Houtstook en stookoverlast: dit kunt u doen

Bij de verbranding van hout in een houtkachel, barbecue of vuurkorf, komt rook vrij. In die rook zit fijnstof die ongezond is. Uw buren kunnen ook last hebben van de rook. Op deze pagina leest u meer over de gevolgen van houtstook en wat u kunt doen bij stookoverlast.

Door het inademen van fijnstof kunnen mensen last krijgen van (long)klachten. Vooral kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een longziekte kunnen gezondheidsklachten krijgen door de rook. Ook bij kleine hoeveelheden rook. De verbranding van bewerkt of nat hout is zelfs extra vervuilend en ongezond. 

Verantwoord gebruik van open haard en houtkachel

De gemeente Den Haag neemt maatregelen om de uitstoot van fijnstof door houtverbranding te verminderen, zoals het informeren van bewoners over de gezondheidsrisico’s van houtstook en het bevorderen van schonere stookmethoden. De gemeente raadt aan:

  • Het stoken van hout in kachels en open vuren te vermijden, vooral op dagen met weinig wind en hoge luchtvochtigheid, wanneer de rook zich makkelijker ophoopt.
  • Gebruik andere manieren om uw huis te verwarmen.
  • Uw houtkachel goed te onderhouden en ervoor te zorgen dat deze voldoet aan de emissienormen om de uitstoot van schadelijke stoffen te minimaliseren.
  • Verantwoordelijkheid te nemen en op de juiste manier te stoken. Om overlast voor uw buren en de mensen in uw nabije omgeving te beperken.

Houd de lucht gezond: gebruik de Stookwijzer

Gaat u hout stoken? Bekijk dan eerst de Stookwijzer. Zo weet u wanneer het vuur beter uit kan blijven.

  • Check altijd de Begin externe link: stookwijzer(Externe link), einde externe link. van het RIVM. Daar vindt u informatie over codes die de luchtkwaliteit aangeven. Stook liever niet bij code oranje of rood.
  • Bij windstil of mistig weer blijft de rook langer op 1 plek hangen. Daardoor wordt de luchtkwaliteit slechter. Het advies is om bij windkracht 2 of minder geen hout te stoken.
  • U kunt ook de app downloaden via de website van stookwijzer. In de app kunt u instellen of en wanneer u meldingen wilt ontvangen.

Andere manieren om uw huis te verwarmen

In plaats van een open haard of houtkachel zijn er ook andere manier om uw huis te verwarmen. Zoals:

  • Een warmtepomp, zonnepanelen of infraroodpanelen. U kunt een subsidie aanvragen voor het overstappen naar duurzame energie (Begin externe link: link(Externe link), einde externe link.).
  • Een pelletkachel. Dit is een schonere manier van verwarmen. Het is belangrijk om alleen goedgekeurde pellets te gebruiken en om de installatie en het onderhoud goed te verzorgen. Zo kunt u de uitstoot van fijnstof beperken.
  • Een elektrische houtkachel. Deze kachels geven het uiterlijk en de sfeer van een echte open haard, maar zonder de schadelijke gezondheidseffecten van een traditionele houtkachel.

Voor meer informatie over de voordelen en nadelen van verschillende verwarmingsopties, kunt u de Begin externe link: website van Milieu Centraal(Externe link), einde externe link. raadplegen

Wat kan ik doen bij overlast?

Heeft u last van de rook van de open haard, barbecue of houtkachel van uw buren? Probeer er samen over te praten en een oplossing te vinden. Lukt dit niet, dan kunt u uw woningcorporatie of de gemeente vragen om te helpen. Lees meer informatie op de Begin link: pagina Woonoverlast melden, einde link. .

Meer informatie

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070