Queer in Den Haag

Den Haag wil een stad zijn waarin het niet uitmaakt hoe je je kleedt, identificeert, op wie je verliefd wordt of wat je achtergrond is. Een stad waarin je met trots jezelf kunt zijn. Dat is de basis van een samenleving waarin iedereen erbij hoort.

Queer is een woord voor mensen die zich niet (altijd) hetero voelen. En vinden dat seksualiteit en geslacht niet genoeg zeggen over wie zij zijn. De naam ‘queer’ geeft geen indeling en sluit niemand uit. Ongeveer 11 procent van de mensen in Nederland ziet zichzelf als queer. Dat ’zijn ongeveer 59.000 inwoners in Den Haag.

Veel queerpersonen voelen zich niet veilig of geaccepteerd in Den Haag. Ze hebben vaker te maken met discriminatie en afwijzing dan mensen die niet queer zijn. De gemeente zet zich daarom in voor queeremancipatie. Dat doet ze samen met andere organisaties en gemeenten. Lees meer over wat de gemeente doet. En bekijk meer informatie voor professionals die met jongeren werken.

Onderzoek

De gemeente liet onderzoek doen naar de uitdagingen die transjongeren tegenkomen in de zorg. Zoals lange wachttijden, zorgverleners die niet goed weten hoe ze deze jongeren het best kunnen helpen en administratieve drempels. Maar het onderzoek laat ook zien dat de transgendergemeenschap sterk en hecht is. De Haagse Hogeschool en Vrije Universiteit Amsterdam deden het onderzoek. Ze vertelden de resultaten op 3 april. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst over genderdiversiteit.

Bekijk het onderzoek op Begin externe link:de website van de Haagse Hogeschool(Externe link), eind externe link.

De gemeente onderzocht hoe ze de hulp voor jongeren beter kunnen maken. Ze keken vooral naar hoe ze meer aandacht kunnen geven aan verschillende genders en hoe ze beter kunnen omgaan met verschillende seksuele voorkeuren. Dit noemen ze ‘queersensitiviteit’. Ze hebben gekeken naar de ervaringen van jongeren en de vaardigheden van de mensen die hulp geven. Het doel was om de jeugdhulp veiliger en voor iedereen toegankelijk te maken.

Bekijk het onderzoeksrapport en handreiking Begin externe link:Queer sensitief handelen (RIS316343)(Externe link), eind externe link.

Movisie heeft onderzoek gedaan naar de sociale behoeften van transgender en non-binaire jongeren in Utrecht en Den Haag. Ze wilden weten hoe deze jongeren zich voelen en of ze eenzaam zijn. Het onderzoek laat zien dat 2 dingen heel belangrijk zijn voor deze jongeren:

  1. Veilige plekken om elkaar te ontmoeten
  2. Contact met mensen die hetzelfde zijn als zij

Movisie heeft samen met Transgender Netwerk een afbeelding gemaakt. Hierin staan tips voor gemeenten en mensen die in de zorg werken. Deze tips helpen om beter voor transgender en non-binaire jongeren te zorgen. Bekijk het onderzoek en de adviezen op Begin externe link:de website van Movisie(Externe link), eind externe link.

De gemeente deed samen met gemeente Amsterdam en Transgender Netwerk Nederland een onderzoek. Ze wilden weten hoe ze transgendermensen beter kunnen helpen. Het gaat om transgender mensen die thuis geweld meemaken. Of om transgenderkinderen die mishandeld worden.

Ze keken naar 2 dingen:

  1. Waarom transgender mensen niet altijd hulp zoeken
  2. Hoe ze de hulp beter kunnen maken voor transgender mensen

Ze willen dat meer transgendermensen hulp durven vragen en de hulp beter past bij wat transgender mensen nodig hebben Bekijk het rapport op Begin externe link:de website Huiselijk geweld(Externe link), eind externe link.

Hulp voor queerpersonen

In een sociale kaart staat een overzicht met organisaties, activiteiten en hulp rondom queeremancipatie. Dit helpt queerpersonen en sociale professionals die met queerpersonen werken. De belangrijkste sociale kaarten van Den Haag zijn:

TranScreen 2024
Het TranScreen Filmfestival on Tour in het Filmhuis opende de Coming Out Week 2024

Subsidies

Organiseert u activiteiten voor de kansen en rechten voor queerpersonen, vrouwen of ouderen? Begin link:Vraag dan de subsidie emancipatie aan, einde link.. Heeft u het geslacht dat in uw geboorteakte staat laten wijzigen? Dan kunt u daar misschien geld voor terugkrijgen. Begin link: Kijk op deze pagina voor de voorwaarden., einde link.

Evenementen

In Den Haag zijn er veel restaurants, evenementen, uitgaansplekken en bijzondere plekken voor en door queerpersonen. Begin externe link:Bekijk deze plekken op denhaag.com(Externe link), eind externe link..

Coming Out Week

In Den Haag is elk jaar aandacht voor de Begin externe link:Coming Out Day/Week(Externe link), eind externe link.. In 2024 was deze week van 6 tot en met 13 oktober.

Haagse Queer Awards

De Haagse Queer Awards zijn ontstaan om personen en organisaties te waarderen die actief bijdragen aan queeremancipatie in Den Haag. Met deze uitreiking toont de gemeente waardering aan personen en organisaties die hun best doen voor inclusie, en het doorbreken en bespreekbaar maken van maatschappelijke normen rondom gender, sekse en seksualiteit. De eerste uitreiking was op Paarse Vrijdag, vrijdag 13 december 2024, in PAARD. In Begin externe link:deze video worden de winnaars bekend gemaakt(Externe link), eind externe link..

  • Suzy Byczuk ontving de titel ‘Queer Uitblinker’, voor diens inzet voor een inclusievere Haagse Hogeschool, met focus op lhbti+ers en neurodivergentie.
  • Stichting Queer Mind is bekroond met de prijs voor ‘Uitmuntende Prestatie’ vanwege hun aanpak in het bieden van veilige slaapplaatsen in combinatie met persoonlijke begeleiding voor thuisloze queer jongeren.
  • Ricardo Lemmer ontving de Queer Lifetime Achievement Award, voor zijn jarenlange tomeloze inzet voor de Haagse queer community. 

De volgende uitreiking is in 2026. Kijk voor meer informatie op de website van Begin externe link:Haagse Queer Awards(Externe link), eind externe link..

Pride The Hague 2025

Pride The Hague is op 16 en 17 mei 2025. Het is een demonstratie en een feest voor de acceptatie en emancipatie van lhbtiqa+ in Den Haag. De pride vraagt aandacht voor de rechten van de queergemeenschap en viert de diversiteit van queerpersonen. Iedereen is welkom. Welke gender, afkomst, religie of geaardheid die ook heeft.

Bekijk Begin externe link:de video van de Pride The Hague 2024(Externe link), eind externe link..

Pride The Hague 2025 is een initiatief van Begin externe link:COC Haaglanden(Externe link), eind externe link.. Die dit samen met de gemeente, queer organisaties en andere partners organiseert. Kijk voor meer info op Begin externe link:de website van Pride The Hague(Externe link), eind externe link..

Nieuwsbrief

Wilt u nieuws volgen over queer zijn en emancipatie in Den Haag? Meld u voor de nieuwsbrief en stuur een e-mail naar Begin link:emancipatie@denhaag.nl, einde link..

Contact

Wilt u meer weten over queer zijn en emancipatie in Den Haag? Of heeft u een vraag over de subsidieregeling? Neem contact op via Begin link:emancipatie@denhaag.nl, einde link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070