Nieuws
Raad stemt in met participatieverordening en woonvisie
De gemeenteraad van Den Haag sprak op woensdag 18 en donderdag 19 december onder andere over participatie, dienstverlening, wonen en mobiliteit. Bij de start van de eerste vergadering werden de slachtoffers van de explosie in een portiekflat aan de Tarwekamp herdacht.
Hieronder leest welke besluiten de gemeenteraad in deze vergadering heeft genomen.
Herdenking slachtoffers explosie Tarwekamp
Het stadsbestuur van Den Haag stond op woensdag 18 december bij de start van de vergadering stil bij de gevolgen van de explosie in een portiekflat in de wijk Mariahoeve. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers werd een moment van stilte gehouden.
Bekijk het nieuwbericht Herdenking slachtoffers explosie Tarwekamp
Stad in de raad
Tijdens Stad in de raad kunnen inwoners hun mening geven over onderwerpen die op de agenda staan. In deze twee vergaderingen waren er 11 insprekers.
Wilt u een keer inspreken? Kijk dan voor de spelregels en het aanmelden op Begin link: http://denhaag.nl/stadinderaad, einde link. .
Actualiteiten
Voorafgaand aan de reguliere agendapunten werd er op donderdag gesproken over twee actuele onderwerpen. Op verzoek van de ChristenUnie/SGP werd er gesproken over de vergunning voor een speelautomatenhal aan de Dr Lelykade 10 in Scheveningen. Op verzoek van de Partij voor de Dieren werd er gesproken over de voorgenomen verkoop van grond nabij de Jan Willem Frisolaan 3 door de gemeente Den Haag.
Daarbij zijn de volgende moties aangenomen:
- Begin externe link: Motie Alles op alles, geen casino in de haven (ChristenUnie/SGP)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Bescherming van de Stedelijke Groene Hoofdstructuur (Partij voor de Dieren)(Externe link), einde externe link.
- Motie Verkoop is permanent, denk grondig na (Partij voor de Dieren)
Besluiten
De gemeenteraad heeft in de vergaderingen van 18 en 19 december besluiten genomen over:
De Nota Parkeernormen bepaalt de parkeereisen voor bouw- en verbouwprojecten. Door onduidelijkheden in de huidige nota zijn aanpassingen nodig. De belangrijkste wijziging is de verlaging van de reductiefactor voor deelauto’s in Zuidwest van 50% naar 30%, om beter te kunnen monitoren hoe deelmobiliteit aansluit bij de behoeften van bewoners. Verder zijn definities en berekeningsmethoden verduidelijkt om misverstanden te voorkomen. Deze aanpassingen moeten helpen om de parkeernormen duidelijker en effectiever te maken.
Het Begin externe link: voorstel van het college inzake Nota Parkeernormen Den Haag 2024(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij zijn ook twee moties en een amendement aangenomen:
- Begin externe link: Amendement Voldoende mobiliteitsalternatieven dichtbij (ChristenUnie/SGP)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Maak parkeerplaatsen betaalbaar (SP)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Stuur op grootte (Partij voor de Dieren)(Externe link), einde externe link.
Den Haag groeit en wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Om de stad leefbaar en bereikbaar te houden, zet de gemeente in op duurzame vervoersmethoden zoals wandelen, fietsen, openbaar vervoer en deelmobiliteit. De Strategie Deelmobiliteit 2030, onderdeel van de bredere mobiliteitstransitie, richt zich op het stimuleren van deelauto’s en deelbakfietsen. Deze strategie omvat maatregelen zoals het aanleggen van mobiliteitshubs en het verbeteren van de toegankelijkheid en betaalbaarheid van deelmobiliteit voor iedereen.
Het Begin externe link: voorstel van het college inzake Strategie Deelmobiliteit 2030(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij zijn ook de volgende moties en een amendement aangenomen:
- Begin externe link: Amendement Betaalbaar ongeacht het aantal wielen (ChristenUnie/SGP)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Inzetten op deelvervoer in publieke handen (SP)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Buurtinitiatieven zijn goud waard (VVD)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Wie wil uitbaten, moet ook handhaven (VVD)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Rijd niet om betaalbaarheid heen (SP)(Externe link), einde externe link.
