Raad sprak over plaatsing asielzoekers op Scheveningen

De gemeenteraad van Den Haag sprak op donderdag 30 mei onder andere over de plaatsing van 60 minderjarige asielzoekers en 20 gezinnen op Scheveningen. De raad stemde in met de verduurzaming van het pand van DCR, de verbouwing van de commissiezaal en het voorontwerp voor de herinrichting van de Hoefkade.

De raad ging ook akkoord met het initiatiefvoorstel Bescherm beschermde stadsgezichten in Den Haag, diverse zienswijzeprocedures en beëindiging van het project Ongelijkvloerse kruising Zwolsestraat. Daarnaast stemde de raad in met de veranderde plannen voor de bouw van de Binck Blocks en de aanleg van een nieuwe trainingsaccommodatie voor ADO Den Haag in het Zuiderpark. Tot slot besprak de gemeenteraad een aantal afrondingen van commissiedebatten.

Herdenking van oud-raadslid/oud-wethouder

Bij de start van de raadsvergadering stond de burgemeester stil bij het overlijden oud-raadslid en tevens oud-wethouder Nico Dijkhuizen. Hij zat vanaf 1978 namens het CDA in onze gemeenteraad. In 1983 werd hij wethouder van Economische Zaken. In 1987 belandde het CDA, na decennia in het college te hebben gezeten, in de oppositie, met dhr. Dijkhuizen als fractieleider. Om in 1989 weer plaats te nemen in het college als wethouder Volkshuisvesting, Sport en Recreatie. Zijn grootste wapenfeit als wethouder was volgens de burgemeester de prachtige Sportcampus Zuiderpark, die onze stad rijk is.

Afscheid gemeentelijke ombudsman

Vervolgens stond de burgemeester stil bij het afscheid van Addie Stehouwer, die voormalig gemeentelijke ombudsman van Den Haag en Leidschendam-Voorburg, die met pensioen gaat. De burgemeester sprak haar toe, waarbij hij haar complimenteerde voor haar inzet. Onder haar leiding verschenen meer rapporten, op thema’s en over individuele klachten van burgers. Ook werkte ze aan het laagdrempeliger en toegankelijker maken van de Ombudsman voor bewoners, bijvoorbeeld door spreekuren in wijkbibliotheken.

Beëdiging nieuw raadslid

Noud Dumoulin is in deze gemeenteraadsvergadering beëdigd als nieuw raadslid voor de fractie van de Haagse VVD. Hij is de opvolger van oud-raadslid Chris van der Helm, die in april afscheid heeft genomen na 14 jaar raadslidmaatschap.

Stad in de raad

Tijdens Stad in de raad kunnen inwoners hun mening geven over onderwerpen die op de agenda staan. In deze vergadering waren er 9 insprekers over de volgende onderwerpen:

Actualiteitendebat Plaatsing 60 minderjarige asielzoekers en 20 gezinnen op Scheveningen

Initiatiefvoorstel Bescherm beschermde stadsgezichten in Den Haag

Tong Tong Fair 2024

Haalbaarheidsonderzoek uitbreiding milieuzone in het kader van de stikstofaanpak

Wilt u een keer inspreken? Kijk dan voor de spelregels en het aanmelden op Begin link: http://denhaag.nl/stadinderaad, einde link. .

Actualiteitendebat over plaatsing van asielzoekers op Scheveningen

Het actualiteitendebat over de plaatsing van 60 minderjarige asielzoekers en 20 gezinnen op Scheveningen is aangevraagd door Hart voor Den Haag. Volgens deze partij  leeft hier veel onrust over bij omwonenden.

Hierbij zijn geen moties aangenomen.

