Subsidies en faciliteiten lokaal mediabeleid

De gemeente vindt het belangrijk dat de inwoners van Den Haag betrokken zijn bij de stad. En dat zij op de hoogte zijn van wat er in hun buurt gebeurt. Daarom helpt de gemeente de lokale mediaorganisaties met subsidie en middelen. Ook moedigt de gemeente samenwerking aan tussen publieke omroepen op lokaal, regionaal en nationaal niveau.

De Begin externe link: Mediawet(Externe link), einde externe link. bepaalt dat commerciële organisaties geen subsidie van de gemeente kunnen krijgen voor hun media-activiteiten in Den Haag.

Subsidies

Subsidieregeling mediabeleid Den Haag 2022

De Begin link: subsidieregeling mediabeleid Den Haag 2022, einde link. is er voor Haagse journalistieke mediamakers die ondersteuning nodig hebben bij investeringen. Ook organisaties die in Den Haag activiteiten organiseren rondom journalistiek en media, kunnen gebruik maken van deze regeling.

Lokale omroep

De Stichting Stadsomroep Den Haag is tot 2027 door het Commissariaat voor de Media aangewezen als lokale publieke media-instelling. Zij maakt de uitzendingen van Begin externe link: Den Haag FM/TV(Externe link), einde externe link. en verzorgt de online berichtgeving. De Stichting Stadsomroep Den Haag krijgt hiervoor volgens de Mediawet subsidie van de gemeente. Ook de zender Begin externe link: NPO FunX(Externe link), einde externe link. krijgt subsidie voor de Haagse programmering.

Omroepen voor specifieke doelgroepen

Den Haag heeft daarnaast omroepen op radio, televisie en online, speciaal voor bepaalde stadsdelen of doelgroepen. Voorbeelden hiervan zijn Haagse Dingen, RTV Discus en ADO Journaal. Vrijwilligers maken stadsdeeljournaals en houden zo de bewoners op de hoogte van het laatste nieuws in hun buurt. Deze omroepen krijgen hulp vanuit de stadsdelen.

De omroepen moeten vrij en onafhankelijk nieuws kunnen maken. De gemeente bemoeit zich niet met de journalistieke inhoud.

Overige subsidies

Stichting Luis in de Pels

Een van de taken van de pers is de politiek controleren door onderzoeksjournalistiek. Lokale pers heeft daar niet altijd genoeg geld voor. Begin externe link: Stichting Luis in De Pels(Externe link), einde externe link. biedt daarom financiële steun aan lokale media, programmastichtingen, redacties en individuele journalisten zodat zij de lokale democratie in de Haagse regio kunnen controleren.

Mediafondsen in Zuid-Holland

Er is een subsidieregeling voor journalistieke producties en kwaliteitsjournalistiek in de regio. Deze regeling heet Begin externe link: Kwaliteitsimpuls Zuid-Hollandse Journalistiek(Externe link), einde externe link.. De regeling geeft geld aan gemeentelijke mediafondsen in Zuid-Holland en aan media via het Zuid-Hollandse Mediafonds. De subsidie is bedoeld voor journalistieke producties, niet voor de dagelijkse, reguliere (gewone) verslaggeving.

Faciliteiten

Digitale muurkranten

In Den Haag hangen ruim 360 televisieschermen waarop inwoners lokaal nieuws en gemeentelijke informatie krijgen. Dit zijn de digitale muurkranten. Ze hangen op openbare plekken zoals bijvoorbeeld de stadsdeelkantoren, bibliotheken en wijk- en buurtcentra. Aan de gevel van de Centrale Bibliotheek en in de Tramtunnel hangen grote led-schermen. Voor de digitale muurkrant maakt de stadsomroep dagelijks de uitzendingen van Den Haag in 60 seconden, met daarin de belangrijkste Haagse nieuwsfeiten.

Lees meer over Den Haag in 60 seconden op de Begin externe link: website van Den Haag FM/TV(Externe link), einde externe link..

Live-uitzendingen vanuit Studio B

Studio B is een studio met eigen camera’s op de 1e verdieping van de Centrale Bibliotheek. Hier zijn regelmatig lezingen, presentaties en debatten. Die kunnen live worden uitgezonden in audio of video, via internet of televisie. Ook is de studio geschikt om webinars en podcasts op te nemen en evenementen te houden. Haagse, regionale en landelijke omroeporganisaties kunnen deze studio gebruiken voor live-uitzendingen vanuit hartje Den Haag. Voorbeelden zijn uitzendingen van Spuigasten en Haags Bakkie van Den Haag FM. De (radio)studio is eenvoudig te bedienen apparatuur en kan ook worden ingezet voor educatieve doeleinden (onderwijs).

Lees meer over Studio B op de Begin externe link: website van de bibliotheek(Externe link), einde externe link..

Samenwerking

Onderwijs

Bij het uitvoeren van het mediabeleid in Den Haag werkt de gemeente samen met studenten van Haagse scholen zoals de Haagse Hogeschool en InHolland. Studenten voeren bijvoorbeeld praktijkopdrachten uit, ontwikkelen concepten en doen (afstudeer)onderzoek. De gemeente kan daarvan leren over vernieuwing in de media.

Regionale en landelijke omroepen

De gemeente moedigt de samenwerking aan van de publieke omroepen op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Dit past binnen de ontwikkelingen in de omroepwereld om meer samen te werken en streekomroepen te vormen.

Nationale en internationale organisaties

De uitreiking van de Tegel en de jaarlijkse bijeenkomst van Free Press Unlimited maken duidelijk hoe belangrijk vrije media in de Stad van Vrede en Recht is. Hierbij werkt de gemeente samen met onder meer perscentrum Nieuwspoort en met Beeld en Geluid Den Haag. De gemeente reikt samen met het persbureau ANP de Jos van Leeuwen Fotoprijs uit, voor de nieuwsfoto’s van het jaar. Daarnaast reikt de gemeente samen met de Nederlandse Vereniging van Journalist van het Jaar in Den Haag uit.

Meer informatie over subsidie en faciliteiten

Wilt u meer informatie over de digitale muurkrant? Bent u benieuwd of uw initiatief voor subsidie in aanmerking komt? Of wilt u Studio B in de bibliotheek gebruiken? Neem dan contact op met de afdeling Mediabeleid en Media-infrastructuur:

Lokaal verbinden 2.0

Lees de notitie Begin externe link: Lokaal verbinden 2.0 (RIS180811)(Externe link), einde externe link. over de ontwikkeling van het lokale mediabeleid.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070