‘Geweldig om mensen vooruit te kunnen helpen’
Zo goedkoop mogelijk voedsel maken, duurzaam en op een toekomstbestendige manier. Dat is belangrijk voor Stefan Baecke, eigenaar van Yespers. In de fabriek van Yespers werken veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij Yespers komen zij (weer) tot bloei.
Alles uit de appel gebruiken
Yespers maakt producten zoals smoothy-spreads, crackers, stroop en granola. Sinds kort komen daar nieuwe producten bij, allemaal gemaakt van appel. Yespers heeft namelijk een complete appelfabriek gebouwd. De appels worden in de fabriek eerst geschild en van hun klokhuis ontdaan. Daarna worden ze verwerkt tot appelmoes, appelsap en pulp. Van de schillen maakt Yespers appelchips, van de appelpitjes olie. En zelfs de steeltjes worden gebruikt voor appelthee.
Kansen voor iedereen
Extra bijzonder is dat veel medewerkers in de appelfabriek een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dit zijn mensen die wat extra hulp nodig hebben om aan het werk te gaan en te blijven. Van de veertien medewerkers heeft ongeveer veertig procent zo’n achtergrond. Stefan: “Ik wil niet alleen zo goedkoop mogelijk en duurzaam voedsel produceren, maar ook een maatschappelijk relevant bedrijf leiden. Daar hoort voor mij ook bij dat ik mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geef in mijn fabriek. Het is geweldig om met mijn bedrijf mensen vooruit te helpen.”
Loonkostensubsidie helpt
Omdat sommige medewerkers minder productief zijn, krijgt Stefan loonkostensubsidie van de gemeente Den Haag. “Via Den Haag Werkt krijgen wij regelmatig kandidaten voorgesteld voor onze fabriek. Ze beginnen vaak met een korte proefplaatsing of stage. Bevalt het van beide kanten, dan krijgen ze een contract. Dankzij de subsidie kunnen we het ons veroorloven om meer tijd en begeleiding te bieden aan deze medewerkers.”
Begeleiding op de werkvloer
Die subsidie maakt voor Stefan echt een groot verschil. “Deze medewerkers vallen wat vaker uit, hebben soms meer tijd nodig om hun werk goed te kunnen doen en vragen dus ook om meer begeleiding. We moeten vaker iets uitleggen en meer geduld hebben. Zonder loonkostensubsidie zouden we dit niet redden. De subsidie zorgt ervoor dat we wat extra tijd kunnen steken in begeleiding van deze medewerkers. Gelukkig helpt Den Haag Werkt ook na plaatsing met begeleiding op de werkvloer.”
Duurzaam en inclusief
De aanpak werkt. Stefan vertelt: “We hebben iemand die zich binnen onze fabriek razendsnel ontwikkeld heeft tot logistieke duizendpoot. En iemand anders kwam hier verlegen binnen, maar stuurt nu een klein team aan bij één van onze machines. Geweldig toch?”
Stefan wil graag de samenwerking met Den Haag Werkt verder uitbreiden. Hij is van plan om nog meer mensen aan te nemen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. “Uiteraard blijven we wel zakelijk kijken, want er moet wel geld verdiend worden. Maar zolang we dit zo kunnen doen, blijven we duurzaam en inclusief produceren.”
Meer informatie over loonkostensubsidie en begeleiding
Vermoedt u dat u een werknemer in dienst heeft of neemt die niet 100% arbeidsproductief is (minder werk kan doen binnen een bepaalde tijd dan een gemiddelde werknemer)? En ontvangt u daarvoor nog geen loonkostensubsidie? Vraag deze dan snel aan. Den Haag Werkt vertelt u graag meer over loonkostensubsidie, andere diensten, voorwaarden en de begeleiding van uw werknemer die zij kan bieden.
- Lees meer op Begin link: denhaag.nl/loonkostensubsidie, einde link.
- Vul het Begin externe link: aanvraagformulier loonkostensubsidie(Externe link), einde externe link. gelijk in
- Bel onze Helpdesk Werkgevers voor een adviesgesprek op 070 – 752 77 50
- Stuur een e-mail naar: Begin link: denhaagwerkt@denhaag.nl, einde link.