Te hoge huur melden

Huurt u een sociale huurwoning of een middenhuurwoning? Of woont u op kamers? En denkt u dat de verhuurder te veel huur vraagt? Meld dit dan bij de gemeente.

Huurt u in de vrije sector?

Meld te hoge huur dan bij de Huurcommissie. Dat kan niet bij de gemeente.

De Begin externe link: Wet betaalbare huur(Externe link), einde externe link. zorgt voor eerlijke huurprijzen die passen bij de kwaliteit van de woning. Een Begin externe link: puntensysteem(Externe link), einde externe link. bepaalt hoe duur uw huurwoning mag zijn. Is uw woning te duur? Dan kunt u dat bij de gemeente melden. Is de woning inderdaad te duur? Dan kan de gemeente:

  • uw verhuurder dwingen om de huur te verlagen
  • uw verhuurder een waarschuwing of boete geven

De gemeente kan er niet voor zorgen dat u te veel betaalde huur terugkrijgt.

  1. Controleer wat voor woning u huurt

    U controleert of u een sociale huurwoning, middenhuurwoning of vrijesectorhuurwoning huurt via de website van de Rijksoverheid.

  2. Controleer uw huur

    U controleert of uw huur te hoog is via de Huurcommissie.

  3. Praat eerder met uw verhuurder

    Is uw huur te hoog? Geef dit bij uw verhuurder aan en stel huurverlaging voor. Huurt u van een woningcorporatie? Neem eerst contact op met uw woningcorporatie.

  4. Meld te hoge huur bij de gemeente

    Is uw huur te hoog? En past de verhuurder de huur niet aan? Doe dan hieronder een melding bij de gemeente. Die kan zorgen dat de huur wordt verlaagd.

  5. Schakel de Huurcommissie in

    Past de verhuurder de huur niet aan? Vraag de Huurcommissie om huurverlaging:
    • U huurt de woning of kamer langer dan 6 maanden: laat uw huurprijs beoordelen.
    • U huurt de woning of kamer korter dan 6 maanden: laat uw huurprijs  beoordelen.
    • U woont u in een vrijesectorhuurwoning: laat uw huurprijs beoordelen.

  6. De Huurcommissie doet uitspraak

    Na de beoordeling krijgen u en uw verhuurder een uitspraak van de Huurcommissie. Daarin staat of de verhuurder de huur moet verlagen. Met een uitspraak kunt u te veel betaalde huur terugkrijgen.

Komt u er niet uit? Het Begin link: Huurteam, einde link. van de gemeente kan u helpen.

  • U meldt te hoge huur bij de gemeente als u een sociale huurwoning of middenhuurwoning huurt tot en met 186 punten volgens het Begin externe link: puntensysteem(Externe link), einde externe link..
    • Een sociale huurwoning heeft een huur tot € 879,66.
    • Een middenhuurwoning heeft een huur tot € 1.184,82.
  • De gemeente behandelt alleen meldingen die volledig en juist zijn.

Te hoge huur melden

Vul het formulier in.

Lukt het niet online

Heeft u hulp nodig bij uw melding? Neem dan contact op met het Begin link: Huurteam, einde link. . Medewerkers kunnen u ook helpen bij het doen van de Huurprijscheck.

U ontvangt een bevestiging van uw melding. De gemeente beoordeelt uw melding zo snel mogelijk. Hiervoor is het belangrijk dat u de informatie duidelijk en compleet aanlevert. De gemeente kan niet alle meldingen controleren of oplossen. Meldingen van ernstige situaties pakt de gemeente altijd op.

De gemeente bespreekt met u hoe zij de situatie kan aanpakken. Hoelang alles duurt, hangt af van de situatie. Is het niet heel dringend, dan controleert de gemeente de melding later. Soms moet een dossier worden gemaakt. Dan is er meer tijd nodig.

U moet eerst om een verlaging vragen bij uw verhuurder. Lees hoe u dat doet op de Begin externe link: website van de Huurcommissie(Externe link), einde externe link.. Hier staat ook een voorbeeldbrief die u kunt gebruiken.

Gaat uw verhuurder niet akkoord? Of reageert uw verhuurder niet op uw voorstel? Dan kunt u 2 dingen doen:

  1. U doet een Begin link: melding bij de gemeente, einde link. . Dat kan alleen als u een sociale huurwoning of een middenhuurwoning huurt.
  2. Of u neemt contact op met de Huurcommissie. Dat kan altijd. Dus als u een woning huurt in de Begin externe link: vrije sector(Externe link), einde externe link. of in de Begin externe link: sociale sector of middensector(Externe link), einde externe link..

Weet u niet of uw woning in de sociale sector, middensector of vrije sector valt? Kijk dan op de Begin externe link: website van de Rijksoverheid(Externe link), einde externe link..

Was uw huur te hoog? Dan kunt u te veel betaalde huur bij uw verhuurder terugvragen. U kunt dit doen via de Huurcommissie en het Begin externe link: Juridisch Loket(Externe link), einde externe link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070