Straatintimidatie in Den Haag

Bijna de helft van alle Hagenaars heeft straatintimidatie meegemaakt. Dat blijkt uit onderzoek. In Den Haag hebben jongeren vaker last van straatintimidatie dan ouderen. Queer personen hebben het vaakst last van straatintimidatie. En vrouwen hebben vaker straatintimidatie meegemaakt dan mannen.

In Den Haag moet iedereen zich veilig voelen. Daar hoort bij dat iedereen respectvol met elkaar omgaat. En dat iedereen zichzelf kan zijn. Intimidatie wordt daarom niet geaccepteerd.

Wil je een melding doen van straatintimidatie? Dat kan met het formulier hieronder.

Bel 112

Is er direct gevaar en sprake van vechten of aanranding? Bel dan altijd 112 en doe aangifte bij de politie.

Dit formulier is voor het melden van seksuele straatintimidatie. Zoals het naroepen, nastaren of lastigvallen van vrouwen of queerpersonen op straat of in een openbare ruimte. Wil je een melding maken van een andere vorm van overlast? Dat kan via de Begin link: pagina Meldingen, einde link. . Of neem contact op met Begin externe link: uw wijkagent(Externe link), einde externe link..

Dit is straatintimidatie

Bij straatintimidatie is er sprake van ongewenste opmerkingen, gebaren en gedrag op straat of op een andere openbare plek. Denk hierbij aan nastaren, naroepen, nafluiten, achternalopen of in het nauw drijven. Iemand kan zich hierdoor onveilig voelen op straat.

Als omstander heb je een belangrijke rol bij het stoppen van straatintimidatie. Jouw aanwezigheid kan het verschil maken voor een slachtoffer. Door simpelweg te vragen of alles in orde is, kun je al veel betekenen.
Zie je dat iemand lastiggevallen wordt, probeer dan in te grijpen. Door tussen de dader en het slachtoffer te gaan staan of een gesprekje aan te knopen met het slachtoffer, kun je de situatie doorbreken. Je hoeft niet per se over de intimidatie te praten; praten over alledaagse onderwerpen kan al helpen. Zo kun je proberen de dader af te leiden door de weg te vragen of te vragen hoe laat het is.

Spreek elkaar ook aan op gedrag. Als je ziet dat je vrienden iemand lastigvallen, is het belangrijk om hen aan te spreken en hen te wijzen op hun gedrag.

Is er direct gevaar en sprake van vechten of aanranding? Bel dan altijd 112.

Als je zelf slachtoffer bent van straatintimidatie, of als je getuige bent geweest van een incident, wil de gemeente graag Begin link: dat je dit meldt, einde link. . Jouw melding is belangrijk voor jezelf en voor anderen. Door straatintimidatie te melden help je de gemeente een beter beeld te krijgen van waar en wanneer dit plaatsvindt. Met de resultaten van het onderzoek kan de gemeente straatintimidatie beter aanpakken.

Je kunt de online training Begin externe link: Stand Up(Externe link), einde externe link. volgen. Deze duurt maar 10 minuten. Tijdens de training leer je wat kunt doen als je slachtoffer bent van straatintimidatie. En hoe je kunt ingrijpen als je intimidatie ziet gebeuren. Ook kun je bij de organisatie Fairspace de Begin externe link: omstanderinterventie workshop(Externe link), einde externe link. volgen. Daar leer jij je uitspreken en opkomen voor iemand die in het openbaar last heeft van straatintimidatie. Neem voor actuele data contact op met Fairspace.

Ja. De Wet seksuele misdrijven geldt vanaf 1 juli 2024. Deze wet moet slachtoffers van seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag beter gaan beschermen. Met de nieuwe wet wordt seksuele intimidatie in de (digitale) openbare ruimte ook strafbaar. Slachtoffers van seksuele intimidatie kunnen aangifte doen of een melding maken van incidenten bij de politie.

Heb je in Scheveningen last van intimidatie op straat of ben je daar getuige van? Doe dan een melding via Begin externe link: scheveningenmeldt.nl(Externe link), einde externe link.. Zo weet de gemeente hoe inwoners worden geïntimideerd en kan zij beter tegen straatintimidatie optreden.

Heb je te maken met discriminatie op straat? Dan kun je terecht bij Begin externe link: Discriminatie.nl Den Haag(Externe link)(Externe link), einde externe link..

Word je lastiggevallen op straat omdat je lesbisch, homo, trans, biseksueel of non-binair bent? Dan kun je terecht bij Begin externe link: Roze in Blauw(Externe link), einde externe link..

Bij Begin externe link: Slachtofferhulp Nederland(Externe link), einde externe link. kun je telefonisch je verhaal doen.

Lees meer informatie over straatintimidatie en deel je verhaal over straatintimidatie bij Begin externe link: Stichting Stop Straatintimidatie(Externe link), einde externe link..

Vind je het tegengaan van straatintimidatie een belangrijk onderwerp? En wil je hierover meedenken met de gemeente? Of heb je een andere vraag? Stuur dan een bericht naar Begin link: emancipatie@denhaag.nl, einde link. . De gemeente neemt contact met je op.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070