CO2-prestatieladder

De gemeente wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Dit betekent dat de gemeente er alles aan doet om energie te besparen en om het vrijkomen van CO2 te verminderen. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is de CO2-prestatieladder.

Met de CO2-prestatieladder kan een (overheids)organisatie, zoals de gemeente, laten zien hoeveel CO2 zij verspreidt. Welke doelen zij wil halen rondom dit thema en welke maatregelen zij neemt om die doelen te bereiken.

Treden

De CO2-prestatieladder heeft 5 treden. De treden geven aan hoe ver een organisatie is gekomen met het verminderen van CO2. Elke trede geeft informatie over de volgende onderwerpen:

  • Inzicht: de organisatie laat zien van welke energiestromen zij gebruik maakt. En welke invloed deze energiestromen hebben op de hoeveelheid CO2 die de organisatie verspreidt (CO2-footprint).
  • Reductie: de organisatie laat zien welke doelen zij wil halen om CO2 te verminderen.
  • Transparantie: de organisatie laat zien hoe zij over CO2-vermindering communiceert.
  • Participatie: de organisatie laat zien aan welke initiatieven zij neemt om CO2 te verminderen.

Bekijk meer informatie over de 5 treden van de prestatieladder op de Begin externe link: website van de CO2-prestatieladder(Externe link), einde externe link..

Situatie nu

Op dit moment is de gemeente bezig om een bewijs (certificaat) te krijgen voor trede 3 van de CO2-prestatieladder. Daarvoor heeft de gemeente berekend hoeveel CO2 zij op dit moment uitstoot. Ook heeft de gemeente bedacht hoe zij deze hoeveelheid kan verminderen. Sommige oplossingen zijn al uitgevoerd. Andere maatregelen zullen stap voor stap worden ingevoerd.

Totale CO2-uitstoot binnen en buiten de gemeente

In 2023 stootte de gemeente Den Haag 6.681 ton CO2 uit per jaar. Ter vergelijking, een gemiddeld Nederlands gezin stoot volgens Milieu Centraal 19,5 ton CO2 uit op jaarbasis.

Doelen

Tot en met 2025 wil de gemeente zorgen voor 15% minder CO2 dan in 2023. In 2026 wil de gemeente 22% minder CO2 uitstoot ten opzichte van 2023. In 2027 wil de gemeente 30% minder CO2 uitstoot hebben dan in 2023. Deze doelen zijn ook opgenomen in het nieuwe energiebesparingsbeleid voor de gemeentelijke organisatie, dat bijna klaar is.

Maatregelen

De gemeente neemt onder andere de volgende maatregelen om haar doelen te halen:

  • Riothermie in zwembad De Blinkerd. Hierbij wordt de warmte van het riool gebruikt om het gebouw en het zwembad te verwarmen.
  • Isolatie van het dak van sporthal en zwembad Overbosch.
  • Luchtbehandelingskast (LBK) en warmte terugwininstallatie (WTW) in De Houtzagerij en zwembad Zuiderpark. Een luchtbehandelingskast zorgt voor het schoonmaken en rondpompen van de lucht in een gebouw. Een warmte terugwininstallatie gebruikt de warmte van vervuilde lucht om schone lucht in een gebouw op te warmen.
  • Overstappen naar geothermie. Bij geothermie wordt warm water uit de diepe ondergrond gebruikt om bijvoorbeeld woningen of kassen op te warmen.
  • Gasloos of gasvrij maken van de Stadskwekerij, Marlot en het Zuiderpark.
  • Sloop van Sporthal Loosduinen.

Andere voorbeelden van maatregelen zijn spouwmuurisolatie, afdekdekens voor zwembaden en het bereikbaar maken van HR++ glas (dubbelglas) voor alle huizen.

Actieplan

Het Energiemanagement Actieplan 2024-2027 beschrijft hoe de gemeente de hoeveelheid eigen CO2 wil verminderen. Het Actieplan beschrijft de maatregelen die worden genomen en aan welke initiatieven de gemeente deelneemt. U kunt de volledige tekst van het Actieplan van de gemeente lezen. Bekijk de pagina Begin link: Energiemanagement Actieplan, einde link. .

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070