Maken wijkagenda Zeeheldenkwartier

Het Zeeheldenkwartier krijgt een nieuwe wijkagenda voor 2025 tot 2029. Dit is een plan met de belangrijkste verbeteringen voor de wijk. Bewoners, ondernemers en wijkorganisaties maken dit plan samen met de gemeente. Samen bepalen ze de belangrijkste thema’s.

De basis van de wijkagenda is het wijkprofiel. Dit is een soort thermometer voor de wijk. In een wijkprofiel staan gegevens over de wijk. Zoals informatie over bewoners, wonen, werk en inkomen. De gegevens komen van de gemeente. Maar ook van landelijke organisaties zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de politie en uit gesprekken met wijkorganisaties en bewoners.

Bekijk het wijkprofiel Zeeheldenkwartier op de Begin externe link:website Den Haag in Cijfers(Externe link), eind externe link..

Een overzichtsfoto van het Prins Hendrikplein in het Zeeheldenkwartier.

Bewoners en ondernemers denken mee

Van 2020 tot 2024 was er ook al een Begin link:wijkagenda voor het Zeeheldenkwartier, einde link.. Dit was 1 van de 1e wijkagenda’s in Den Haag. Deze manier van samenwerken werkte goed. De gemeente kon zo beter luisteren naar de kennis en ervaringen van bewoners, ondernemers en wijkorganisaties. Samen pakten ze problemen in de wijk aan.

Voor de nieuwe wijkagenda worden opnieuw meningen, kennis en ervaringen verzameld. Dit gebeurt met een vragenlijst, gesprekken in de wijk en 2 bijeenkomsten.

Planning

Het maken van de wijkagenda duurt van 31 maart tot 31 december 2025. Daarna voert de gemeente de plannen uit samen met de wijk. Bewonersorganisatie Zeeheldenkwartier, Wijkz en de ondernemersvereniging helpen mee.

Stap 1: ideeën ophalen

De gemeente gaat met bewoners, ondernemers, wijkpartners in gesprek. Met een koffiekar op verschillende plekken. Er liggen ook geprinte vragenlijsten op een aantal plekken in de wijk. Basisschoolleerlingen kunnen hun mening geven over hun wijk. Er is voor hen een kleurwedstrijd. Op de kleurplaten kunnen ze meteen ideeën doorgeven. Ook de bewonersorganisatie besteedt in haar wijkkrant ‘Het Zeeheldennieuws’ aandacht aan de wijkagenda.

Stap 2: informatie verwerken

De gemeente bekijkt alle vragenlijsten, gesprekken en informatie op de kleurplaten.

Stap 3: samen bespreken wat beter kan

Er is een bijeenkomst in de wijk. De gemeente deelt de resultaten van de vragenlijst en de gesprekken. Samen worden de belangrijkste verbeteringen besproken.

Stap 4: acties bedenken

Er is een 2e bijeenkomst in de wijk. Samen met de wijk worden de acties bedacht om de wijk te verbeteren. Zij bespreken wat de gemeente, wijkpartners, bewoners, ondernemers en andere partijen kunnen doen. Ook bepalen ze hoe ze gaan samenwerken.

Stap 5: uitreiking van de wijkagenda

De wijkagenda wordt goedgekeurd door het college en in de gemeenteraad. Daarna is er een feestelijke bijeenkomst in de wijk. Hier krijgt de wethouder de wijkagenda. De komende 4 jaar werkt de gemeente samen met wijkpartners, bewoners en ondernemers aan de verbeteringen.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070