Wijkagenda’s Segbroek

In de wijkagenda’s staan de belangrijkste thema’s en acties voor iedere wijk. Die kiezen de bewoners, ondernemers en anderen uit de wijk samen met de gemeente. Zij voeren de acties 4 jaar lang samen uit.

De wijkagenda Bomen- en Bloemenbuurt is de oudste wijkagenda van Segbroek. Deze wijkagenda is uit 2020 en liep tot 2024. Bewoners besteden voor Begin externe link: Operatie Bomenbuurt(Externe link), einde externe link. al veel tijd en aandacht aan de Bomenbuurt. Operatie Bomenbuurt vervangt daarom de komende 4 jaar de wijkagenda Bomenbuurt.

 
De wijkagenda Bomen- en Bloemenbuurt is de oudste wijkagenda van Segbroek. Deze wijkagenda is uit 2020 en liep tot 2024. In 2025 krijgt de Bloemenbuurt een eigen wijkagenda. U kunt nu meedenken over de verbeterpunten in de wijk. Vul de vragenlijst in via Begin externe link: wijkagenda.denhaag.nl(Externe link), einde externe link.. De vragenlijst is open tot 2 januari 2025.

De vastgestelde thema’s voor het Regentesse- en Valkenboskwartier voor 2024-2028:

Plezierig wonen in een goede woning.

Acties

  1. De campagne Pakjevoordeel gaf bewoners van ReVa informatie over de acties op het gebied van duurzame huizen. Kijk voor meer informatie op Begin link: www.denhaag.nl/pakjevoordeel, einde link.

Een aantrekkelijke, gezonde en hechte wijk zijn.

Acties

De Revamoeders kregen een Gulden Klinker, als dank voor alle activiteiten die zij met elkaar voor en in de buurt organiseren.

Het maken van een veilige leefomgeving.

Nog geen acties.

Bestaanszekerheid en kansengelijkheid voor inwoners vergroten.

Nog geen acties.

Wijkbewoners informeren, verbinden, inspireren en activeren.

Nog geen acties.

De buitenruimte beter maken.

Acties

  1. In februari 2024 was de de hondenpoepactie ‘Kak in de Bak’ op de Valkenboskade. Stadsdeelmedewerkers en handhavers spraken met bewoners en deelden hondenpoepzakjes uit. Stadsdeeldirecteur Daniel van Drunen haalde daarna met de poepzuiger alle drollen op de Valkenboskade weg.  
  2. Op 5 maart 2024 was er een bewonersbijeenkomst, om te praten over de plannen voor het opnieuw inrichten van de Weimarstraat.
  3. Op 23 oktober 2024 spraken de gemeente, Wijkz en de Moeders van ReVa met bewoners in de Vlindertuin. Dit ging over de wensen voor het Kamerlingh Onnesplein. 
  4. Op 24 september 2024 was er een Opruimdag aan de Gaslaan. Heel veel bewoners kwamen naar dit inleverpunt, met fietsen en oude spullen waar ze vanaf wilden.   
  5. ReVa werd mooier en gezelliger met een tijdelijk kunstwerk. Het beeld ‘Ahimsa, de rustende koe’ staat 9 weken in Wijkpark De Verademing.   
  6. Het waterpunt in Wijkpark De Verademing is in gebruik. Het waterpunt is op de Gaslaan in de buurt van de speeltuin. Door milieuvriendelijke graffitti op de grond weet iedereen het punt te vinden. 
  7. De Cartesiusstraat is eenrichtingsverkeer. De gemeente ging ook aan de slag met het plaatsen van fietsnietjes, meer parkeerplaatsen en groen. 

De vastgestelde thema’s voor de Vogelwijk voor 2022-2026:

Bewoners van de Vogelwijk willen veiliger verkeer in de wijk. Er wordt hard gereden op de grote wegen. Er zijn plekken die veiliger kunnen, bijvoorbeeld voor fietsers. Ook vinden sommige bewoners dat er te veel auto’s in de wijk zijn.

Acties

  1. De Sportlaan tussen de Houtrustweg en Kwartellaan wordt een weg waar je 30 kilometer per uur mag rijden. Er komt een projectgroep die het ontwerp en de uitvoering regelt.   
  2. De omgeving van het IJsvogelplein is nu een schoolzone. Zo is het verkeer rondom de O.G. Heldringschool veiliger.  

In de Vogelwijk ligt een grote taak om woningen te verduurzamen. Maar 1 op 6 woningen in de wijk heeft energielabel C of hoger. In heel Den Haag is dat 1 op de 2 woningen. Voor huizen zonder spouwmuur en grote appartementencomplexen is verduurzamen een extra grote uitdaging.

Acties

  1. Er waren informatiebijeenkomsten over duurzaamheid.
  2. Bewoners van de Vogelwijk kunnen een energiecoach aanvragen via Begin externe link: www.duurzaamdenhaag.nl/energiecoach(Externe link), einde externe link.. De coach komt dan thuis op bezoek.
  3. De afdeling Monumentenzorg en Welstand van de gemeente adviseert bewoners hoe ze makkelijk kozijnen kunnen vervangen en gevels kunnen isoleren wanneer ze te maken hebben met welstand en een beschermd stadsgezicht.  
  4. De GroenVerleiders Vogelwijk plaatste 20 regentonnen.

Veel bewoners van de Vogelwijk vinden het groen in de wijk heel belangrijk. Het bepaalt het karakter van ‘Tuindorp’ en helpt tegen hittestress en wateroverlast. Ook zorgt het voor meer biodiversiteit in de wijk.

