Subsidies en begeleiding bij werk

Heeft u mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst? Of denkt u hierover na? Soms is er wat extra hulp nodig: financieel of met extra begeleiding op de werkvloer. Want niet iedereen kan meteen en blijvend het minimumloon verdienen. Hieronder vindt u een overzicht van subsidies en regelingen die u hierbij kunnen helpen.

Den Haag Werkt geeft advies over de begeleiding die nodig is. En over de financiële vergoeding voor begeleiding en verminderde loonwaarde. Loonkostensubsidie kan hierbij helpen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met de specialisten van Den Haag Werkt.

Loonkostensubsidie

Bent u een Haagse werkgever die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geeft op werk? Dan kunt u loonkostensubsidie aanvragen bij de gemeente. U krijgt dan het verschil tussen de loonwaarde van de werknemer en het wettelijk minimumloon tot maximaal 70%. De gemeente doet een loonwaardemeting om te bepalen hoe hoog de subsidie moet zijn. De subsidie loopt door zolang iemand niet zelf het minimumloon kan verdienen.

Kijk voor meer informatie en alle voorwaarden op de pagina Begin link: Loonkostensubsidie, einde link. . Hier kunt u ook de subsidie aanvragen. Dit kan tot 6 maanden nadat iemand in dienst is gekomen.

Proefplaatsing

Een proefplaatsing is een testperiode voordat u een arbeidsovereenkomst aangaat. De proefplaatsing is voor werkgevers die iemand willen aannemen, maar eerst willen kijken of het werk past bij de kandidaat. En welke begeleiding er nodig is op de werkvloer. Tijdens een proefplaatsing werkt een werknemer op proef bij u in het bedrijf. Dit duurt 2 maanden. In die tijd behoudt de werknemer zijn of haar uitkering.

Werkvoorzieningen

Mensen met een arbeidsbeperking hebben soms voorzieningen nodig om te kunnen werken. Het gaat om mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap. Soms heeft uw werknemer een hulpmiddel nodig om naar het werk te komen. Of een hulpmiddel om het werk beter te kunnen doen. Denk aan een:

  • aangepaste fiets
  • aanpassing van de werkplek
  • computervoorziening voor iemand met een visuele handicap

U kunt voor deze medewerker een aanvraag doen voor een werknemersvoorziening. Zoals een vergoeding voor aanpassingen aan de werkplek of werkbegeleiding. De medewerker moet wel in het doelgroepregister staat. Hierin staan mensen met een arbeidsbeperking die daardoor vaak moeilijk een baan vinden. Uw medewerker kan ook zelf een werkvoorziening aanvragen. U kunt hier natuurlijk wel bij helpen als dat nodig is. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Begin link: Vind een baan met hulp van de gemeente, einde link. .

Niet-meeneembare hulpmiddelen

U kunt een werkplek laten aanpassen als dat nodig is voor uw werknemer. De gemeente beslist of u recht heeft op een aanpassing van de werkplek. En kijkt naar de best passende en meest voordelige oplossing.

Er zijn ook voorzieningen die voor alle mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet kunnen worden.

Persoonlijke ondersteuning

De gemeente kan persoonlijke ondersteuning op de werkvloer inzetten met een jobcoach of werkbegeleider.

  • Een jobcoach helpt de werknemer bij het krijgen van meer vertrouwen in zichzelf, eigen grenzen leren kennen en het verbeteren van de sociale vaardigheden.
  • Een werkbegeleider helpt bij het ontwikkelen van vaardigheden van de werknemer. En geeft advies en hulp aan de werkgever.

De gemeente beslist of u hiervoor in aanmerking komt. En welke vorm van begeleiding passend is.

Aanvragen

Werkvoorziening aanvragen

U kunt een voorziening voor uw medewerker online aanvragen.

No-riskpolis bij ziekteverzuim

De kosten van ziekteverzuim van een kandidaat in het doelgroepregister zijn verzekerd met een no-riskpolis via UWV. U hoeft geen hogere premie te betalen voor de Ziektewet. Deze no-riskpolis van UWV dekt een groot deel van de loonkosten voor een aantal doelgroepen. Kijk voor meer informatie op de Begin externe link: website van het UWV(Externe link), einde externe link.

Leerwerkcheque

Bedrijven die jongeren tot 27 jaar een werkervaringsplek bieden, hebben recht op een bijdrage in de kosten. De gemeente draagt bij aan de kosten van de vergoeding. Met de Leerwerkcheque kunt u jongeren kennis laten maken met uw organisatie. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de pagina Begin link: Leerwerkcheque voor bedrijven, einde link. .

Subsidieregeling praktijkleren

Wilt u als werkgever een praktijk- of werkleerplaats aanbieden zodat mensen beter voorbereid zijn op de arbeidsmarkt? De subsidieregeling praktijkleren is een tegemoetkoming voor de kosten die u maakt voor de begeleiding van een leerling of student. Ook de loon- of begeleidingskosten van een promovendus of technologisch ontwerper in opleiding (toio) komen voor subsidie in aanmerking. Deze subsidie kunt u aanvragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de Begin externe link: website van RVO over subsidie praktijkleren(Externe link), einde externe link..

Loonkostenvoordelen

De rijksoverheid stimuleert werkgevers om mensen in dienst te nemen die moeilijk werk kunnen vinden. Vanuit de Wet tegemoetkomingen loondomein kunnen werkgevers tijdelijk minder belasting betalen. Kijk hiervoor op de Begin externe link: website van de rijksoverheid(Externe link), einde externe link..

Contact

Wilt u weten welke subsidies en regelingen voor u beschikbaar zijn? Op Begin externe link: instrumentengids Dennis(Externe link), einde externe link. vindt u een overzicht van alle voorzieningen en subsidiemogelijkheden voor werkgevers voor regio Haaglanden. Het gaat om landelijke, regionale en lokale instrumenten en leerwerktrajecten. Den Haag Werkt adviseert u hier graag over. Neem contact op met uw accountmanager, of mail naar Begin link: denhaagwerkt@denhaag.nl, einde link. of bel (070) 752 77 50.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070