Beheer van bomen
De gemeente doet verschillende dingen om de bomen in de stad te verzorgen en te onderhouden. Zo krijgen alle bomen regelmatig een snoeibeurt. Onveilige bomen worden opgespoord en verzorgd of vervangen. Lees meer over het beheer van de bomen.
Als basis krijgen alle 121.000 stadsbomen regelmatig een snoeibeurt. Hierdoor krijgt de boom een goede vorm. De gemeente laat laaghangende takken weghalen. Weggebruikers kunnen dan veilig onder de boom door rijden.
Onderzoek door boomexperts
Elk jaar onderzoeken bomenexperts de bomen die de gemeente 15 jaar of langer geleden geplant heeft. Dat zijn er ruim 80.000. De experts houden de veiligheidsstatus van al deze bomen bij in een logboek. Op deze manier laat de gemeente onveilige bomen op tijd opsporen.
Soms heeft een boom extra onderzoek nodig. De expert kijkt dan met een speciaal apparaat naar de binnenkant van de boom. Hiermee ziet de expert of de boom rotte of zwakke delen in de stam heeft.
De boomexpert kan uiteindelijk adviseren om dode takken te verwijderen. Het kan ook voorkomen dat een boom er zo slecht aan toe is dat deze gekapt moet worden.
Bekijk de video Beheer stadsbomen in Den Haag (YouTube-kanaal van de gemeente)(Externe link)
Beschermen van bomen bij werkzaamheden
De stad is steeds in ontwikkeling. Daardoor is er regelmatig werk aan kades, het riool of aan wegen. Hierbij kan het voorkomen dat er bomen in het werkgebied staan. De gemeente bedenkt dan goed wat er met een boom moet gebeuren. Het behoud van de boom staat voorop.
De gemeente vraagt aannemers om de bomen bij werkzaamheden Begin link: goed te beschermen, einde link. . Kan de boom niet op zijn plek blijven staan? Dan kijkt de gemeente of de boom verplant kan worden. Een laatste optie is om de boom te kappen. Hierbij wordt er altijd een nieuwe boom teruggeplant.
Bekijk de video Zorg voor bomen bij grote projecten (YouTube-kanaal van de gemeente)(Externe link)
Nieuwe boom terugplanten
Moet een boom gekapt worden? Dan plant de gemeente bijna altijd een nieuwe boom op dezelfde plek terug. Soms lukt dat niet. Bijvoorbeeld omdat de ruimte onder de grond te krap is geworden door kabels en leidingen. In dat geval plant de gemeente de vervangende boom op een andere plaats in de buurt.
Boom verplanten
Het verplanten van bomen is moeilijk en duur. Niet alle bomen overleven dit. De gemeente kiest daarom niet zomaar voor het verplanten van een boom. Gezondheid, boomsoort, leeftijd en hoe de wortels groeien zijn belangrijk bij dit besluit.
Bekijk de video Bomen Zuidwal op vakantie (YouTube-kanaal van de gemeente)(Externe link)
Bekijk de video Bijzondere verplanting Haagse iepen (YouTube-kanaal van de gemeente)(Externe link)
Groeiplaatsen verbeteren
Een boom in de stad heeft het soms moeilijk, omdat er te weinig ruimte in de grond is om te groeien. Op een aantal plekken in Den Haag zijn bijzondere groeiplaatsen om de bomen gemaakt. Zo kunnen ze toch groeien en oud worden.