Gemeentebegroting 2025: Den Haag is financieel gezond

Het gaat goed met de geldzaken van de gemeente. Er is geld om te investeren in de stad. Bezuinigingen zijn niet nodig en de belastingen gaan niet omhoog. Dat staat in de Programmabegroting 2025 – 2028 die het college van burgemeester en wethouders op 10 september 2024 presenteerde.

De gemeente maakt ieder jaar een begroting om te laten zien waaraan zij geld besteedt. In 2025 gaat het om een bedrag van ruim 3 miljard euro.

Gemeentefonds

Gemeenten krijgen elk jaar geld van het Rijk. Vanaf 2025 daalt het bedrag dat Den Haag krijgt. De gemeente hield daar al rekening mee in de vorige begroting. Toch bleef er in 2026 en 2027 een tekort van 19 miljoen euro per jaar over. Dat is nu opgelost.

Oplossen knelpunten

In de begroting voor 2025 wil het college extra geld vrijmaken om verschillende financiële knelpunten blijvend op te lossen. Het gaat bijvoorbeeld om de drukke  periodes in paspoortaanvragen, extra maatregelen voor digitale veiligheid en duurzamer maken van gebouwen van de gemeente. 

Geld voor de stad

Het aantal inwoners in Den Haag blijft ook de komende jaren groeien. Daarom moet de gemeente meer uitgeven. Bijvoorbeeld aan wegen en voorzieningen. Het college wil hiervoor geld vrijmaken. Zo groeit de stad mee met haar inwoners en blijft Den Haag een leefbare en fijne stad voor iedereen.

Gemeenteraad

De gemeenteraad vergadert de komende weken over de begroting. Ze stelt de begroting half november vast.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070