Haagse Vrijwilligersprijzen 2024
De gemeente heeft zaterdag 23 november 2024 de Haagse Vrijwilligersprijzen 2024 uitgereikt. Dit zijn prijzen voor Hagenaars die vrijwillig iets voor een ander of voor de stad doen.
De winnaars van dit jaar zijn:
- Eren Akin (Dier en Natuur)
- Lidewij Corstiaans (Kunst en Cultuur)
- Ali Kammyte (Buurt en Omgeving)
- Jeroen van Dam (Ontwikkeling en Jeugd)
- Margreet de Jonge (Zorg en Welzijn)
- Stuurgroep VrouwenBuurtLab (vrijwilligersteam)
- De Haagse Soepbus (1e prijs vrijwilligersorganisatie)
- Stichting ExpEx (2e prijs vrijwilligersorganisatie)
Winnaars persoonlijke vrijwilligersprijzen
De jury heeft uit 15 kanshebbers de winnaars gekozen. Per categorie waren er 3 kanshebbers en is er 1 winnaar.
Eren Akin krijgt de Haagse Vrijwilligersprijs Dier en Natuur.
Eren werkt al 10 jaar op de stadsboerderijen Molenweide in Laak en de Woelige Stal in Transvaal. De jury vindt dit belangrijke plekken waar kinderen al jong kunnen leren over dieren. Eren kwam zelf ook al op jonge leeftijd op de boerderijen en is jong vrijwilliger geworden. Hij werkt 4 dagen per week als vrijwilliger.
Lidewij Corstiaans krijgt de Haagse Vrijwilligersprijs Kunst en Cultuur.
Lidewij is erg actief om kunst voor iedere Hagenaar mogelijk te maken. Zij werkt voor verschillende kunstorganisaties, zoals Stichting Cultuurgebaar met het Oppimp Atelier. Lidewij vindt het belangrijk dat meer mensen kennismaken met kunst en cultuur van goede kwaliteit. De jury vindt dit ook en vindt dat kunst voor iedereen dichtbij moet zijn.
Ali Kammyte krijgt de Haagse Vrijwilligersprijs Buurt en Omgeving.
De jury vindt dat iedere wijk een Ali verdient. Ali werkt vol energie om de Schilderswijk mooier, schoner en veiliger te maken. Dat doet hij als buurtvader, ambassadeur van Schilderswijk Schoon en als vertegenwoordiger van het wijkteam. Ook is hij voorzitter van de Buurtkamer Teniersplantsoen.
Ali helpt medebewoners die dat nodig hebben. En hij is een echte verbinder. Hij maakt op een positieve manier contact met buurtbewoners en zorgt voor verbetering in de wijk.
Jeroen van Dam krijgt de Haagse Vrijwilligersprijs Ontwikkeling en Jeugd.
Jeroen moest herstellen van een hersenbloeding. Daarna werd hij vrijwilliger op De Witte Vogel in Escamp. Dit is een school voor leerlingen met verschillende handicaps. Jeroen werkt er als meester en is onmisbaar geworden. Hij geeft de leerlingen extra aandacht en werkt met geduld en veel humor.
Vanuit zijn eigen situatie begrijpt hij de leerlingen en helpt hij bij wat ze nodig hebben. De jury waardeert dat Jeroen altijd heeft doorgezet, ondanks zijn eigen tegenslagen.
Margreet de Jonge krijgt de Haagse Vrijwilligersprijs Zorg en Welzijn.
Margreet zorgde ervoor dat er een Logeerhuis komt in Laak. Hier kunnen inwoners herstellen die net uit het ziekenhuis komen. Het is een fijne plek in de eigen wijk. Margreet heeft veel onderhandeld met verschillende organisaties. Van gemeente tot zorgverleners. De bedoeling is dat het Logeerhuis opent in het voorjaar van 2025.
Margreet heeft haar droom van een logeerhuis nooit opgegeven, ondanks dat het een moeilijk proces is.
Winnend vrijwilligersteam
De jury heeft uit de aangemelde teams 5 kanshebbers gekozen en hieruit 1 winnaar.
Het winnende team is de stuurgroep van het VrouwenBuurtLab in Spoorwijk (stadsdeel Laak). Dit team doet veel voor vrouwen in Laak en in andere Haagse wijken.
