietspad aangelegd. De ruimte die vrijkomt door het smaller maken van de weg wordt gebruikt om struiken en bomen te planten. Hierdoor wordt de kwetsbare natuur in Wapendal beter beschermd. Ook kunnen kleine dieren zoals padden, zandhagedissen, egels en eekhoorns zich beter verplaatsen tussen beide gebieden en is er meer rust voor deze dieren. Er komt op deze plek ongeveer 3.000 m2 natuur bij.

Het Westduinpark is ook een Natura 2000 gebied en hoort bij een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Op deze plek aan de rand van het Westduinpark staan een aantal oude gebouwen en er ligt een parkeerplaats. Deze gebouwen worden gesloopt en de parkeerplaats wordt weggehaald. Het gebied wordt voor een groot deel teruggegeven aan de duinen. Daarnaast wordt er een aantrekkelijke toegang tot het gebied gemaakt. Er komt ongeveer 3.000 m2 natuur bij op deze plek.

Deze weg ligt tussen de Waterpartij en het Hubertuspark. Er lag al een plan om  deze weg groener te maken, maar de gemeenteraad besloot in 2021 om het project tijdelijk te stoppen. De reden was dat er niet genoeg geld was. Het groener maken van deze weg zorgt voor ongeveer 2.500 m2 extra natuur.

Dit gebied ligt aan de rand van Leidschendam-Voorburg en Den Haag in de Begin link:Vlietzone, einde link.. Het gebied is nu een wei voor schapen en koeien. Er wordt op deze plek een natuurgebied gemaakt met bomen, verschillende planten en bloemen. Er komen ook wandelpaden en bankjes in het natuurgebied zodat iedereen kan genieten van de nieuwe natuur. Het plan voor de Vlietweide is gemaakt door de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming Den Haag en omstreken (AVN).

Deze sportvelden liggen aan de rand van Madestein. De sportvereniging bestaat niet meer.  De sportvelden worden ingericht als natuurgebied. Onderdeel van dit plan is om het parkeren bij de sportverenigingen die eromheen liggen te verbeteren. Het totale terrein is ongeveer 16.000 m2.

Lees meer informatie: Begin externe link:RIS320065(Externe link), eind externe link..

In het Westduinpark maken oude gebouwen plaats voor natuur

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070