Wijkpark Cromvliet kreeg waterbuffer
Het Wijkpark Cromvliet in Laak is helemaal opgeknapt. Het is een druk park geworden waar veel bewoners komen. Het park kan ook goed tegen erg slecht weer. Veel mensen hebben aan het project meegewerkt: van bewoners tot aan de Europese Unie (EU).
De bewoners en ondernemers uit Laak hebben het park bedacht en gebouwd. De Europese Unie gaf subsidie om onder het park een ‘waterbuffer’ te bouwen. Het gaat om een Europese (Begin externe link: INTERREG 2-Zeeën(Externe link), einde externe link.) subsidie via het project Begin externe link: Nature Smart Cities(Externe link), einde externe link..
In het park is het prettig om te bewegen of om activiteiten te organiseren. Er zijn veel sport- en speelmogelijkheden en er is een grote moestuin en een kinderboerderij. Deze verschillende onderdelen van het park zijn goed voor het groepsgevoel in de buurt. De paden van het park komen samen in het midden bij het podium. Daar kunnen mensen elkaar ontmoeten. Of ze kunnen er een klein evenement houden.
Waterbuffer: regenwater opnieuw gebruiken
De waterbuffer onder het park vangt het regenwater van de daken en straten in de buurt op. Het water komt tijdelijk terecht in een krattensysteem. Een biofilter maakt het water daarin schoon. Daarna wordt het water diep in de bodem opgeslagen.
Als het droog weer is, kan de gemeente het opgeslagen water omhoog pompen. Het kan dan gebruikt worden voor de stadsboerderij en de moestuinen in het Cromvlietpark. Zo blijft het groen en koel tijdens warme dagen. Daarnaast zorgt een tapkraan van Dunea voor drinkwater en geeft zo verkoeling aan bezoekers op warme dagen.
Bekijk de video met een uitleg over het Cromvlietpark en de waterbuffer (YouTube-kanaal van de gemeente).(Externe link)
Vergroening plein in de Van Musschenbroekstraat
Het plein in de Van Musschenbroekstraat wordt groener. De wortels van de oude bomen kunnen zo beter groeien. Om plaats te maken voor het groen heeft de gemeente 200 m2 aan tegels verwijderd. Daarvoor in de plaats zijn 2 nieuwe bomen, ondergroen en kleine plantjes onder de bomen aangelegd.
Voor de bestaande kastanjebomen heeft de gemeente de bodem onder de straat aangepast. Deze bomen hebben nu meer wortelruimte met meer zuurstof en organische stoffen. Hierdoor kunnen de bomen gezonder oud worden en voor een fijne woonomgeving zorgen.
De gemeente heeft een schets gemaakt van de nieuwe situatie. In het voorjaar heeft ze het ontwerp besproken met de bewoners.
Bekijk de video over het project Van Musschenbroekstraat (YouTube-kanaal van de gemeente(Externe link)
Project Nature Smart Cities (NSCiti2S)
Den Haag doet mee aan het project Nature Smart Cities. De EU geeft hierbij geld voor vernieuwende natuur- en milieuprojecten in het 2 Zeeën-gebied. Dit is het gebied rond de Noordzee en het Kanaal. Daarbij horen kustgebieden van Engeland, Frankrijk, België en Nederland. Den Haag is 1 van de deelnemers in het project samen met:
- Southend on Sea Borough Council, Cambridge City Council, Imperial College London (Verenigd Koninkrijk)
- Gemeente Lille (Frankrijk)
- Stad Brugge, De Zuidstrand Streekvereniging, Provincie Antwerpen, Universiteit van Gent, Universiteit van Antwerpen (België)
- Gemeente Kapelle (Nederland)
Het project loopt van 2018 tot 2023.
Bekijk de video Nature Smart Cities (YouTube-kanaal van de gemeente).(Externe link)
Wat levert het op?
Het project Nature Smart Cities leert de gemeente hoe zij meer geld vrij kan maken voor vergroening. Maar er is meer. Het project zorgt voor:
- meer kennis over hoe de gemeente haar plannen nog groener en klimaatbestendiger kan maken. En hoe ze die plannen het beste kan uitvoeren.
- geld voor de bovenbeschreven voorbeeldprojecten (Vergroening plein Van Musschenbroekstraat en project Nature Smart Cities) in de stad.
- samenwerking en kennisontwikkeling met andere steden en met universiteiten.
- het krijgen van ervaring met Europese projecten. In de toekomst wil Den Haag misschien vaker EU-geld gebruiken.
Nominaties en prijzen
Het project Nature Smart Cities van de gemeente heeft al prijzen en nominaties gekregen, zoals:
- Field Factors (1 van de projectpartners) heeft de 1e prijs van de Begin externe link: Urban Water Challenge 2020(Externe link), einde externe link. ontvangen. Dit was voor het Blueblogs-systeem in de waterbuffer.
- Begin externe link: Klimaatkrachtig Keurmerk(Externe link), einde externe link. in 2021 ontvangen voor Wijkpark Cromvliet
- Nominatie ‘Begin externe link: Zonnetje(Externe link), einde externe link.‘ Nationaal Deltacongres 2021 voor Wijkpark Cromvliet
- Nominatie Begin externe link: Steenbreektrofee 2022(Externe link), einde externe link. voor Wijkpark Cromvliet (de uitslag is nog niet bekend)
- Kandidaat voor de 1.2.Tree Award 2022 voor de Van Musschenbroekstraat