Nieuws
Raad stemt in met herontwikkeling van De Pier
De gemeenteraad van Den Haag sprak op donderdag 23 januari onder andere over nadeelcompensatie, de bouwplannen voor de Badhuisweg en de herontwikkeling van De Pier.
Hieronder leest u welke besluiten de gemeenteraad in deze vergadering heeft genomen.
Haags Kindervragenuur
Voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering werd het vierde Haagse Kindervragenuur gehouden.
Lees: Kinderen nemen Haagse raadzaal over
Beëdiging nieuwe fractievertegenwoordiger
Bij de start van de vergadering werd een nieuwe fractievertegenwoordiger beëdigd. Johan Hofland komt de fractie van de ChristenUnie/SGP versterken.
Stad in de raad
Tijdens Stad in de raad kunnen inwoners hun mening geven over onderwerpen die op de agenda staan. In deze twee vergaderingen waren er 6 insprekers.
Wilt u een keer inspreken? Kijk dan voor de spelregels en het aanmelden op Begin link: http://denhaag.nl/stadinderaad, einde link. .
Besluiten
De gemeenteraad heeft in deze vergadering besluiten genomen over:
Het doel van de herinrichting van de Pletterijkade is om deze kade een belangrijke fietsroute te maken, zodat fietsers zonder oponthoud kunnen doorrijden. Het plan omvat een tweerichtingsfietsoversteek, waardoor fietsers veilig en comfortabel kunnen oversteken. Dit ontwerp zorgt ook voor een betere verbinding tussen de Pletterijkade en het Zieken/Spui.
Het Begin externe link: voorstel van het college inzake voorontwerp herinrichting Pletterijkade incl. 2 richtingsfietsoversteek(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij zijn ook de volgende moties aangenomen:
Den Haag heeft een nieuwe regeling voor nadeelcompensatie opgesteld. Deze regeling is bedoeld om mensen en bedrijven te compenseren voor schade door besluiten of werkzaamheden van de gemeente. De regels zijn duidelijker en eenvoudiger gemaakt, zodat iedereen beter begrijpt wanneer en hoe ze compensatie kunnen aanvragen. De nieuwe regels gelden alleen voor situaties die zijn ontstaan vóór 1 januari 2024, omdat er vanaf die datum nieuwe landelijke regels van kracht zijn.
Het Begin externe link: voorstel van het college inzake Verordening nadeelcompensatie Den Haag 2024(Externe link), einde externe link. is aangenomen.
De gemeente wil de Algemene plaatselijke verordening (APV) wijzigen om een reserveringskalender voor evenementen op de zeven populaire A-locaties (zoals bijvoorbeeld het Malieveld) in te voeren. Dit helpt om het aantal grote evenementen te beperken en overlast te voorkomen. De kalender zorgt voor een eerlijke verdeling van vergunningen, maar biedt geen garantie op een vergunning. Aanvragen kunnen worden geweigerd als de locatie en tijd al bezet zijn.
De Nota van Uitgangspunten voor de locatie Hofzichtlaan-Het Kleine Loo legt de basis voor de sloop van een oud schoolgebouw en de bouw van nieuwe betaalbare woningen. Het doel is om meer woningen te creëren voor mensen met een lager inkomen. Er komt ook een nieuwe weg voor fietsers en voetgangers om de wijk beter bereikbaar te maken.
Het Begin externe link: voorstel van het college inzake Nota van Uitgangspunten Hofzichtlaan-Het Kleine Loo(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij zijn ook de volgende moties en een amendement aangenomen:
- Begin externe link: Amendement Een deel middenhuur in woonprogramma Kornalijn (Hart voor Den Haag)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Seniorenwoningen voor doorstroming Mariahoeve (CDA)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Voorzieningen voor de buurt (CDA)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Plek voor Podium Noord (Haagse Stadspartij)(Externe link), einde externe link.
De gemeente heeft het plan voor de herontwikkeling van Badhuisweg 4 aangepast. Het nieuwe plan omvat een gebouw met zeven bouwlagen in plaats van acht en 20% van de woningen wordt betaalbare koop. Er komen vier kleinere appartementen in plaats van twee penthouses.
Het Begin externe link: voorstel van het college inzake concept Plan Uitwerkingskader Badhuisweg 4(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij zijn ook de volgende moties en een amendement aangenomen:
- Begin externe link: Amendement Badhuisarchitectuur als drager voor nieuwe ontwikkeling Badhuisweg (VVD)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Regel bereikbaarheid en verkeersvoorzieningen bij Badhuisweg 4 (CDA)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Structureel overlegplatform samen met de buurt (CDA)(Externe link), einde externe link.
De gemeente Den Haag wil De Pier in Scheveningen aantrekkelijker en duurzamer maken. Er komen nieuwe voorzieningen zoals winkels, restaurants, recreatiemogelijkheden en een hotel. De plannen zijn gemaakt in samenwerking met experts en de lokale gemeenschap om ervoor te zorgen dat De Pier een fijne plek blijft voor zowel bewoners als bezoekers.
