Warmtenetten in Den Haag

Een warmtenet wordt ook wel stadsverwarming genoemd. Sommige buurten in Den Haag zijn al aangesloten op een warmtenet. Het aantal buurten met een warmtenet wordt de komende jaren uitgebreid.

aanleg van de leidingen voor aardwarmte in Zuidwest
Aanleg van een warmtenet in De Oorden in Zuidwest. Door de buizen stroomt water dat verwarmd is door aardwarmte.

Stadsverwarming

Een warmtenet is een netwerk van leidingen waar warm water doorheen stroomt. Het warme water dat door de buizen stroomt kan de aangesloten huizen ’s winters comfortabel verwarmen. Er is geen cv-ketel meer nodig.

Het water in een warmtenet wordt verwarmd met bijvoorbeeld aardwarmte of restwarmte uit afvalverbranding of de industrie. Op dit moment zijn nog niet alle warmtebronnen duurzaam. De komende 20 jaar worden de bronnen steeds duurzamer.

Nieuwe warmtenetten

In dichtbebouwde delen van Den Haag is stadsverwarming de beste manier om woningen duurzaam en zonder aardgas te verwarmen. Het aantal buurten met een warmtenet wordt dan ook uitgebreid. Lees hoe de gemeente hieraan werkt op de pagina: Begin link:Werken aan betaalbare warmtenetten, einde link..

Veelgestelde vragen

Niet alle buurten krijgen een warmtenet. In sommige buurten is een (hybride) warmtepomp een betere oplossing voor aardgasvrij wonen. Bekijk op de pagina Begin externe link:aardgasvrij(Externe link), eind externe link. wat in uw buurt de beste oplossing is voor verwarmen zonder aardgas.

U krijgt ten minste 8 jaar van tevoren te horen wanneer er in uw buurt geen gas meer wordt geleverd.

De gemeente maakt voor iedere buurt een uitvoeringsplan. Daarin komt te staan wanneer uw buurt over gaat op schone energie. De gemeente maakt de uitvoeringsplannen samen met buurtbewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. In sommige buurten is hier al mee gestart, bijvoorbeeld in (delen van) Zuidwest, Mariahoeve en de Binckhorst. In andere buurten wordt pas tussen 2030 en 2040 een uitvoeringsplan gemaakt.

Meer informatie:

Bij de verbranding van aardgas komt veel CO₂ vrij. Door teveel CO₂ in de lucht warmt de aarde snel op en verandert het klimaat ook hier in Nederland ingrijpend. Om de stad ook in de toekomst leefbaar te kunnen houden moeten we energie besparen en Begin link:schone energie, einde link. gaan gebruiken. Bijvoorbeeld energie uit aarde, zon, wind en water. We zijn dan ook niet meer afhankelijk van aardgas uit Groningen en het buitenland.

Meer informatie

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070