Nieuws
Raad sprak over voortgang woonwagenbeleid
De gemeenteraad van Den Haag sprak op donderdag 3 april onder andere over de voortgang van het woonwagenbeleid en de actualisatie van de parkeerstrategie.
Hieronder leest u welke besluiten de gemeenteraad in deze vergadering heeft genomen.

Stad in de raad
Tijdens Stad in de raad kunnen inwoners hun mening geven over onderwerpen die op de agenda staan. In deze vergadering waren er 32 insprekers.
Wilt u een keer inspreken? Kijk dan voor de spelregels en het aanmelden op Begin link:http://denhaag.nl/stadinderaad, einde link..
Besluiten
De gemeenteraad heeft in deze vergadering besluiten genomen (gesproken) over:
In Den Haag zijn er onvoldoende woonwagenstandplaatsen, wat leidt tot lange wachttijden. De gemeente is veroordeeld voor discriminatie, omdat er al 25 jaar geen nieuwe standplaatsen zijn gerealiseerd. Den Haag moet de wachttijd voor een standplaats binnen vijf jaar terugbrengen tot die van een sociale huurwoning. De gemeente wil verschillende woonsituaties mogelijk maken, zoals sociale huurstandplaatsen met huur- of eigen woonwagens en koopstandplaatsen. In 2023 is de Henri Faasdreef aangewezen als nieuwe woonwagenlocatie, maar de verhuizing naar deze nieuwe locatie heeft herhaaldelijk vertraging opgelopen.
Bij het debat over de voortgang van het woonwagenbeleid zijn de volgende moties aangenomen:
- Begin externe link:Motie Maak burgemeester ook verantwoordelijk (Hart voor Den Haag)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Motie Een zorgvuldig proces voor herstel van vertrouwen (SP)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Motie Pak ruimte voor verhuizing (GroenLinks)(Externe link), eind externe link.
De gemeente Den Haag heeft de parkeerstrategie voor 2021-2030 geactualiseerd. Dit was nodig vanwege nieuwe ontwikkelingen. De belangrijkste veranderingen zijn de invoering van parkeerregulering en het instellen van een maximum voor het aantal parkeervergunningen. Deze aanpassingen moeten ervoor zorgen dat parkeren in de stad beter geregeld wordt.
Het Begin externe link:voorstel van het college inzake Actualisatie Parkeerstrategie 2021 – 2030(Externe link), eind externe link. is aangenomen. Daarbij zijn ook de volgende moties en amendementen aangenomen:
- Begin externe link:Amendement Participatie venstertijden (ChristenUnie/SGP)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Amendement Koester de motorrijder (VVD)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Amendement Derde vergunning blijft mogelijk (CDA)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Motie Neem draagvlak- en parkeerdrukmeting ook op in regeling parkeerregulering (ChristenUnie/SGP)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Motie Neem participatie venstertijden ook op in regeling parkeerregulering (ChristenUnie/SGP)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Motie Maak bewonersgarages ook toegankelijk voor bewoners uit de wijk (VVD)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Motie Sluit een parkeerakkoord voor efficiënt gebruik van de ruimte (VVD)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Motie Bezettingsgraad in beeld (D66)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Motie Betaalbaar deelvervoer 2.0 (ChristenUnie/SGP)(Externe link), eind externe link.
Er komt een nieuwe laagvloerse tram op lijn 6. Daarom moet de tramhalte op het Stuyvesantplein verplaatst worden. Ook moeten de tramsporen en haltes aangepast worden. Dit biedt de kans om de verkeersveiligheid langs het traject van tramlijn 6C in Bezuidenhout en Mariahoeve te verbeteren.
Het Begin externe link:voorstel van het college inzake Voorontwerp INTHR lijn 6C (Bezuidenhout)(Externe link), eind externe link. is aangenomen.
De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) heeft een actieplan gemaakt. Den Haag is gevraagd wat de gemeente van dit actieplan vindt. Het college stelt voor in de reactie aan de MRDH aandacht te vragen voor de volgende punten:
- Blijf lobbyen bij de overheid voor meer geld voor regionale mobiliteit.
- Geef prioriteit aan lopende projecten, zoals INTHR. Als er geldproblemen zijn, bespreek dan de keuzes met de gemeenten voordat er besluiten worden genomen.
- Zorg dat de economische- en mobiliteitsvisie aansluit bij de visies van gemeenten en andere partijen in de regio.
Het Begin externe link:voorstel van het college inzake Zienswijze Evaluatie en doorontwikkeling GR MRDH(Externe link), eind externe link. is aangenomen. Daarbij zijn ook de volgende amendementen aangenomen:
- Begin externe link:Amendement Ga voor een kleine en doelgerichte MRDH (VVD)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Amendement Participatie waar het hoort (VVD)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Amendement Sociale veiligheid mag geen sluitpost zijn (VVD)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Amendement Democratische legitimiteit vergt ook participatie (GroenLinks)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Amendement Toegankelijk Openbaar Vervoer (GroenLinks)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Amendement Zoek raakvlak openbaar vervoer en economisch vestigingsklimaat (GroenLinks)(Externe link), eind externe link.
