Groener Tesselseplein
Het Tesselseplein is groener. Lees waarom en hoe dit is gedaan.
Groener Tesselseplein
Het wordt steeds warmer en droger. De gemeente paste daarom het Tesselseplein aan en maakte het groener.
In grote steden zoals Den Haag merkt u dit goed. Hier zijn veel meer stenen en minder groen dan buiten de stad. De gemeente deed een onderzoek naar ‘hitte-eilanden’. Dit zijn plekken met veel stenen en gebouwen en weinig groen. De plekken worden bij warm weer heel heet. En door het weinige groen en veel steen, gaat regenwater bij stevige buien slecht weg. Door de verandering van het klimaat komt dit vaker voor. Het Tesselseplein bleek ook een hitte-eiland te zijn.
Aanpassen in 2 delen
In 2022-2023 kreeg het Tesselseplein een nieuwe inrichting. Niet iedereen was tevreden over het resultaten. Ook waren er zorgen over de veiligheid. Daarom paste de gemeente het Tesselseplein in 2024 verder aan:
- Veiliger en beter bereikbaar maken van een aantal parkeerplaatsen.
- Vervangen tijdelijke gaashekwerk door een laag hekwerk van staal.
- Vervangen van dode planten.
- Aanbrengen boomschors in de plantsoenen om de groei van onkruid te voorkomen. En om de grond minder snel te laten uitdrogen.
- Plaatsen van fietsnietjes.
Het Tesselseplein is sinds half juni 2024 klaar. Het Tesselseplein heeft nu 17% groen, dit was 1%. Hierdoor kan het plein beter tegen de gevolgen van klimaatverandering. Bij hitte blijft het plein koeler. Door het extra groen is de grond minder droog en houdt die het water beter vast. Als het hard regent loopt het water beter weg.
Plein blijft geschikt voor evenementen
Er is nu het werk klaar is nog steeds genoeg ruimte voor evenementen. Dit bleek ook tijdens de 4 mei herdenking.
Ontwerpen samen met de wijk
Bewoners, winkeliers en de gemeente dachten mee over een groener Tesselseplein.
Over het meedenken lezen