Cameratoezicht bij afvalcontainers
Afval naast de containers of op straat zorgt voor een vieze buurt en overlast. Daarom deed de gemeente in 2022 een experiment. Ze plaatste daarbij camera’s op een aantal plekken waar mensen vaak hun afval naast de container dumpen.
De meeste mensen gooien hun afval netjes in de container. Maar op sommige plekken houdt niet iedereen zich aan de afvalregels. Om dit te verbeteren heeft de gemeenteraad gevraagd om een proef met cameratoezicht. Het doel was om te kijken of cameratoezicht helpt tegen de overlast.
Een half jaar camera’s op wisselende plekken
Voor de proef probeerde de gemeente 5 camera’s uit: 3 echte en 2 dummy’s die niet filmen. De camera’s werden steeds op een andere plek gezet. De proef duurde een half jaar: van januari tot juli 2022. De resultaten van de proef zijn onderzocht en er komt een beoordeling. Daarna bepaalt de gemeente of er vaker cameratoezicht komt.
Privacy
De camera’s filmden alleen de containers en de directe omgeving. Woningen, tuinen of ramen in de buurt van de container werden digitaal afgeschermd zodat niemand naar binnen kon kijken.
De camera’s namen 24 uur per dag op. Daarna bepaalde slimme software of er afval naast de container was neergezet. Als dat gebeurde, werden die beelden bewaard en gebruikt voor boetes.
De gemeente hield zich in de proef met cameratoezicht aan de regels voor de bescherming van persoonsgegevens. Lees meer over de privacybescherming en inzagerecht op de pagina Begin link: Algemene privacyverklaring, einde link. .
Extra middel tegen afvaloverlast
Elke dag werken 1.000 medewerkers van de gemeente om de stad schoon te maken en te houden. Ieder jaar wordt er ruim 60.000 keer zwerfafval of afval naast de bak gemeld. Om het afvalprobleem tegen te gaan, neemt de gemeente extra maatregelen. De proef met cameratoezicht is er 1 van.