Laadpalen voor elektrische auto’s

Heeft u een elektrische auto, of wilt u elektrisch gaan rijden? Op deze pagina leest u welke regels er zijn voor elektrisch laden in Den Haag.

In Den Haag staan nu ruim 2400 laadpalen en meerdere snellaadstations. Jaarlijks komen er ongeveer 400 nieuwe laadpalen bij. Elke laadpaal heeft 2 oplaadpunten. Dat zijn dus jaarlijks ongeveer 800 openbare oplaadpunten extra.

Waar vindt u de laadpalen

Kijk waar de openbare laadpalen staan op de website Begin externe link: oplaadpalen.nl(Externe link), einde externe link..

Wilt u weten wanneer er nieuwe oplaadpalen bij komen? Bekijk de afgegeven vergunningen en verkeersbesluiten, door uw omgeving op te zoeken op de website Begin externe link: Officiëlebekendmakingen.nl(Externe link), einde externe link..

Laden bij de laadpaal

U mag alleen bij een laadpaal parkeren wanneer u uw auto oplaadt in een laadvak. De gemeente controleert of de stekker van de oplaadpaal is verbonden met de auto. Staat u bij een laadpaal geparkeerd zonder te laden? Dan kunt u een boete voor foutparkeren krijgen. En uw auto kan worden weggesleept.

Ziet u een foutgeparkeerde auto bij een laadpaal staan? U kunt dit melden via de pagina Begin externe link: Meldingen(Externe link), einde externe link. (Openbare ruimte).

Betaald parkeren

Betaald parkeren en een maximale parkeerduur gelden ook voor auto’s die aan het opladen zijn.

Laadpas

Om uw auto te laden bij een openbaar laadpunt, heeft u een laadpas nodig. Verschillende bedrijven bieden laadpassen aan. In Den Haag betaalt u bij elke openbare laadpaal dezelfde prijs voor de elektriciteit. U laadt er met groene stroom. De prijs is € 0,36 per kWh inclusief btw. De aanbieder van de laadpas kan extra kosten in rekening brengen. Dit hangt af van de pas en het soort abonnement. U kunt dit nakijken bij de aanbieder van uw laadpas. De laadprijs bij een snellader is niet altijd hetzelfde.

Let op! Sinds kort heeft de gemeente een andere exploitant van de laadpalen. Het kan zijn dat uw laadpasaanbieder andere afspraken heeft met de nieuwe exploitant. Daardoor kan uw laadpasaanbieder een ander tarief rekenen.

Laadkabel

Wilt u uw auto voor de deur opladen? U mag hiervoor vanaf uw huis- of bedrijfsaansluiting geen laadkabel via de openbare weg of stoep trekken. Dit mag ook niet als u bijvoorbeeld een kabelmat of kabelgoot gebruikt. U mag ook geen kabels of snoeren boven of onder de stoep plaatsen voor het laden van uw auto. Dit is onveilig en niet toegestaan. Zie artikelen 2.10, 2.10A en artikel 2.11 van de Begin link: APV, einde link. .

Storing

Een storing geeft u door via het storingsnummer (088) 484 85 17 (Equans) of (088) 363 79 28 (Vattenfall). Dit nummer is ook te zien op de laadpaal. Geef daarbij het nummer van de laadpaal door. Dit is het GDH-nummer dat op de laadpaal staat.

Let op! Door de verandering van exploitant kunnen openbare laadpalen soms niet werken. Heeft een laadpaal langere tijd een storing? Meld dit dan via storingsnummer (088) 484 85 17 (Equans) of (088) 363 79 28 (Vattenfall).

Meer informatie

Als veel mensen een laadpaal gebruiken, worden de parkeervakken ingericht als laadvakken. Een laadvak heeft een afgekruist parkeervak en een verkeersbord. Dit betekent dat het parkeervak alleen gebruikt mag worden om te laden. Bij een laadpaal kunnen maximaal 2 laadvakken komen. De gemeente probeert met zoveel mogelijk bewoners rekening te houden. Daarom is het plaatsen van een laadvak afhankelijk van het (verwachte) gebruik van een laadpaal.

In een straat waar het druk is met parkeren, komt een onderbord met venstertijden (10.00-22.00h). Dit betekent dat er tussen 10.00 uur ’s morgens en 22.00 uur ’s avonds alleen geladen mag worden. Buiten deze tijden mogen ook niet-elektrische auto’s parkeren op een laadvak.

U kunt meer informatie over de zero-emissie zones vinden op de volgende webpagina’s:

Informatie over de aanleg van laadpalen binnen een vve vindt u op de website: Begin externe link: vveladen.nl(Externe link), einde externe link..

U kunt bij steeds meer snellaadstations terecht om binnen korte tijd uw auto te laden:

  • BP Kerkhof aan de Binckhorstlaan 100
  • Fastned in Ypenburg bij het P&R-terrein bij station Ypenburg
  • Totalenergies aan de Laan van Meerdervoort, bij de kruising Ockenburghstraat/Kijkduinsestraat
  • Totalenergies aan de Leidsestraatweg bij de kruising met de Benoordenhoutseweg
  • Totalenergies in het Beatrixkwartier (Jan Pietersz. Coenstraat)
  • Shell Promenade aan de Professor B. M. Teldersweg 4
  • Shell Recharge aan de Donau 90 (Forepark)
  • Tango aan de Prinses Beatrixlaan (grens Voorburg)
  • Total Jongeneel aan de Ypenburgse Stationsweg 199

Video openbare laadpalen

Bekijk de video over openbare laadpalen in Den Haag.

Contact

Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar Begin link: denhaagelektrisch@denhaag.nl, einde link. .

Zie ook

Zie ook

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070