Het Haags referendum
Een referendum is een volksstemming, waarbij alle kiesgerechtigden zich over een onderwerp kunnen uitspreken. Referenda zijn bedoeld om de bevolking meer te betrekken bij het besturen van de stad.
Twee partijen kunnen een initiatief voor een referendum nemen: de gemeenteraad en Hagenaars zelf. Haagse burgers kunnen een verzoek indienen bij de gemeenteraad via een Begin link: burgerinitiatief, einde link. .
Route 1: Startnotitie gemeenteraad
Een referendum kan alleen gehouden worden over een startnotitie. Dit is een door de raad vast te stellen notitie met een korte, heldere probleemstelling en een schets van de mogelijke oplossingen. Als de gemeenteraad een startnotitie heeft vastgesteld, kunt u als Hagenaar het verzoek indienen om een referendum te houden.
Eerste verzoek binnen een maand: 1.000 handtekeningen
Binnen 1 maand nadat de raad de notitie heeft vastgesteld moet u een eerste verzoek ingediend hebben, ondersteund door handtekeningen van minimaal 1.000 kiesgerechtigde Hagenaars.
Verzoek na 3 maanden: 10.000 handtekeningen
Binnen 3 maanden nadat de notitie is vastgesteld, moet het verzoek zijn ondersteund door minimaal 10.000 handtekeningen van kiesgerechtigde Hagenaars.
Route 2: Burgerinitiatief
Heeft de gemeenteraad geen startnotitie vastgesteld? U kunt dan de gemeenteraad verzoeken een startnotitie op te stellen. Dit kunt u doen met een burgerinitiatief. Let op! Hiervoor heeft u ook de steun nodig van 10.000 kiesgerechtigde Hagenaars.
Wat moet u doen als u een verzoek tot een referendum wilt indienen?
U kunt op grond van de Begin externe link: Verordening burgerinitiatief(Externe link), einde externe link. een initiatief indienen om een referendum over een bepaald onderwerp te houden. Dat kan alleen over onderwerpen waar de gemeenteraad de afgelopen twee jaar géén besluiten over heeft genomen. De formulieren vindt u als download op de pagina BurgerinitiatiefBegin link: ., einde link. Wilt u ze liever op papier ontvangen, dan kunt u ze opvragen bij de Begin link: griffie, einde link. . Heeft u vragen hierover? Mail dan naar Begin link: referendum@denhaag.nl, einde link. .
Bekijk de pagina over het Burgerinitiatief
Advies referendumcommissie
Den Haag heeft een referendumcommissie. De commissie bestaat uit Marië Fabbricotti (voorzitter), Irith Kist en Jerry Snellink. Zij zijn in 2024 voor een periode van zes jaar benoemd. Deze commissie dient als vraagbaak voor initiatiefnemers van een referendum. De commissie adviseert de gemeenteraad ook bij het vaststellen van de vraagstelling en is belast met behandeling van klachten over de uitvoering van een referendum. Wilt u contact met de referendumcommissie van Den Haag? Mail dan naar Begin link: referendum@denhaag.nl, einde link. .
Formulieren volledig invullen
Heeft u alle informatie compleet en de handtekeningen verzameld, dan stuurt u het hele pakket aan de gemeente. U doet dat door een email te sturen naar Begin link: burgerinitiatief@denhaag.nl, einde link. of met een brief aan de voorzitter van de raad (dat is de burgemeester):
Gemeente Den Haag
t.a.v. de burgemeester
Postbus 19157
2500 CD Den Haag
Na het verzoek
De gemeenteraad behandelt het verzoek om een referendum en besluit om er wel of niet mee in te stemmen. Het referendum kan worden gehouden als een meerderheid van de gemeenteraad ermee instemt.
Zodra duidelijk is dat er een referendum komt, stelt de gemeenteraad geld beschikbaar voor voorlichting en campagnes. Initiatiefnemers, maatschappelijke organisaties en politieke partijen kunnen hiervoor subsidie aanvragen bij de gemeente.
Waar kan geen referendum over worden gehouden?
In principe kan een referendum over elk onderwerp gaan. Er zijn een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld:
- Een referendum moet over een onderwerp gaan waar de gemeente een besluit over mag nemen. Dus niet bijvoorbeeld over de hoogte van de uitkeringen of de huurtoeslag, want daar beslist het rijk over.
- Een referendum mag niet gaan over de gemeentebegroting, de jaarrekening, gemeentelijke belastingen of over personen.
- Een referendum mag niet gaan over onderwerpen waarover eerder een referendum is gehouden.
In de Begin externe link: Referendumverordening startnotitie(Externe link), einde externe link. vindt u een volledig overzicht van de situaties waarin een referendum niet mogelijk is.
De vraag voor het referendum staat vermeld op de oproepingskaart. De kiezer krijgt twee alternatieven voorgelegd. Het is ook mogelijk om een bepaalde oplossing uit de startnotitie voor te leggen aan de kiezers.
Na het referendum
Als het referendum is gehouden neemt de gemeenteraad een besluit. Dit gebeurt binnen 2 maanden nadat de uitslag van het referendum bekend is.
Contact
Heeft u vragen over het referendum? Bel dan de Griffie op telefoonnummer (070) 353 32 20 of stuur een e-mail naar Begin link: referendum@denhaag.nl, einde link. .