Resultaten rioolwateronderzoek naar drugs

Net als in andere steden werd in Den Haag een rioolwateronderzoek naar drugsresten gedaan. Een groot deel van de stad werd onderzocht.  

ILLUSTRATIEF - Een lijntje cocaine , een gebruiker is aan het snuiven. ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Begin externe link: Het onderzoeksrapport(Externe link), einde externe link. geeft inzicht in het gebruik van verschillende soorten drugs, zoals cocaïne, cannabis, speed en designer drugs. De resultaten zijn vergeleken met de uitkomsten van rioolwateronderzoek dat in 2020 is gedaan. Dit onderzoek liep toen in de coronaperiode en was in een kleiner deel van Den Haag.

Weinig verschillen met andere steden

De uitkomsten van het onderzoek uit 2023 zijn in grote lijnen hetzelfde als de uitkomsten van dezelfde soort onderzoeken in andere grote steden. Het rapport laat zien hoeveel en welke drugs er gebruikt worden in Den Haag. 

Drugshandel en drugsgebruik tasten de leefbaarheid en veiligheid van Haagse buurten en wijken aan. Het is gekoppeld aan ernstige vormen van criminaliteit. Criminelen gebruiken ook (kwetsbare) jongeren.

Problemen door drugs bestrijden

Bij het bestrijden van de drugsproblematiek in Den Haag werkt de gemeente nauw samen met het Openbaar Ministerie, de politie en andere partners. In juni 2024 start een campagne om  mensen die cocaïne gebruiken meer bewust te maken van de wereld achter de handel. En er komen extra plannen om straatdealers via strafrechtelijke en bestuurlijke maatregelen aan te pakken. 

Bekijk de Begin externe link: brief van de commissie over de Haagse drugsaanpak(Externe link), einde externe link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070