Acties

  1. Het Eiberplein is mooier en groener geworden.  
  2. In april 2023 was Operatie Steenbreek op de Mezenlaan.
  3. In het Westduinpark is in de zomer van 2023 een campagne gestart. Bezoekers van het Westduinpark moeten helpen zorgen voor de natuur door op de paden te blijven en de honden aan de lijn te houden.
  4. Om de achteruitgang van het Westduinpark te stoppen, zijn er werkzaamheden. Na het broedseizoen (eind juli) gaan de gemeente écht van start en zullen bezoekers veel gaan zien en merken van de werkzaamheden. Lees hier meer over op Begin externe link: hethaaggsegroen.nl(Externe link), einde externe link..
  5. De gemeente vervangt het riool in de Vruchtenbuurt. Daarna pakt zijde laatste plantenvakken aan. Voor nog meer groen in de Vruchtenbuurt. 
    In het najaar van 2024 komen er extra bomen in de Bosbesstraat, Goudreinetstraat, Sterappelstraat en Abrikozenstraat.   
  6. Het (werk)depot op de Abrikozenplaats gaat weg. Hiervoor in de plaats komt meer groen. Bij dit proces was de buurt nauw betrokken. Bewoners kozen samen het ontwerp ‘natuurlijk’. Met planten die oorsponkelijk in de omgeving voorkomen.

De vastgestelde thema’s voor de Vruchtenbuurt voor 2021-2025:

Acties

  1. Het projectteam Groen Vruchtenbuurt deelde bloembollen en zaden uit om boomspiegels mee in te zaaien.
  2. De Appelstraat en de Thorbeckelaan worden in 2024/2025 groener.
  3. Er waren bijeenkomsten over duurzaamheid waar kennis, ervaringen en tips werden uitgewisseld. Zodat bewoners met elkaar huizen kunnen isoleren, energie opwekken of op een andere manier huizen verwarmen.  
  4. De gemeente heeft bewonersinitiatieven enthousiast gemaakt om samen te verduurzamen en om werk te maken van de energietransitie.
  5. De speeltoestellen op het Abrikozenplein zijn vervangen door nieuwe.

Acties

  1. Handhavingteams labelden weesfietsen en haalden deze weg.
  2. Er was een Opruimdag. Hier konden ook oude fietsen ingeleverd worden.
  3. De gemeente hielp bewoners en informeerde op verschillende manieren over bestaande subsidies.
  4. Er waren bijeenkomsten met de BIZ, het wijkberaad en medewerkers van het stadsdeel. Om samen te onderzoeken wat er nodig is om de winkelstraten in de Vruchtenbuurt aantrekkelijker te maken.
  5. De Laan van Eik en Duinen krijgt een nieuwe inrichting. Ook wordt de straat een plek waar je maximaal 30 kilometer per uur mag rijden.  
  6. De sociale samenhang in de Vruchtenbuurt kreeg in september 2023 een beloning. De bewoners van het Pomonaplein zetten zich al heel lang met veel enthousiasme in om het groen in de wijk te onderhouden. Ze voorzien stukken grond in de buurt van mooie bloemen en planten, geven ze met liefde water én houden de buurt schoon. En omdat iedereen daar in de buurt blij van wordt, kregen zij hiervoor een Gulden Klinker.

Acties

Coöperatie DEEL hielp bij het onderzoeken hoe het gebruik van deelauto’s in de Vruchtenbuurt aangemoedigd kan worden.

Wijkbudget Vruchtenbuurt

De Vruchtenbuurt is een van de wijken waar een wijkbudget is verdeeld. Dat is een speciaal geldbedrag waar bewoners een goed idee voor kunnen indienen.

In 2022 stuurden bewoners 30 plannen in om de Vruchtenbuurt socialer, leefbaarder, groener en duurzamer te maken. Bewoners van 12 jaar en ouder konden daarna het bedrag van € 30.000 verdelen over de 5 meest populaire en haalbare plannen. De 4 winnende plannen waren:

  • schaaktafels in de Vruchtenbuurt
  • regentonnen voor de wijk
  • AED in de Vlierboomstraat
  • fruitbomen en -struiken in de Vruchtenbuurt

De 10 fruitbomen en 15 bessenstruiken zijn in het najaar van 2023 geplant op verschillende plekken in de Vruchtenbuurt. Er zijn 100 regentonnen uitgedeeld en geïnstalleerd. De AED is opgehangen bij de apotheek in de Vlierboomstraat en de 2 schaaktafels zijn geplaatst op Perziklaan en Abrikozenplein.

De wijkagenda Heesterbuurt is de nieuwste wijkagenda van Segbroek. De thema’s van de Heesterbuurt worden zo snel mogelijk aangepakt.

De vastgestelde thema’s voor de Heesterbuurt voor 2024-2028:

Bewoners willen meer groen, minder zwerfafval en minder hondenpoep. Zo zien de straten er mooier en schoner uit. Ook willen bewoners aandacht voor veilig verkeer.

In de Heesterbuurt hebben veel woningen energielabel E, F of G. En veel koopwoningen en huurwoningen zijn niet goed onderhouden. Bewoners vinden het onderhouden en duurzaam maken van een woning moeilijker als er een Vereniging van Eigenaren (VvE) is.

Veel bewoners hebben het financieel lastig in de Heesterbuurt. Ook komen er steeds meer arbeidsmigranten in de wijk wonen.

Bewoners willen meer contact met hun buren en de wijk. Ze willen meer activiteiten. Soms hebben bewoners last van jongeren in de buurt.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070