Besluiten

De gemeenteraad heeft in deze vergadering besluiten genomen over:

De gemeente Den Haag is eigenaar van het pand aan het De Constant Rebecqueplein 20A-B in Den Haag. Het pand wordt sinds 2005 verhuurd aan de stichting DCR en is in gebruik als culturele broedplaats. In het pand bevinden zich ateliers, multifunctionele presentatieruimtes en oefenruimtes voor kunstenaars, vormgevers, musici en dansers. Het grote pand is gebouwd in 1930 en heeft energielabel G.  Vanuit het meerjaren onderhoudsplan dient groot onderhoud uitgevoerd te worden aan het pand. De gemeente wil de onderhoudswerkzaamheden combineren met maatregelen om het pand te verduurzamen. In totaal wordt hier bijna 4,7 miljoen euro voor gereserveerd. Na de werkzaamheden zal het pand een energielabel A++ krijgen en daarmee voldoet het pand aan het (inter)nationale klimaatakkoord 2050.

Het Begin externe link: voorstel van het college inzake Groot onderhoud en verduurzaming DCR(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij is ook de volgende motie aangenomen:

De commissieperskamer van de gemeenteraad wordt regelmatig gebruikt voor de vergaderingen van de Rekeningencommissie, werkbesprekingen van commissies en andere bijeenkomsten zoals Gast van de Raad. Deze zaal is echter niet geschikt om als volwaardig alternatief voor de raadzaal te functioneren. De temperatuur loopt vaak op, de ruimte is te klein en de zaal heeft te weining audiovisuele mogelijkheden. Daarom spreekt de gemeenteraad in deze vergadering over het voorstel om de zaal te verbouwen tot een geschikte vergaderzaal. Daarnaast is het ook nodig de audiovisuele middelen (microfoons, camera’s, projectie en dergelijke) in de raadzaal en de commissieperskamer te vervangen. Deze zijn inmiddels 8 jaar in gebruik en toe aan vernieuwing. Daarmee wordt ook het risico op storingen en uitval kleiner.

Het Begin externe link: voorstel van het presidium over de verbouwing van de commissieperskamer (CPK) en de vervanging van de AV-voorzieningen in de raadzaal en CPK(Externe link), einde externe link. is aangenomen.

In april 2023 heeft de PVV het initiatiefvoorstel Bescherm beschermde stadsgezichten in Den Haag ingediend. De partij wil extra bescherming tegen ‘de waan van de dag’ bieden aan beschermde stadsgezichten. De PVV stelt voor dat de bescherming van beschermde stadsgezichten alleen opgeheven kan worden, als de raad in twee opeenvolgende raadsperioden het besluit neemt om de bescherming van dat beschermd stadsgezicht ongedaan te maken. Hierbij wordt tussen de twee besluiten van de raad een minimum termijn van 3 jaar in acht genomen.

Het Begin externe link: gewijzigd initiatiefvoorstel Bescherm beschermde stadsgezichten in Den Haag (PVV)(Externe link), einde externe link. is aangenomen.

De gemeente Den Haag heeft een aantal samenwerkingsverbanden met andere gemeentes of overheidsorganen. De regels en afspraken over zo’n samenwerking worden vastgelegd in een Gemeenschappelijke Regeling (GR). Als een Gemeenschappelijke Regeling moet worden aangepast, wordt eerst aan de gemeenteraad gevraagd hoe zij hier tegenaan kijken. Dat gaat met een zienswijzeprocedure. In deze gemeenteraadsvergadering kan de Haagse gemeenteraad haar wensen of bedenkingen aangeven over de wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Het Industrieschap ‘de Plaspoelpolder’ en de begroting 2025- 2028 van het IPP.

Het Begin externe link: voorstel van het college inzake Zienswijzeprocedure wijziging Gemeenschappelijke Regeling Het Industrieschap ‘de Plaspoelpolder’(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Het Begin externe link: voorstel van het college inzake Zienswijzeprocedure IPP begroting 2025-2028 alsmede ter kennisname jaarrekening 2023(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij zijn ook een motie en twee amendementen aangenomen:

In het coalitieakkoord hebben de coalitiepartijen afgesproken dat zij stoppen met het project Ongelijkvloerse Kruising Zwolsestraat, omdat de kosten hiervoor te hoog zijn. Het voorstel dat de gemeenteraad vandaag bespreekt, is om het geld dat hiervoor gereserveerd was, in te zetten voor andere projecten. Een deel van het geld wordt geïnvesteerd in de aanleg van openbaar groen op de Grotiusplaats, de overkapping van de A12 naast de tijdelijke Tweede Kamer. De rest wordt gereserveerd om de doorstroming van het verkeer rond de Gevers Deynootweg in Scheveningen te verbeteren, hier veilige oversteekplaatsen aan te leggen en de buitenruimte in het gebied te verbeteren.

