Geboorteakte aanvragen
Een geboorteakte is het schriftelijke bewijs van inschrijving van uw geboorte in de burgerlijke stand. U kunt de akte aanvragen als Nederlands afschrift of meertalig (internationaal) uittreksel. U vraagt deze aan bij de gemeente waar u bent geboren.
U bent in Den Haag geboren.
- Bent u in het buitenland geboren? U kunt uw Begin link: buitenlandse akte in een Nederlandse akte omzetten, einde link. in de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag. Daarna kunt u een afschrift of uittreksel aanvragen.
Een instantie vraagt u om een geboorteakte. U vraagt deze aan bij de gemeente waar u geboren bent. U krijgt vervolgens een afschrift of een meertalig (internationaal) uittreksel van de akte. De originele akte blijft eigendom van de gemeente.
Meestal vertelt de instantie die de akte wil hebben welk document u nodig heeft. Zij geeft ook aan hoe oud het document mag zijn. Het verschil tussen het afschrift en het meertalig (internationaal) uittreksel:
Op een afschrift staat precies hetzelfde als op de akte zelf. Het heet ook wel een ‘gewaarmerkt afschrift’. Het afschrift is alleen in het Nederlands verkrijgbaar.
Een meertalig (internationaal) uittreksel is een samenvatting van de akte. Op het uittreksel staat een uitleg in 10 talen: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Grieks, Italiaans, Portugees, Turks en Servo-Kroatisch.
Bij de aanvraag van de akte kunt u aangeven welk document u wilt hebben.
€ 16,60 (in 2024) of € 17,10 (in 2025) exclusief portokosten. Na uw aanvraag krijgt u een rekening per e-mail.
Binnen 3 weken stuurt de gemeente het afschrift of meertalig (internationaal) uittreksel naar u op. Het hangt van de postbezorging af wanneer u het ontvangt.
- Op de geboorteakte staat de geboortetijd vermeld. Vraagt u een adoptieakte aan? Dan staat de geboortetijd niet op de akte.
- U kunt ook een afschrift of uittreksel voor iemand anders aanvragen. Lees meer over het Begin link: aanvragen van een afschrift of uittreksel voor iemand anders, einde link. .
- Is de geboorteakte langer dan 100 jaar geleden opgemaakt? Dan kunt u alleen terecht bij het Begin externe link: Haags Gemeentearchief(Externe link), einde externe link..
- Wilt u het document in het buitenland gebruiken, dan heeft u vaak een ‘apostille’ nodig. Deze kunt u aanvragen via de rechtbank. Lees meer over de apostille op Begin externe link: rechtspraak.nl(Externe link), einde externe link..
- Moet u het document laten vertalen? Dan kunt u dat laten doen door een beëdigd tolk/vertaler. Voor documenten nodig binnen de EU kunt u eventueel samen met het Nederlandse document een Begin link: meertalig modelformulier aanvragen, einde link. .