De gemeente Den Haag heeft een nieuw contract voor het wegslepen van voertuigen afgesloten, dat ingaat op 1 januari 2025. Hierdoor moet de locatie van de bewaarplaats voor weggesleepte voertuigen in de verordening worden aangepast naar Spiegelstraat 8 in Nootdorp.
Het Begin externe link: voorstel van het college inzake Verordening tot wijziging van de Wegsleepverordening Gemeente Den Haag(Externe link), einde externe link. is aangenomen.
Het Handboek voor samenwerking met de stad is de basis voor de nieuwe Haagse inspraak- en participatieverordening. In de nieuwe inspraak- en participatieverordening staat hoe de gemeente bewoners betrekt bij projecten en beleid van de gemeente.
Het Begin externe link: voorstel van het college inzake participatieverordening en handboek participatie(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij zijn ook de volgende moties en amendementen aangenomen:
- Begin externe link: Amendement Communiceer als je afwijkt (ChristenUnie/SGP)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Amendement Zet participatie niet zomaar buiten spel (ChristenUnie/SGP)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Amendement Wees niet bang voor een breder belang (D66)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Biedingsrecht (ChristenUnie/SGP)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Vermeld participatiemogelijkheden in iedere brief (Hart voor Den Haag)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Terug naar de tekentafel met leidraad controversiële voorzieningen (ChristenUnie/SGP)(Externe link), einde externe link.
De gemeente Den Haag wil de dienstverlening verbeteren om het vertrouwen van inwoners en ondernemers te herstellen. De nieuwe visie voor 2024-2029 richt zich op zes principes, zoals betrouwbaarheid, eenvoud en bereikbaarheid, en gelijke behandeling. De gemeente wil de dienstverlening klantvriendelijker maken door bijvoorbeeld digitale mogelijkheden te verbeteren en wachttijden te verkorten. Dit moet bijdragen aan een betere ervaring voor iedereen die met de gemeente te maken heeft.
Het Begin externe link: voorstel van het college inzake Visie dienstverlening 2024-2029(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij is ook de volgende motie aangenomen:
In juni 2024 werd het initiatiefvoorstel “Van klant naar burger” van de ChristenUnie-SGP ingediend. Hierin pleit de partij voor een verandering in de benadering van inwoners door de gemeente Den Haag. Het voorstel benadrukt dat inwoners niet slechts klanten zijn, maar burgers met rechten en verantwoordelijkheden. Het doel is om de relatie tussen de gemeente en de inwoners te versterken door meer transparantie, betrokkenheid en wederzijds vertrouwen te bevorderen. Dit moet leiden tot een meer inclusieve en participatieve samenleving waarin de gemeente beter inspeelt op de behoeften en verwachtingen van haar burgers.
Het Begin externe link: gewijzigd initiatiefvoorstel ChristenUnie-SGP: Van klant naar burger(Externe link), einde externe link. is aangenomen
De gemeente Den Haag wil Sportpark Escamp-I herinrichten en een ecozone aanleggen vanwege de ontwikkeling van het project De Zichten. Dit gebeurt in fases, te beginnen met de aanleg van kunstgrasvelden en de nieuwe ecozone in 2025. De totale kosten bedragen € 5,4 miljoen.
Het Begin externe link: voorstel van het college inzake Sportpark Escamp-I (Fase 1)(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij is ook de volgende motie aangenomen:
Bestemmingsplan voor Zichten 2, 3 en 7 omvat de bouw van nieuwe woningen en de herinrichting van de openbare ruimte in deze gebieden. Het doel is om de leefbaarheid te verbeteren en meer woningen te creëren. De plannen houden rekening met groenvoorzieningen en infrastructuur om een prettige woonomgeving te bieden.
Het Begin externe link: voorstel van het college inzake vaststelling bestemmingsplan Zichten 2, 3 en 7(Externe link), einde externe link. is aangenomen.