Het Begin externe link: voorstel van het college inzake Beëindiging project Ongelijkvloerse Kruising Zwolsestraat/ Voorstel inzet vrijkomende middelen(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij zijn ook een motie en een amendement aangenomen:

Eind 2020 heeft VORM Ontwikkeling B.V. plannen gepresenteerd voor het bouwen van Binck Blocks, een woontoren met 294 woningen, winkels en ruimte voor maatschappelijke dienstverlening aan de Binckhorstlaan. Dit plan werd echter onhaalbaar door de stijgende bouwkosten en doordat de investeerder zich heeft teruggetrokken. Daarom heeft VORM samen met woningcorporatie Staedion een nieuw plan gemaakt. Dit keer gaat het om een woontoren met 360 woningen in verschillende prijsniveaus (o.a. 30% sociaal en 40% middelduur) en ruimte voor winkels. De gemeente staat positief tegenover deze wijziging. De consequentie hiervan is wel dat de grond hierdoor minder waard wordt. Daarom wil de gemeente een bedrag van € 3,8 miljoen reserveren om dit te compenseren.

Het Begin externe link: voorstel van het college inzake Gronduitgifte kavel 1A t.b.v. realisatie Binck Blocks(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij is ook de volgende motie aangenomen:

Nadat in het voetbalstadion van ADO Den Haag natuurgras is aangelegd trainen de heren voetballers op een tijdelijke trainingsaccommodatie in Rijswijk. Zowel ADO als de gemeente hebben de ambitie dat ADO voor hun trainingsactiviteiten (weer) in het Zuiderpark komt. Op dit moment traint de jeugd van ADO al in het Zuiderpark. Na onderzoek is geconcludeerd dat het mogelijk is om op korte termijn de heren terug in te huizen in Zuiderpark. Hiervoor moeten twee volwaardige trainingsvelden worden aangelegd die identiek zijn aan het stadionveld als mede een accommodatie. Voor de aanleg van deze twee velden en accommodatie is verhuizing van voetbalvereniging HDV noodzakelijk.

Voor de kosten van de aanleg van de 2 velden betaalt ADO de investering via de huurprijs terug aan de gemeente. De onderhoudskosten komen geheel voor rekening van ADO. De gemeente zorgt voor het verwijderen van de oude gebouwen van HDV, de aanleg van een deel van de parkeerplekken en de verplaatsing van het multifunctionele veld van de Haagse Hogeschool. Met voetbalvereniging HDV is afgesproken dat zij op kosten van de gemeente verhuizen naar het sportcomplex Escamp III aan de Steenwijklaan/Dedemsvaartweg.

Het Begin externe link: voorstel van het college inzake trainingsaccommodatie voor ADO Den Haag in het Zuiderpark(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij zijn ook de volgende moties en amendementen aangenomen:

Afronding commissiedebatten

Regelmatig komen er in commissievergaderingen onderwerpen voorbij waar de raad geen besluit over hoeft te nemen, maar een of meerdere raadsleden wel moties over willen indienen. Zij kunnen deze onderwerpen voor de raadsvergadering agenderen ter afronding van het debat in de commissie. In deze raadsvergadering stonden de volgende onderwerpen op de agenda:

Hierbij zijn geen moties aangenomen.

Hierbij zijn geen moties aangenomen.

Hierbij zijn geen moties aangenomen.

Besluitenlijst

Op de besluitenlijst staan de voorstellen waarover een besluit kan worden genomen zonder daar over te debatteren. Deze voorstellen worden per hamerslag aangenomen. De gemeenteraad heeft in deze vergadering ingestemd met:

De vergadering terugkijken?

Het videoverslag van de volledige vergadering is terug te kijken via onderstaande link.

De agenda met daarop de raadsvoorstellen en bijbehorende stukken vindt u op het raadsinformatiesysteem:  

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070