Raad spreekt op 12 september over buitenreclame en zero-emissiezone

De gemeenteraad van Den Haag spreekt donderdag 12 september over de nieuwe regels voor buitenreclame en de zero-emissiezone. Ook bespreekt de raad de nieuwe inrichting van de Van Hogenhoucklaan en bouwplannen in de wijk Morgenstond en aan de Badhuisweg. Daarnaast staan de normen voor maatschappelijke voorzieningen en groen, de Ontwikkelvisie Den Haag Centraal en de plannen voor de omgeving van station Laan van NOI op de agenda. Tot slot bespreekt de raad het Initiatiefvoorstel Haagse kracht, de Nota Inclusief Samenleven en de afronding van een paar commissiedebatten.

Op de agenda

In deze gemeenteraadsvergadering neemt de raad besluiten over de volgende onderwerpen:

De kadernota ‘Reclame op straat’ geeft aan hoe de gemeente omgaat met reclame in de buitenruimte. Reclame op straat varieert van reclameborden rond een lantarenpaal tot bewegende beelden op de vrijstaande reclameschermen. Er speelt een maatschappelijke discussie over het weren van sommige reclames. In de Kadernota buitenreclame’ staat dat bij volgende aanbestedingen fossiele reclame geweerd zal worden. 

In maart 2023 heeft de Partij voor de Dieren het initiatiefvoorstel “Stunt niet met het klimaat” gepresenteerd. De Partij van de Dieren stelt hierin dat er strengere regels moeten komen voor reclame in de openbare ruimte. Het initiatiefvoorstel stelt voor om fossiele reclame en reclame voor vlees via de APV aan banden te leggen.

Op 1 januari 2025 wordt in het centrum van Den Haag een zero-emissiezone ingevoerd. Vanaf dat moment moeten alle nieuwe bestelbusjes en vrachtwagens van bedrijven uitstootvrij zijn. Ondernemers kunnen een ontheffing aanvragen, zodat zij met hun oude bestelbusjes en vrachtauto’s de zero-emissiezone in mogen. In de legesverordening staat hoeveel dat kost.

Den Haag wil een op aantal wegen de maximale snelheid terugbrengen van 50km/u naar 30km/u. Hiermee wil de gemeente de verkeersveiligheid verbeteren. Dit geldt ook voor de Van Hogenhoucklaan, tussen de Ruychrocklaan en de Wassenaarseweg. Omdat het riool hier vervangen moet worden, gaat de gemeente hier nu mee aan de slag. Dat is financieel voordelig en efficiënt. Voetgangers en fietsers krijgen hier prioriteit. Hiermee wordt de Van Hogenhoucklaan veiliger.

Project MeLeCo bestaat uit het opknappen van 78 woningen, de sloop van 128 verouderde woningen en de nieuwbouw van ongeveer 280 woningen. De nieuwe woningen worden woningen voor de sociale – en middenhuur. De projectnaam MeLeCo is een afkorting van de straatnamen Melis Stokelaan, Leggelostraat en Coevordenstraat in de wijk Morgenstond. Het planuitwerkingskader (PUK) gaat over het sloop/nieuwbouw gedeelte. Hierin staat waaraan het plan moet voldoen om gemeentelijke medewerking te krijgen.

Er zijn plannen voor een gebouw met 77 appartementen en een ondergrondse parkeergarage aan de Badhuisweg. Het gebouw wordt tussen de Badhuisweg, Utrechtsestraat, Haarlemsestraat en Harstenhoekweg gebouwd. De 3 oude villa’s die daar stonden, zijn in 2018 gesloopt. Het gebouw dat hier moet komen, past niet het bestemmingsplan. Het wordt hoger en groter dan de eerdere bebouwing. De gemeente heeft daarom samen met de ontwikkelaar een planuitwerkingskader (PUK) gemaakt. Hierin staat waaraan het plan moet voldoen om gemeentelijke medewerking te krijgen.

Het aantal inwoners van Den Haag groeit. Deze groei vindt voor een groot deel plaats in drie ontwikkelgebieden: Binckhorst, Zuidwest en CID. Naast het bouwen van woningen wil de gemeente ervoor zorgen dat er ook genoeg voorzieningen in deze wijken zijn. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan scholen, huisartsen, sportclubs en parken. Daar heeft de gemeente nu een werkwijze voor ontwikkeld

Het Central Innovation District (CID) is het gebied tussen en rondom de stations Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI. De gemeente maakt hier de komende 20 jaar ruimte voor toekomstige en huidige inwoners, ondernemers en bezoekers. 

De Ontwikkelvisie Den Haag Centraal beschrijft het toekomstplan voor het CID. Hierin staat in grote lijnen hoe dit gebied zich gaat ontwikkelen. Hoe de openbare ruimte vorm krijgt en hoe meer groen wordt aangelegd. Maar ook hoeveel woningen en kantoren er komen en hoe hoog en hoe groot deze gebouwen kunnen worden. 

Het gebied rond station Laan van NOI wordt een levendig woon-werkgebied. De aankomende jaren komen er nieuwe woningen en kantoren en meer ruimte voor ontspanning en ontmoeting. Er komen meer voorzieningen in de buurt en fijne wandel- en fietsroutes in en naar het gebied. Ook zorgt de gemeente voor een aantrekkelijke openbare ruimte, met meer groen op straat.

De gemeenteraad heeft al eerder € 10,9 mln gereserveerd voor de gebiedsontwikkeling rondom station Laan van NOI. In deze vergadering bespreekt de Haagse raad de financiële kaders voor deze gebiedsontwikkeling.

In december 2023 heeft de VVD het initiatiefvoorstel ‘Haagse Kracht’ aangeboden. Hierin stelt de partij voor om het participatieproces rondom het realiseren van nieuwe opvang- en huisvestingslocaties voor nieuwkomers en zorgdoelgroepen te veranderen.

De gemeente wil dat Den Haag een stad is waar iedereen zichzelf kan zijn. In Den Haag is er geen plaats voor discriminatie, intolerantie en racisme. De nota Inclusief Samenleven beschrijft hoe de gemeente gaat werken aan een samenleving waarin iedereen mee kan en mag doen.

Sommige groepen ervaren vaak discriminatie, racisme en/of uitsluiting. Daarom is er in de nota ook apart beleid opgenomen voor vrouwen, zwarte-, moslim-, Joodse- en queergemeenschappen en mensen met een beperking. Zo wil Den Haag de ongelijkheid bestrijden voor de mensen die dat het hardst nodig hebben.

Afronding commissiedebat

Regelmatig komen er in vergaderingen van de commissies onderwerpen voorbij waar de raad geen besluit over hoeft te nemen. Soms willen raadsleden daar wel voorstellen over doen. Dat kan door het indienen van een motie. Deze onderwerpen agenderen we in de raadsvergadering als afronding commissiedebat. In deze vergadering staan de volgende onderwerpen op de agenda:

  • Haal Netflix naar Den Haag
  • Versmalling Hofzichtlaan
  • Thuiszittersaanpak

De vergadering volgen

De vergadering start om 13.30 uur en is te volgen via denhaag.nl/uitzendingenraad of Den Haag TV. Aan het einde van de vergadering wordt er gestemd over alle voorstellen op de agenda en de ingediende moties en amendementen. Verdere informatie over de agenda en vergaderstukken voor deze vergadering vindt u op het raadsinformatiesysteem.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070