Boomziekten: iepenziekte
Als een boom de iepenziekte heeft, verdroogt hij. De schimmel die de ziekte veroorzaakt, verspreidt zich in de houtvaten. De boom sluit deze houtvaten af om verdere verspreiding te voorkomen. Daardoor verdroogt de boom en krijgt dode takken.
Een injectiemiddel voorkomt dat de boom reageert op de schimmel. Maar de injecties werken niet tegen besmetting via de wortels.
Herken de ziekte
Iepenziekte begint meestal in een tak bovenin de kroon. Binnen 1 tot 2 weken kan een groot deel van de kroon bruin verkleurd zijn. Een doorsnede van de takken laat donkergekleurde stippen in de buitenste jaarring zien. Uiteindelijk sterft de boom.
In Den Haag is iedere eigenaar verplicht om zieke iepen binnen 3 weken op te ruimen. Ook is het verboden om ongeschild iepenhout in bezit te hebben.
Verspreiding
Verspreiding van de iepenziekte komt door:
- De iepenspintkever die de schimmel verspreidt. Deze kever broedt in dood of verzwakt iepenhout. Uit de eitjes komen de larven en uit de larven komen de jonge kevers. Zij vliegen uit en besmetten gezonde iepen.
- Contact met de wortels van een besmette boom. In een rij bomen gaan dan jaarlijks 1 of meer bomen dood. Dit is het zogenaamde domino- of oproleffect.
Maatregelen
Om te voorkomen dat uw bomen de iepenziekte krijgen, kunt u het volgende doen:
- (Laten) injecteren. Gezonde iepen kunnen een injectie krijgen om de iepenziekte te voorkomen.
- Voorkom dat iepenspintkevers kunnen broeden. Ruim zieke en zwakke bomen snel op en vernietig hout van gezonde iepen. U kunt het iepenhout ook schillen, composteren, verbranden of onder water bewaren.
Controle door gemeente
De gemeente controleert haar bomen op deze ziekte. Als een zieke iep wordt aangetroffen krijgt deze een witte stip op de bast en wordt de boom daarna zo snel mogelijk verwijderd. Ieder jaar geeft de gemeente de iepen in de stad een soort ‘griepprik’ tegen de iepenziekte.
Bekijk de video Haagse iepen krijgen een ‘griepprik’ (video op het Youtube-kanaal van de gemeente)(Externe link)
Meer doen of weten?
U kunt een bijdrage leveren aan de bestrijding van de iepenziekte. Als u denkt dat ergens een zieke iep staat, laat dit dan weten via de pagina Begin link: Iepenziekte melden, einde link. .
.