Containertuintjes
De gemeente plaatst de komende 4 jaar 200 containertuintjes in de stad. Dit zijn plantenbakken die op ondergrondse afvalcontainers staan. Bewoners kunnen die zelf verzorgen en schoonhouden. Zo voelen zij zich meer betrokken bij het schoonhouden van hun buurt.
De gemeente verdeelt de 200 containertuintjes gelijk over alle stadsdelen. Elk jaar komen er 50 bij. De gemeente plaatste begin 2022 al 25 extra containertuintjes.
Informatie
Wilt u meer informatie over het adopteren (onderhouden) van een ondergrondse container en het verzorgen van een containertuintje? Neem dan contact op met uw stadsdeel.
- Centrum: Begin link: centrum@denhaag.nl, einde link.
- Escamp: Begin link: escamp@denhaag.nl, einde link.
- Haagse Hout: Begin link: haagsehout@denhaag.nl, einde link.
- Laak: Begin link: laak@denhaag.nl, einde link.
- Leidschenveen-Ypenburg: Begin link: leidschenveen-ypenburg@denhaag.nl, einde link.
- Loosduinen: Begin link: loosduinen@denhaag.nl, einde link.
- Scheveningen: Begin link: scheveningen@denhaag.nl, einde link.
- Segbroek: Begin link: segbroek@denhaag.nl, einde link.
Onderhoud containertuintjes
Adopteert u een ondergrondse container en heeft u ook een containertuintje? Lees hier hoe u uw tuintje verzorgt en uw container schoonhoudt.
Heesters snoeien
Heesters houden in de winter hun blad zodat ze het hele jaar door mooi groen zijn. Ze geven vaak zelf een mooie vorm. Snoei daarom alleen dood of ziek hout. Verwijder takken die elkaar kruisen en corrigeer verkeerd groeiende takken. Het beste moment om dit te doen is in maart en begin april. Wordt een plant te groot? Snoei deze dan sterker terug. Let erop dat u dit na de bloei doet, zodat de plant in het volgende seizoen opnieuw bloemen kan maken. Dit hangt af van de bloeitijd van de plant.
Vaste planten snoeien
De meeste vaste planten verliezen hun bladeren in de nazomer en herfst. De bladeren krijgen een bruine tot gele kleur. Tegen de winter verdort het blad verder. De plant maakt zich klaar om onder de grond te overwinteren. De dode bladeren kunnen blijven zitten tot vroeg in het voorjaar. Deze bladeren beschermen de wortels tegen strenge vorst.
U kunt vaste planten in de winter snoeien, omdat strenge winters niet vaak voorkomen. Maar het is veiliger om dit in het vroege voorjaar te doen. Dode bladeren liggen dan los op de grond. U kunt ze dan gemakkelijk verwijderen. Bij stevigere stengels is een snoeischaar handig. Knip de verdorde bladeren en stengels zo’n 5 centimeter boven de grond terug.
Sedum (vetplantjes) snoeien
In de lagere delen van het tuintje staat Sedum. Dit zijn vetplantjes die de bodem bedekken en laag blijven. Het is belangrijk dat het deurtje van de container goed open en dicht kan.
Groeien de vetplantjes hoog? Snoei ze dan tot het deurtje weer goed opengaat.
Water geven
Vooral in het voorjaar en in de zomer heeft het tuintje veel water nodig. Geef daarom tussen mei en oktober elke week 2 emmers water. Dit hangt af van het weer. De wortels van de planten en heesters zitten dieper dan 1 emmer water kan bereiken. Dus geef niet te weinig water.
Container schoonhouden
- Is de container verstopt? Als u de container heeft geadopteerd, kunt u deze met een sleutel aan de zijkant openen en zo de verstopping oplossen.
- Ligt er grofvuil of bouwafval bij de container? Doe een melding bij de gemeente via Begin externe link: meldingen.denhaag.nl(Externe link), einde externe link. of bel 14070.