In verschillende culturele achtergronden is er voor vrouwen weinig ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. De stuurgroep zorgt dat het BuurtLab activiteiten en workshops kan organiseren. Bijvoorbeeld creatieve workshops en leerzame bijeenkomsten. De stuurgroep regelt hiervoor de planning, organisatie, promotie en zorgt voor inkomsten.
De activiteiten helpen veel vrouwen in hun persoonlijke ontwikkeling en professionele groei. Ook zorgen ze voor verbinding tussen mensen. De stuurgroep begeleidt ook vrouwen bij het vinden van werk. En het team geeft emotionele steun aan vrouwen die deze nodig hebben.
Winnende organisaties
5 organisaties maakten kans op de 1e of 2e prijs voor de Haagse Vrijwilligersorganisatie. De jury koos voor De Haagse Soepbus (1e prijs) en Stichting ExpEx Haaglanden (2e prijs). Zij krijgen geld van de gemeente dat ze kunnen gebruiken voor hun vrijwilligers. Bijvoorbeeld voor nieuwe kleding, een uitje of cursus.
De Haagse Soepbus kreeg de 1e prijs. Deze vrijwilligers staan altijd klaar voor mensen die het echt nodig hebben. Het aantal dak- en thuislozen neemt toe. De vrijwilligers helpen hen met wat zij het meest nodig hebben, zoals eten. Zij leven echt mee met de mensen. De jury vindt de vrijwilligers van de Haagse Soepbus een lichtpuntje in een wereld die steeds harder wordt.
De vrijwilligers doen hun vrijwilligerswerk vaak ’s avonds, naast hun gewone baan. Zij kunnen een vrijwilligersvergoeding krijgen, maar die hebben ze nog nooit aangevraagd. De vrijwilligers zijn ook ambassadeurs en vertellen in hun eigen omgeving over dit werk. Dit zorgt weer voor nieuwe vrijwilligers.
De jury waardeert dat de organisatie ook extra dingen doet. Zoals doorverwijzen naar hulpverlening en het aanbieden van cursussen. Ook organiseren de vrijwilligers kledingmarkten, samen met anderen. De jury koos voor De Haagse Soepbus door het vele werk dat zij dagelijks doen voor Hagenaren die hulp nodig hebben.
Stichting ExpEx krijgt de 2e prijs. Jongeren van 18 tot 30 jaar zetten voor deze stichting hun eigen ervaringen in voor het verbeteren van de jeugdzorg. Dat doen zij met voorlichting, adviezen en maatjestrajecten over moeilijke onderwerpen. Bijvoorbeeld zelfdoding en zelfbeschadiging.
In de jeugdzorg zijn volgens de jury veel problemen die te weinig aandacht krijgen. Goede jeugdzorg is volgens de jury belangrijk voor de toekomstige generatie. De jury waardeert hoe Stichting ExpEx hieraan werkt. Ook omdat de vrijwilligers van ExpEx zelf uit een moeilijke situatie komen. Leeftijdsgenoten kunnen vanuit hun eigen ervaringen de beste adviezen en tips geven.
De vrijwilligers hebben eerst een uitgebreide training gevolgd voordat zij begonnen met het vrijwilligerswerk. Dat bewijst dat ze doorzettingsvermogen hebben en zeer gemotiveerd zijn. ExpEx geeft hen volop begeleiding en coaching. Die zorgen voor persoonlijke groei van de vrijwilligers zelf. En die bieden hen kansen om een baan te krijgen in de hulpverlening.
Waarom vrijwilligersprijzen
De gemeente wil met de prijzen laten zien dat zij het belangrijk vindt wat vrijwilligers doen. Ruim 185.000 inwoners doen al vrijwilligerswerk. Hiermee doen ze veel goeds voor hun stad en omgeving.
Beoordeling
Een jury beoordeelde alle aanmeldingen. De jury bestaat uit experts op het gebied van vrijwilligerswerk en uit winnaars van vorige jaren.
Aanmelden
Wilt u voor de Haagse Vrijwilligersprijzen 2025 iemand aanmelden? Dat kan in september 2025.
Contact
Heeft u een vraag over de Haagse Vrijwilligersprijzen 2024? Stuur een e-mail naar Begin link: communicatie@lustr.nl, einde link. .