Juridische hulp bij huurproblemen aanvragen

Heeft u een meningsverschil met uw verhuurder over huur, servicekosten of onderhoud? En heeft u de Huurcommissie al ingeschakeld? Maar reageert uw verhuurder niet op de uitspraak van de Huurcommissie? Vraag dan juridische hulp aan bij de gemeente.

U belt of mailt eerst uw verhuurder. Zeg wat u van de verhuurder verwacht.

  1. U belt of mailt eerst uw verhuurder. Zeg wat u van de verhuurder verwacht.
  2. Dan schrijft u uw verhuurder een brief als deze het probleem niet oplost. Gebruik voor onderhoud en gebreken in uw woning de Begin externe link: voorbeeldbrief(Externe link), einde externe link. van de Huurcommissie.
  3. Krijgt u geen reactie binnen 6 weken? Ga dan naar de Begin externe link: Huurcommissie(Externe link), einde externe link..
  4. De Huurcommissie bepaalt wie er gelijk heeft: u of de verhuurder.
  5. De Huurcommissie doet dan een uitspraak. De verhuurder moet zich hieraan houden.
  6. Heeft de Huurcommissie u gelijk gegeven? En heeft uw verhuurder 8 weken na de uitspraak van de Huurcommissie nog niets gedaan? Vraag dan hieronder juridische hulp aan bij de gemeente.

De huuradviseurs helpen u met het proceskostenfonds. In dit fonds zit geld van Sociale Fondsen Den Haag en Fonds1818. Het fonds kan worden gebruikt om een externe huurrechtadvocaat te betalen. Deze kan bij de rechter er mogelijk voor zorgen dat:

  • u te veel betaalde servicekosten terugkrijgt
  • u te veel betaalde huur terugkrijgt
  • u huurverlaging krijgt
  • uw woning wordt onderhouden.

  1. U huurt van een particuliere verhuurder (niet van een woningcorporatie)
  2. U huurt een:
    1. sociale huurwoning: uw (kale) huur is maximaal €879,66 (tot 144 punten)
    2. middenhuurwoning: uw (kale) huur is maximaal € 1157,95 (tot 187 punten)
  3. De Huurcommissie heeft een bindende uitspraak gedaan over het probleem met uw verhuurder.
  4. Uw verhuurder heeft 8 weken na de uitspraak nog niets gedaan.

Controleer of u een sociale- of middenhuurwoning huurt op de Begin externe link: website van de rijksoverheid(Externe link), einde externe link..

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u gebruikmaken van het proceskostenfonds.

Regels voor verhuurders

Verhuurders moeten zich aan een aantal regels houden. Deze regels staan onder andere in de Begin link: Wet goed verhuurderschap, einde link. . Heeft de verhuurder bijvoorbeeld meer dan 2 maanden kale huur aan borg gevraagd of heeft u bemiddelingskosten moeten betalen? Dan kunt u dit melden bij de Begin link: Haagse Pandbrigrade, einde link. .

Woning duurzaam maken

Wilt u uw huurwoning duurzamer maken? Dan kunt u mogelijk gebruikmaken van het Begin externe link: Initiatiefrecht voor huurders(Externe link), einde externe link. (duurzamestad.denhaag.nl).

Huren in vrije sector

Huurt u een woning in de vrije sector? Lees wat de Huurcommissie voor u kan betekenen op de pagina Begin externe link: Huurwoning in de vrije sector(Externe link), einde externe link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070