Cyberweerbaarheid
Cybercriminaliteit
Begin externe link: Cyberaanvallen(Externe link), einde externe link. zijn meestal gericht op
- het openen, wijzigen of vernietigen van gevoelige informatie
- het afpersen van gebruikers
- het stoppen van bedrijfsprocessen.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat criminelen niet gemakkelijk toegang krijgen tot uw systemen.
Test uw veiligheid
De kans dat systemen gekraakt worden neemt met de dag toe. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat u weet of u digitaal kwetsbaar bent.
Help, ik ben gehackt!
Heeft u telefoon, e-mail of factuur ontvangen en vertrouwt u het niet helemaal? Kijk dan op de Begin externe link: website van de Fraudehelpdesk(Externe link), einde externe link.
Bent u slachtoffer van cybercriminaliteit? Begin externe link: Lees wat u kunt doen(Externe link), einde externe link. of Begin externe link: doe direct aangifte(Externe link), einde externe link.
Heeft u zorgen, stress en/of problemen omdat u het slachtoffer bent geworden van cybercriminaliteit? Kijk dan op Begin externe link: Slachtofferhulp Nederland(Externe link), einde externe link.
Meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit
Phishing
Phishing is een vorm van internetfraude waarbij internetcriminelen proberen persoonlijke gegevens of wachtwoorden te stelen.
Dos-aanval
Bij een DoS (Denial of Service)-aanval zenden cybercriminelen opzettelijk enorme hoeveelheden data naar een server (bijvoorbeeld de inlogpagina van je webshop) om deze onbereikbaar te maken.
Ddos-aanval
Bij een DDoS (Distributed Denial of Service)-aanval wordt de aanval op het doelwit vanaf meerdere (soms wel duizenden) computers tegelijk uitgevoerd.
Ransomware
Ransomware wordt in het Nederlands ook wel gijzelsoftware genoemd. Het is een computervirus dat de computer of de bestanden erop kaapt en vervolgens versleutelt,waardoor u er niet meer bij kunt. Totdat u betaalt.
Malware
Malware is kwaadaardige software die computersystemen verstoort en informatie verzamelt of versleutelt.
Fraude met betaalapps
Bij deze aanval zal een oplichter je tijdens een online aankoop vragen een klein bedrag over te maken, soms zo klein als 1 eurocent, om zogenaamd te controleren of uw bankgegevens kloppen.
Fraude met QR-codes
Een kwaadaardige QR-code kan slachtoffers doorverwijzen naar dubieuze websites of applicaties onder controle van de aanvaller. Die zal vervolgens proberen u betalingen te laten doen of (gevoelige) gegevens te bemachtigen.
Datalek
De kans bestaat dat informatie bedoeld of onbedoeld in handen valt van derden. Zodra dergelijke gegevens worden gekopieerd, verzonden, bekeken, gestolen of gebruikt door een persoon die daar geen toestemming voor heeft, heeft u te maken met een datalek.
Botnets
Een botnet is een netwerk van besmette computers die door criminelen zijn overgenomen. Ze worden gebruikt om spam te versturen, DDoS uit te voeren en gegevens te stelen.
Zie ook
- Begin externe link: Uw bedrijf online beschermen? Doe een cyberscan(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Wat is de NIS2-richtlijn en wat gaat het betekenen voor uw organisatie?(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Ondernemersverhalen: verhalenreeks over cyberaanvallen(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Subsidies en regelingen rondom digitalisering en cyberveiligheid(Externe link), einde externe link.