Ouderen veilig in het verkeer

Ouderen zijn een belangrijke groep in het verkeer in Den Haag. Veel ouderen willen graag zelfstandig blijven reizen. Wandelend, met de fiets of met de auto. Maar zij zijn vaak kwetsbaarder in het verkeer en hebben extra hulp nodig om veilig te blijven.

De gemeente werkt aan een veilig verkeer voor senioren. Dit doen ze door straten en wegen beter in te richten, verkeerslessen te geven en mensen bewuster te maken van de gevaren in het verkeer.

een oudere dame oefent met fietsen

Veiligheid in de buurt

Veel ouderen bewegen vooral in hun eigen buurt. Ze wandelen, fietsen of nemen het openbaar vervoer. De gemeente wil het verkeer in deze buurten veiliger maken. Dit doet de gemeente door:

  • Kruispunten en oversteekplaatsen veiliger te maken, bijvoorbeeld met verkeersdrempels en veilige plekken om over te steken.
  • Stoepen te verbeteren, zodat mensen met een rollator of scootmobiel er goed overheen kunnen.
  • De snelheid in woonwijken te verlagen naar 30 km/u en drempels of andere snelheidsremmers te plaatsen.

Met deze maatregelen kunnen ouderen zich veilig en zelfstandig blijven verplaatsen in hun buurt.

Onderwijs en bewustwording

Ouderen blijven steeds langer mobiel, maar ze zijn ook kwetsbaar. Steeds meer ouderen gebruiken bijvoorbeeld een elektrische fiets, die veel sneller gaat dan ze gewend zijn. Dat levert risico’s op, zeker in combinatie met bijvoorbeeld een verminderd reactievermogen en minder goed evenwicht.

  • Verkeerscursussen: de gemeente Den Haag helpt ouderen veilig in het verkeer. Er zijn cursussen voor fietsen, e-bikes en scootmobielen. Ook kunnen ouderen hun rijvaardigheid voor de auto oefenen en verkeersregels opfrissen. Elk jaar krijgen 65-plussers uit een ander deel van de stad een uitnodiging per post.
  • Doortrappen: Den Haag doet mee aan het landelijke programma Doortrappen. Dit programma helpt ouderen veilig te blijven fietsen. De gemeente plaatst speciale informatiepunten op plekken waar veel ouderen komen, zoals bibliotheken, zwembaden, markten en wijkhuizen. Hier kunnen ouderen informatie krijgen over fietsroutes, het dragen van een helm en handige accessoires, zoals spiegels en telefoonhouders.

Maatregelen voor meer veiligheid

De gemeente helpt ouderen om veilig mee te doen aan het verkeer. Er is speciale aandacht voor risico’s zoals afleiding. En ze leren dat het belangrijk is om goed zichtbaar te zijn. Campagnes laten zien hoe belangrijk goede fietsverlichting en reflecterende kleding zijn. Ook krijgen ouderen tips over veilig oversteken bij drukke kruispunten en hoe ze het beste kunnen omgaan met ingewikkeld verkeer.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070