De gemeente Den Haag heeft het bestemmingsplan voor Wateringse Veld Zuid herzien om de bouw van een bedrijfsverzamelgebouw mogelijk te maken. Dit plan zorgt ervoor dat bedrijven zich kunnen vestigen op de hoek van de Sylvain Poonsstraat en de Paul Steenbergenlaan. De herziening is nodig omdat het huidige bestemmingsplan geen bedrijfshuisvesting toestaat.
Het Begin externe link: voorstel van het college inzake vaststelling ontwerp-bestemmingsplan Wateringse Veld Zuid 2e herziening (Bedrijfsverzamelgebouw)(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij is ook een motie aangenomen:
De Toekomstvisie Scheveningen Bad 2040 richt zich op het verbeteren van Scheveningen als aantrekkelijke en duurzame bestemming. De visie omvat plannen om de verkeersdrukte te verminderen, de kust en boulevard te herontwikkelen, en de openbare ruimte te verbeteren. Het doel is om een goede balans te vinden tussen de belangen van bewoners, ondernemers en bezoekers, en om Scheveningen beter bestand te maken tegen klimaatverandering.
Het Begin externe link: voorstel van het college inzake Toekomstvisie Scheveningen Bad 2040(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij zijn ook de volgende moties en amendementen aangenomen:
- Begin externe link: Amendement Inzetten op doorstroming (VVD)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Amendement Stap voor stap naar de uitvoering (VVD)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Amendement Nog geen besluit zero-emissie eruit (ChristenUnie/SGP)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Geef onze Scheveningse bevolking het visplezier terug! (Hart voor Den Haag)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Bereikbaarheid Scheveningen jaarrond als uitgangspunt (CDA)(Externe link), einde externe link.
De kosten voor de onderdoorgang bij de Trekvlietbrug zijn gestegen van 9,5 miljoen euro naar bijna 20 miljoen euro. Dit komt door inflatie, gestegen bouwkosten en extra technische ingrepen die nodig bleken te zijn, zoals damwanden en een pompkelder. Daarom is er 9 miljoen euro extra nodig om het project te kunnen voltooien. De gemeente Den Haag wil de No-Regret-middelen herverdelen om dit te financieren. Deze middelen zijn oorspronkelijk bedoeld voor mobiliteitsmaatregelen zoals openbaar vervoer en fietsinfrastructuur. Door besparingen en vervallen projecten is er nu ruimte om € 9 miljoen toe te voegen aan de bouw van een onderdoorgang bij de Trekvlietbrug, een belangrijke verbinding voor fietsers en voetgangers.
Het Begin externe link: voorstel van het college inzake Herverdeling Haagse No-Regret-middelen(Externe link), einde externe link. is aangenomen.
Met de Woonvisie Den Haag 2040 wil de gemeente het woningtekort aanpakken en zorgen voor betaalbare en duurzame woningen. De visie richt zich op vier speerpunten: betaalbaar bouwen, passende huisvesting voor mensen die zorg nodig hebben, het verbeteren van de kwaliteit en energiezuinigheid van woningen, en het creëren van vitale en leefbare wijken. Het doel is om iedereen een fijne en betaalbare plek om te wonen te bieden.
Het voorstel van het college inzake Woonvisie Den Haag 2040 – Wonen in een stad in balans is aangenomen. Daarbij zijn ook de volgende moties en amendementen aangenomen:
- E.A Amendement Meer ambitie voor het huisvesten van vitale beroepsgroepen (ChristenUnie/SGP)
- E.1 Motie Samenwoonvormen studenten en jongeren met verantwoord verkameren (CDA)
- E.2 Motie Ontmoediging van verevening (ChristenUnie/SGP)
- E.3 Motie Woningen bouwen is meer dan stenen stapelen (ChristenUnie/SGP)
- E.8 Motie Stimuleer sociaal bouwgedrag (D66)
- E.9 Motie Doorstromen door groepswonen (GroenLinks)
- E.10 Motie Prioriteer uitstroom opvang (GroenLinks)
- E.12 Motie Realiseer meer jongerenwoningen (Haagse Stadspartij)
- E.14 Motie Bevorderen van doorstroming voor senioren met een eigen woning (Hart voor Den Haag)
- E.20 Motie Zorgdoelgroepen meer in nieuwbouwwoningen (ChristenUnie/SGP)
- E.22 Motie Humane huisvesting, ook zonder taakstelling (PvdA)
De gemeenteraad van Den Haag heeft onlangs besloten om fossiele reclames in de openbare ruimte te verbieden. Dit verbod wordt opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en gaat in op 1 januari 2025. Het doel is om bij te dragen aan een beter klimaat door het verminderen van reclame voor fossiele brandstoffen.
