Naamswijziging
Wilt u uw achternaam of voornaam veranderen? Lees hoe u dit kunt doen.
U heeft in ieder geval de Nederlandse nationaliteit. Voor de overige voorwaarden kunt u terecht op de Begin externe link: website van de Rijksoverheid(Externe link), einde externe link..
Het veranderen van uw achternaam gaat anders dan het veranderen van uw voornaam.
Voornaam wijzigen
Wilt u uw voornaam officieel laten veranderen? Dan kunt u het beste contact opnemen met een advocaat omdat u dit verzoek bij de rechtbank moet indienen. Vragen over de voortgang van uw verzoek kunt u aan uw advocaat stellen.
Achternaam wijzigen
Wilt u uw achternaam laten veranderen? U kunt hiervoor een verzoek indienen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. De gemeente past achteraf uw gegevens aan in uw geboorteakte. En in de Basisregistratie Personen (BRP).
- U schrijft een verzoek aan het ministerie van Justitie en Veiligheid. U kunt hiervoor het aanvraagformulier naamswijziging gebruiken op de Begin externe link: website van Dienst Justis(Externe link), einde externe link..
- Van het ministerie ontvangt u een bevestiging met uitleg over de verdere procedure.
- Het ministerie vraagt aan de gemeente advies over uw verzoek.
- Binnen 10 maanden neemt de minister van Justitie en Veiligheid een besluit over uw verzoek tot naamswijziging.
- De geboortegemeente past uw gegevens aan op uw geboorteakte. Uw gegevens worden ook gewijzigd in de Basisregistratie Personen (BRP) van uw woongemeente.
- Als de procedure is afgerond zijn bepaalde documenten niet meer geldig. Bijvoorbeeld uw paspoort of rijbewijs. U moet deze documenten dus opnieuw aanvragen.
- Er is verschil tussen naamswijziging voor minderjarigen, naamswijziging voor meerderjarigen en naamswijziging vanwege psychische en/of lichamelijke gezondheid.
- De minister van Justitie en Veiligheid doet uitspraak over uw verzoek tot wijziging van uw achternaam. De naamswijziging gebeurt met een Koninklijk Besluit. U ontvangt dit besluit zelf per post en als u in Nederland bent geboren krijgt ook uw geboortegemeente hierover bericht. Ook worden de gegevens verwerkt in de BRP.
- Voor een buitenlandse akte zie de pagina: Begin link: Buitenlandse akte inschrijven, einde link. .
De gemeente past uw gegevens gratis aan in de BRP. De naamswijziging zelf kost wel geld. Na ontvangst van het verzoek laat het ministerie van Justitie en Veiligheid u weten hoeveel en hoe u moet betalen.
Zodra de gemeente het Koninklijk Besluit heeft ontvangen, past ze uw gegevens eerst aan op uw geboorteakte. En daarna ook in de BRP. In totaal duurt dit maximaal 4 tot 6 weken.
Een wijziging van uw achternaam is niet hetzelfde als een verzoek tot wijziging van naamgebruik in de BRP, bijvoorbeeld omdat u getrouwd of gescheiden bent. Hierover kunt u meer lezen bij Begin link: Verandering naamgebruik aanvragen, einde link. .