Het Begin externe link: voorstel van het college inzake uitgangspuntenbrief en schetsontwerp herontwikkeling de Pier(Externe link), einde externe link. is aangenomen.
Den Haag heeft de grondexploitatie voor de Trekvlietzone herzien. Dit betekent dat er wijzigingen zijn in de plannen voor de bouwkavels, zoals de toevoeging van een maatschappelijk cluster met scholen en een bibliotheek op kavel 3A. Ook worden er meer sociale woningen gebouwd op kavels 1A en 1B. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat de plannen beter aansluiten bij de huidige woonvisie van de gemeente.
Het Begin externe link: voorstel van het college inzake herziening grondexploitatie Trekvlietzone(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij is één amendement aangenomen:
De gemeente wil de Nota Grondbeleid herzien. De nieuwe nota vervangt de vorige versie uit 2019 en legt de nadruk op een actievere rol van de gemeente bij grondbeleid. Dit betekent dat de gemeente meer invloed wil uitoefenen op ruimtelijke ontwikkelingen, zoals woningbouw en duurzaamheid. De nota bevat ook nieuwe regels voor CO2-reductie en klimaatadaptief bouwen.
Het Begin externe link: voorstel van het college inzake Nota Grondbeleid 2024 en verder(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij zijn ook de volgende moties en een amendement aangenomen:
- Begin externe link: Amendement Grondbeleid ook voor leefbaarheid en voorzieningen (CDA)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Breng kansen voor betaalbaar op zand in kaart (GroenLinks)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Werk algemeen belang uit (ChristenUnie/SGP)(Externe link), einde externe link.
In november 2024 heeft Hart voor Den Haag hetBegin externe link: initiatiefvoorstel Opheffen geheimhouding(Externe link), einde externe link. ingediend. Het initiatiefvoorstel gaat over het opheffen van de geheimhouding van bepaalde gemeentelijke documenten. Het doel is om meer transparantie te bieden aan de inwoners van Den Haag. Omdat het voorstel gaat over geheime stukken, werd er in de raadsvergadering in beslotenheid over gesproken. De raad heeft besloten het debat over het initiatiefvoorstel in de volgende raadsvergadering van 13 februari te vervolgen. Het initiatiefvoorstel zal pas daarna in stemming gebracht worden.
Afronding commissiedebatten
Regelmatig komen er in commissievergaderingen onderwerpen voorbij waar de raad geen besluit over hoeft te nemen, maar een of meerdere raadsleden wel moties over willen indienen. Zij kunnen zulke onderwerpen voor de raadsvergadering agenderen ter afronding van het debat in de commissie. In deze raadsvergaderingen stonden de volgende onderwerpen op de agenda:
Hierbij zijn geen moties aangenomen.
Hierbij zijn de volgende moties aangenomen:
Hierbij is één motie aangenomen:
Hierbij is één motie aangenomen:
Hierbij zijn geen moties aangenomen.
De afrondingen van de commissiedebatten over Huisvesting culturele en maatschappelijke organisaties, Werkagenda circulaire economie en Actieprogramma Klimaatadaptatie en Vergroenen Versteende Wijken 2024 zijn niet meer aan de orde gekomen wegens tijdgebrek. Deze onderwerpen worden doorgeschoven naar een volgende gemeenteraadsvergadering.
Herstemming
Tijdens de stemming in de gemeenteraadsvergadering van 19 december staakten de stemmen over twee moties. Daarmee zijn ze niet verworpen maar ook niet aangenomen, en moeten ze opnieuw in stemming worden gebracht. Dat is in deze vergadering gebeurd. Daarbij zijn de volgende moties aangenomen:
- Begin externe link: Motie Watertappunt in drukstbezochte speeltuinen (Hart voor Den Haag)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Geef ruimte aan meiden om te spelen (D66)(Externe link), einde externe link.
Bekijk het verslag van de gemeenteraadsvergadering van 18 en 19 december 2024
Besluitenlijst
Op de besluitenlijst staan de voorstellen waarover een besluit kan worden genomen zonder daar over te debatteren. Deze voorstellen worden per hamerslag aangenomen. De gemeenteraad heeft in deze vergadering ingestemd met:
- Begin externe link: Wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning Den Haag 2018(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Bindend advies voor omgevingsvergunning dakopbouw met dakterras Van Pomerenvaart 13(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Bindend advies voor de omgevingsvergunning voor het vervangen van de schuur met overkapping bij de woning Balistraat 74(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Bindend advies voor omgevingsvergunning uitbouw Anthony Fokkersingel 92(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Verklaring van geen bedenkingen voor omgevingsvergunning bouwen woning bij Gele Lis 127(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Aanpassing maximale hoogte reserve Activafinanciering(Externe link), einde externe link.
De vergadering terugkijken?
Het videoverslag van de volledige vergadering is terug te kijken op Begin link: denhaag.nl/uitzendingenraad, einde link. .
De agenda met daarop de raadsvoorstellen en bijbehorende stukken vindt u op het raadsinformatiesysteem:
Bekijk de agenda van de gemeenteraadsvergadering van 23 januari 2025