Het Begin externe link: voorstel van het college inzake Verordening tot wijziging APV fossiele reclame(Externe link), einde externe link. is aangenomen.
De gemeente Den Haag heeft een visie opgesteld voor het gebruik van de ondergrond. Deze visie richt zich op het duurzaam en efficiënt beheren van de bodem en ondergrond. Het doel is om de ondergrond beter te benutten voor bijvoorbeeld waterbeheer, energieopslag en natuur, terwijl ook de kwaliteit van de bodem en het grondwater wordt beschermd.
Het Begin externe link: voorstel van het college inzake Visie op de Ondergrond(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij zijn ook de volgende moties en amendementen aangenomen:
- Begin externe link: Motie Herstelwerkzaamheden borgen in convenant (Hart voor Den Haag)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Voldoende ondergrond expertise in huis (Partij voor de Dieren)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Lenig de nood met kabels in de goot (VVD)(Externe link), einde externe link.
De gemeente Den Haag wil de verlichting van het stadhuis, de bibliotheek en het Forumgebouw verduurzamen door LED-verlichting te installeren. Dit project kost € 3,7 miljoen en wordt gefinancierd uit de Enecomiddelen. De nieuwe verlichting helpt om energie te besparen en draagt bij aan de doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te zijn.
Het Begin externe link: voorstel van het college inzake Verduurzaming verlichting van het Stadhuis (inclusief bibliotheek en Forum gebouw)(Externe link), einde externe link. is aangenomen.
Bij de gemeente Den Haag zijn er zeven Woo-verzoeken ingediend die ook vragen om opheffing van de geheimhouding op de bijlagen van het raadsvoorstel over de tijdelijke invulling van het Haga-complex aan de Sportlaan. De geheimhouding is opgelegd vanwege financiële en economische belangen van de gemeente, de Staat en het COA. Het college vraagt de gemeenteraad om de geheimhouding te bekrachtigen (niet opheffen). Het openbaar maken van deze informatie zou deze belangen schaden, vooral omdat de aanbesteding en onderhandelingen nog moeten beginnen.
Afronding commissiedebatten
Regelmatig komen er in commissievergaderingen onderwerpen voorbij waar de raad geen besluit over hoeft te nemen, maar een of meerdere raadsleden wel moties over willen indienen. Zij kunnen zulke onderwerpen voor de raadsvergadering agenderen ter afronding van het debat in de commissie. In deze raadsvergaderingen stonden de volgende onderwerpen op de agenda:
Hierbij zijn de volgende moties aangenomen:
- Begin externe link: Motie Arvin Slagter basketbalveld voor Spoorwijk (GroenLinks)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Dubbele velden, dubbel plezier (GroenLinks)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Spelen en speuren in elke wijk (GroenLinks)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Echt gelijkwaardig onderhoud van speeltuinen (PvdA)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Knap het Meester de Bruinplein eindelijk op (PvdA)(Externe link), einde externe link.
Bij twee moties over dit onderwerp staakten de stemmen. Deze moties worden tijdens de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering in januari opnieuw in stemming gebracht.
Hierbij zijn de volgende moties aangenomen:
- Begin externe link: Motie Een studentenambtenaar verbindt gemeente en student met elkaar (D66)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Geef studenten waar ze recht op hebben (Haagse Stadspartij)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Introductie komt vóór de inhoud (CDA)(Externe link), einde externe link.