De gemeente Den Haag heeft geld gekregen van de rijksoverheid voor het verbeteren, isoleren en onderhouden van woningen. De gemeente wil hiermee wooncomplexen in Zuidwest en Laak Centraal verbeteren en verduurzamen. Dit moet het wooncomfort en de leefbaarheid in deze wijken verbeteren. Ook wordt geld uit het Nationaal Isolatieprogramma gebruikt om slecht geïsoleerde woningen in de hele stad te verbeteren.
Het Begin externe link:voorstel van het college inzake Cofinanciering en besteding Rijksmiddelen voor het verbeteren, isoleren en onderhouden van woningen in de stad is(Externe link), eind externe link. aangenomen. Daarbij zijn ook de volgende moties en amendementen aangenomen:
Afronding commissiedebatten
Regelmatig komen er in commissievergaderingen onderwerpen voorbij waar de raad geen besluit over hoeft te nemen, maar een of meerdere raadsleden wel moties over willen indienen. Zij kunnen zulke onderwerpen voor de raadsvergadering agenderen ter afronding van het debat in de commissie. In deze raadsvergaderingen stonden de volgende onderwerpen op de agenda:
Hierbij zijn de volgende moties aangenomen:
- Begin externe link:Motie Alle Haagse scholieren naar het Oranjehotel (VVD)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Motie Joods Cultureel Kwartier Den Haag (VVD)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Motie Een beter beeld van antisemitisme (ChristenUnie/SGP)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Motie Joods erfgoed op de kaart (ChristenUnie/SGP)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Motie Stop antisemitisme investeer in Holocaust-educatie (Hart voor Den Haag)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Motie Gebruik de Jerusalem Declaration on Antisemitism (GroenLinks)(Externe link), eind externe link.
Hierbij zijn geen moties aangenomen.
Hierbij is één motie aangenomen:
Hierbij is één motie aangenomen:
Hierbij is één motie aangenomen:
Hierbij is één motie aangenomen:
Hierbij is één motie aangenomen:
Hierbij zijn geen moties aangenomen.
De afrondingen van de commissiedebatten over Overgewicht Haagse kinderen/Voortgang Haagse Preventieaanpak, Meldingen straatintimidatie en Buitenruimte zijn niet meer aan de orde gekomen wegens tijdgebrek. Deze onderwerpen worden doorgeschoven naar een volgende gemeenteraadsvergadering.
Herstemmingen
Tijdens de stemming in de gemeenteraadsvergadering van 13 maart staakten de stemmen over zeven moties. Daarmee zijn ze niet verworpen maar ook niet aangenomen, en moeten ze opnieuw in stemming worden gebracht. Dat is in deze vergadering gebeurd. Daarbij zijn de volgende moties aangenomen:
- Begin externe link:Motie (ont)Zie de Haagse strandbroeders (GroenLinks)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Motie Voorkom dat welzijnswerkers op straat komen te staan (PvdA)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Motie Structurele aanpak voor klimaatadaptatie in versteende wijken (Partij voor de Dieren)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Motie Progressief boetesysteem, ook in Den Haag (PvdA)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Motie Het collectief is de beste huurbescherming (GroenLinks)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Motie Een volwaardige OV-verbinding voor Kijkduin (Hart voor Den Haag)(Externe link), eind externe link.
Besluitenlijst
Op de besluitenlijst staan de voorstellen waarover een besluit kan worden genomen zonder daar over te debatteren. Deze voorstellen worden per hamerslag aangenomen. De gemeenteraad heeft in deze vergadering ingestemd met:
- Begin externe link:Aanpassing begroting n.a.v. Kadernota Overhead(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Verordening treasurystatuut(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Wijziging van de Verordening rechtspositie raads- en commissieleden 2019(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Actualisatie register geheime stukken(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Wijziging van de Verordening bestuurlijke boete overlast in de openbare ruimte Den Haag 2023(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Aanvraag Rijksbijdrage voor opsporing explosieven uit Tweede Wereldoorlog(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Bindend advies voor omgevingsvergunning terrasbebouwing Molenstraat 6d(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Bindend advies voor omgevingsvergunning dakuitbouw Van Weede van Dijkveldstraat 74(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Bindend advies voor omgevingsvergunning onderstation Den Haag Noord(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Bindend advies voor omgevingsvergunning Woongebouw Oude Haagweg 128(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Bindend advies voor omgevingsvergunning dakopbouw Oudemansstraat 357(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Bindend advies voor de omgevingsvergunning aan de De Bruynestraat 28(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Benoeming lid Financiële Adviescommissie Veiligheidsregio Haaglanden(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Voorstel inzake Meerjarenbegroting Raadsorganisatie 2026-2029(Externe link), eind externe link.
De vergadering terugkijken?
Het videoverslag van de volledige vergadering is terug te kijken op denhaag.nl/uitzendingenraad.
Bekijk het videoverslag van de gemeenteraadsvergadering van 3 april 2025
De agenda met daarop de raadsvoorstellen en bijbehorende stukken vindt u op het raadsinformatiesysteem:
Bekijk de agenda en stukken van de gemeenteraadsvergadering van 3 april 2025