Hagenaars tonen interesse in mini-warmtenetten in eigen beheer
Samen met de buren je eigen duurzame verwarmingssysteem regelen? Veel Hagenaars lijkt het wel wat. Sinds de gemeente geld en kennis beschikbaar stelde voor particulier initiatief, hebben zich al 28 bewonersgroepen gemeld.

Warmte uit de bodem
De gemeente bereidt de aanleg van grote warmtenetten voor. In veel Haagse wijken is stadsverwarming immers de beste manier om gebouwen efficiënt en zonder aardgas te verwarmen. Maar bewoners kunnen ook zelf, met de buren, een mini-warmtenet opzetten.
‘Zo’n klein warmtesysteem in eigen beheer maakt bijvoorbeeld gebruik van bodemenergie’, zegt George Ongkiehong van de gemeente. ‘Het systeem haalt de warmte uit de bodem, waarna een warmtepomp dit verder opwarmt tot een temperatuur die geschikt is om de woning te verwarmen.’
Eigen energievoorziening
Vorig jaar maakte de gemeente geld en kennis vrij om particulier initiatief aan te moedigen. Daar blijkt verrassend veel belangstelling voor te zijn. ‘Zélf aan het roer staan van je eigen energievoorziening en niet vastzitten aan een contract van een grote energieleverancier. Dat zijn de belangrijkste redenen voor het enthousiasme’, merkt Ongkiehong.
Ongkiehong: ‘Daar komt bij dat veel mensen het leuk vinden om iets samen met de buren te doen. Zeker als het om een project gaat dat bijdraagt aan een duurzame stad. Want met een eigen duurzaam warmtesysteem, kan de cv-ketel de deur uit.’ Of de energierekening dan ook lager wordt, is niet te voorspellen. Dit hangt vooral af van hoe de gasprijs zich in de toekomst ontwikkelt.
Anderen meekrijgen
Tot nu toe meldden zich 28 groepjes van geïnteresseerde buren bij de gemeente. Van bewoners van portiekwoningen en rijtjeshuizen, tot bewoners van een groot appartementencomplex aan de Van Alkemadelaan. Met alle gegadigden gaat de gemeente de mogelijkheden onderzoeken. Per onderzoekstraject heeft de gemeente € 50.000 beschikbaar.
Er is niet gezegd dat er binnenkort 28 mini-warmtenetten bijkomen in de stad, tempert Ongkiehong de verwachtingen. ‘Het gaat om heel gemotiveerde mensen, maar die moeten vaak ook nog hun andere buren mee zien te krijgen.’
Informatie
Meer weten? Stuur een e-mail naar Begin link:duurzamestad@denhaag.nl, einde link., ter attentie van George Ongkiehong.