Hierbij is één motie aangenomen:
Hierbij zijn de volgende moties aangenomen:
- Begin externe link: Motie Geen onhaalbare duurzaamheidseisen voor woonwagens (SP)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Naar een betrouwbaar woonbehoefteonderzoek (SP)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Afschaffen van de BIBOB-toets bij verhuur van woonwagenstandplaatsen (Hart voor Den Haag)(Externe link), einde externe link.
Hierbij zijn de volgende moties aangenomen:
- Begin externe link: Motie Sla op de trom voor de Haagse Marathon! (D66)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Versterk buurtsportcoaches (PvdA)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Motie Geef tijd terug aan de naturistische zwemmers (GroenLinks)(Externe link), einde externe link.
Hierbij is één motie aangenomen:
Herstemming
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 28 november waren er een voorstel en een motie waarbij tijdens de stemming hierover de stemmen staakten. Daarmee zijn ze niet verworpen maar ook niet aangenomen, en moeten ze opnieuw in stemming worden gebracht. Het gaat om enkele voorstellen uit het Initiatiefvoorstel: Gemeente pak regie, nu een taskforce ouderenhuisvesting van Hart voor den Haag (dictum 1, 7 en 9) en een motie van afkeuring van de VVD, ingediend bij het debat over erfpacht. Deze onderwerpen worden in deze vergadering opnieuw in stemming gebracht. De Begin externe link: motie van afkeuring(Externe link), einde externe link. werd verworpen, de raad stemde wel in met met dictum 1 en 7 uit het Initiatiefvoorstel: Gemeente pak regie, nu een taskforce ouderenhuisvesting.
Bekijk het verslag van de gemeenteraadsvergadering van 28 november 2024
Besluitenlijst
Op de besluitenlijst staan de voorstellen waarover een besluit kan worden genomen zonder daar over te debatteren. Deze voorstellen worden per hamerslag aangenomen. De gemeenteraad heeft in deze vergadering ingestemd met:
- Begin externe link: Benoeming leden adviescommissies MRDH(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Benoeming leden werkgeverscommissie griffie Den Haag(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Kadernota begroting en verantwoording Overhead(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Algemene verordening financieel beheer en beleid Den Haag 2025(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Slotwijziging programmabegroting 2024(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Verordening bedrijveninvesteringszone Buurtschap Centrum 2005 Den Haag 2025(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Verordening bedrijveninvesteringszone Eigenaren Den Haag Centrum Den Haag 2025(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Cofinanciering herinrichting Hofwijckstraat(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Verzoek om bindend advies voor omgevingsvergunning perceel nabij Madepolderweg 59C(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Verzoek om bindend advies voor omgevingsvergunning schaatsbaan Gevers Deynootplein ter hoogte van nummer 105(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Verzoek om bindend advies voor omgevingsvergunning dakopbouw François Maelsonstraat 23(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Verzoek om bindend advies voor aanvraag omgevingsvergunning uitbouw Van Speijkstraat 97(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Verzoek om bindend advies voor aanvraag omgevingsvergunning Herderslaan 33(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Verzoek om bindend advies voor het vergroten van het restaurant Van Hogenhoucklaan 168 door het maken van een uitbouw(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Verzoek om bindend advies voor omgevingsvergunning aanbouw met dakterras Herderslaan 83(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Verzoek om bindend advies voor omgevingsvergunning dakopbouw Pippelingstraat 72(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Vaststelling bestemmingsplan Slachthuislaan Neherkade(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Beeldkwaliteitsdocument (BKD) Slachthuislaan-Neherkade(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: BeeldKwaliteitsdocument Neherkade 1(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: PUK Neherkade 1(Externe link), einde externe link.
De vergadering terugkijken?
Het videoverslag van beide vergaderingen is terug te kijken op deze pagina:
Bekijk de pagina met videoverslagen van commissies en gemeenteraad
De agenda’s van beide vergaderingen met daarop de raadsvoorstellen en bijbehorende stukken vindt u op het raadsinformatiesysteem:
Bekijk de website van het raadsinformatiesysteem