Cue2Walk helpt mensen met loopverstoringen

Het Haagse bedrijf Cue2Walk International heeft een apparaat ontwikkeld voor mensen met Parkinson die last hebben van loopverstoringen. Ze leveren een bijdrage aan het actieprogramma Technologie voor Thuis van de gemeente Den Haag.

Floor Waardenburg van Cue2Walk
Sander Minnoye, Floor Waardenburg en Martijn van der Ent van Cue2Walk International

Floor Waardenburg (Managing Director) is een van de drie ondernemers achter Begin externe link: Cue2Walk(Externe link), einde externe link.. Sander Minnoye (Technical Director) en Martijn van der Ent (Medical Director) hebben het bedrijf in 2017 opgericht en zijn de inhoudelijke krachten achter het product. Sinds 2020 werken de drie gedreven directeuren samen. Floor brengt kennis en ervaring met zich mee als bewegingswetenschapper en ondernemer in de evenementenbranche.

Floor vertelt: “Sander en Martijn hadden destijds een product dat werkte, maar moesten als bedrijf nog wat stappen zetten. Plannen maken, investeerders binnenhalen en het bedrijf laten groeien. Aangezien hun interesse en expertise meer op de inhoud zit van het product, en niet zozeer het laten groeien van het bedrijf, kwamen ze met mij in contact. Ik zag hier een mooie uitdaging in”.

Cueing tegen bevriezing van het lopen

Het idee achter Cue2Walk is oorspronkelijk ontstaan tussen behandelaren en patiënten bij Basalt revalidatie in Den Haag. Daar zagen ze dat cueing bij mensen met Parkinson die last krijgen van loopverstoringen helpt. Floor legt uit: “Bij mensen met Parkinson werken specifieke delen van de hersenen niet meer goed. Ze krijgen allerlei motorische en mentale symptomen. Ruim 60% ontwikkelt ook bevriezing van het lopen: het plotselinge verlies van de mogelijkheid om de spieren in de benen aan te sturen. Hierdoor vallen mensen vaak, met trauma tot gevolg. Ook verliezen ze zelfvertrouwen, worden ze steeds afhankelijker en ontwikkelen ze een inactieve levensstijl. En dat is een probleem, want juist actief blijven kan het ziektebeeld remmen”.

Bevriezing gebeurt vooral bij de aansturing van geautomatiseerde bewegingen, zoals lopen. Hier biedt cueing een uitkomst. Floor: “Cueing is een simpel trucje om ervoor te zorgen dat een onbewuste beweging, zoals lopen naar de deur, een bewuste beweging wordt door het aanbieden van een ritmisch signaal. Mensen zijn dan niet meer bezig met lopen, maar met een stap zetten op het ritme van een piepje. Cueing werkt heel goed in de praktijk, maar het is moeilijk voor mensen om dit zelfstandig thuis toe te passen”.

Slimme technologie en therapie

Cue2Walk International heeft hiervoor een apparaat ontwikkeld: een sensor die je draagt om je been. Deze sensor kan bewegingen herkennen en activeert dan automatisch een ritmisch signaal. In combinatie met therapie wordt patiënten geleerd om het ritme om te zetten in bewuste bewegingen.

Floor: “De automatische herkenning spreekt tot de verbeelding en is krachtig. Tegelijkertijd weten we uit de praktijk dat mensen het apparaat proactief moeten gebruiken. En dat is waarom de combinatie met therapie belangrijk is. Door mensen leren te herkennen in welke situaties bevriezing vaak voorkomt en het apparaat proactief te activeren, kunnen ze de bevriezing daadwerkelijk voorkomen. Zo behouden ze de controle over hun bewegen. Dat geeft mensen meer zelfregie en grip op het symptoom, meer zelfvertrouwen om te actief te blijven en minder risico op valincidenten”.

Steun van de gemeente

Financiering kreeg het bedrijf onder andere via InnovationQuarter, waar de gemeente Den Haag medefinancier van is. De vestiging van Cue2Walk International in Den Haag is ooit begonnen uit gemak: de oprichters wonen allemaal in de buurt. Maar inmiddels is het een bewuste keuze om in Den Haag te blijven.

Floor vertelt: “We merken dat er veel steun is in Den Haag. De gemeente Den Haag is de afgelopen jaren een grote verandering aan het maken richting zorgtechnologie. Ik merk een enorme drive bij verschillende mensen die hiermee bezig zijn en dat is heel mooi om te zien. Ik zou andere bedrijven in onze sector daarom zeker aanraden om zich in Den Haag te vestigen”.

Technologische innovatie

Het bedrijf zit op dit moment in een aantal acceleratorprogramma’s en heeft een samenwerking met de gemeente. Zo werken ze samen met het actieprogramma Technologie voor Thuis en worden ze onderdeel van het programma Valpreventie.

“Vooral ouderen hebben een hoog risico om te vallen en dat brengt veel kosten met zich mee. Het Rijk heeft daar een programma voor opgezet waar gemeenten aan meewerken, zodat het valrisico verkleind wordt. De gemeente Den Haag heeft daar een sterke visie in en wil dat technologische innovatie daar onderdeel van is. Wij zijn een van de Haagse bedrijven die aan Begin externe link: het programma(Externe link), einde externe link. meedoen met een pilot. We gaan samen met de gemeente opzoek naar mensen die last hebben van bevriezingen om te laten zien dat we daadwerkelijk het valrisico verkleinen. Het is iets moois dat wij kunnen terugdoen voor mensen uit Den Haag en zorgt er mogelijk voor dat mensen in andere gemeenten hier straks ook van kunnen profiteren”, aldus Floor.

Verbeterde levenskwaliteit

Tot slot: waar is Floor het meest trots op? “Dat we met het team met heel veel energie en passie een product hebben ontwikkeld dat het leven van mensen daadwerkelijk een beetje draaglijker maakt. Voor de mensen die last van hebben van dit symptoom is dit enorm vervelend en vaak ook invaliderend. Het is echt een verlies van levenskwaliteit, vaak ook voor de partner en familie. Dat wij verlichting kunnen bieden met dit product, samen met al onze partners, is heel mooi om te zien”.

Technologie voor Thuis

Den Haag is dé stad van zorg en innovatie. Sinds 2016 investeert de gemeente Den Haag in het toekomstbestendig maken van de zorg. Samen met inwoners, zorgaanbieders, ondernemers en onderwijsinstellingen zorgen we voor de juiste zorgtechnologie die Hagenaars helpen langer en prettiger zelfstandig thuis te blijven wonen. Lees meer over de aanpak en plannen van de gemeente op de website Begin externe link: technologievoorthuis.nl(Externe link), einde externe link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070