Wetten en regels voor sportclubs
Sportclubs moeten zich houden aan wetten en regels. De gemeente helpt besturen van Haagse sportclubs op verschillende manieren.
Als de overheid wetten en regels maakt of verandert, organiseert de gemeente bijeenkomsten voor sportclubs. U hoort dan meer over wat de nieuwe of veranderde wetten en regels betekenen voor uw vereniging. Als de gemeente uw contactgegevens heeft, krijgt u bericht als er een bijeenkomst is.
Regels voor clubbijeenkomsten en alcohol
Als bestuur van een sportclub leidt u de club en moet u zorgen dat de club zich houdt aan wetten en regels. Bijvoorbeeld als u een bijeenkomst organiseert en alcohol schenkt.
Sportclubs mogen maximaal 12 keer per jaar tijdens bijeenkomsten sterke drank schenken. Zij moeten deze bijeenkomsten melden. Het gaat om:
1. activiteiten die niet van de club zijn, maar een persoonlijke activiteit (bijvoorbeeld een bruiloft of bedrijfsuitje)
2. bijeenkomsten voor mensen die niet (direct) betrokken zijn bij de club
U mag bij deze bijeenkomsten geen Begin link:incidentele nachtontheffing, einde link. of Begin link:permanente nachtontheffing, einde link. gebruiken. Zo voorkomt u oneerlijke concurrentie.
Commerciële feesten vallen hier niet onder en mogen niet. Neem bij twijfel contact op via Begin link:horecavergunningen@denhaag.nl, einde link..
Melden
Meld de bijeenkomsten minimaal 2 weken van tevoren via Begin link:horecavergunningen@denhaag.nl, einde link.. De gemeente beantwoordt elke melding. En houdt bij hoeveel meldingen er zijn. Zij geeft de melding door aan de politie en het handhavingsteam, zodat die extra kunnen controleren.
De gemeente of de politie kan in overleg met de vereniging adviseren om extra maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld het inzetten van beveiliging. Gebeurt er iets vervelends of houdt de club zich niet aan de regels, dan kan de burgemeester maatregelen nemen. Zoals de club tijdelijk sluiten.
Sportclubs mogen zelf bepalen wanneer ze alcohol verkopen. Ze mogen volgens de Drank- en Horecawet geen alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. De barmedewerker in de kantine moet hierop letten. Kijk voor meer informatie over sport en alcohol op de Begin externe link:website van NOC*NSF(Externe link), eind externe link.. Of op Begin link:Regels Alcoholwet voor sportverenigingen, einde link..
Overtredingen Alcoholwet
Verkoopt de vereniging alcohol aan jongeren onder de 18 jaar, dan krijgt de vereniging een waarschuwing. Als dit 3 keer binnen 1 jaar gebeurt, mag de vereniging 12 weken geen alcohol schenken
U mag in sportinstellingen geen sterke drank schenken. Verenigingen kunnen een ontheffing aanvragen om alcohol te mogen verkopen op dagen of tijden dat er (bijna) geen jongeren onder de 18 zijn. U kunt deze ontheffing aanvragen bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak via het e-mailadres Begin link:intakevergunningen@denhaag.nl, einde link. of via telefoonnummer (070) 752 92 03.
Barvrijwilligers moeten volgens de Alcoholwetwet een instructie Verantwoord alcohol schenken volgen. Het NOC*NSF biedt samen met het Ministerie van VWS een gratis e-learning aan voor medewerkers in sportkantines. Kijk voor meer informatie op de Begin externe link:website van NOC*NSF(Externe link), eind externe link..
Ziet u als lid of bezoeker dat de club zich niet houdt aan de regels uit de Alcoholwet? En wilt u hier melding van doen? Neem dan contact op met het Begin externe link:Vertrouwenspunt Sport van NOC*NSF(Externe link), eind externe link. of met de Begin link:gemeente, einde link..
Hulp bij juridische vragen
Haagse sportclubs kunnen hulp krijgen bij juridische vragen. Bijvoorbeeld bij:
- het veranderen van statuten en regels
- het maken of beoordelen van contracten, fusies
- het verplaatsen van de accommodatie (sportvelden, gebouwen)
- bestuursrechtelijke zaken (zoals inspraak, bezwaar, beroep)
- andere juridische zaken
Hulp bij andere vragen
Ook bij andere vragen kunt u als bestuurder contact opnemen met de Begin link:sportconsulent, einde link. van uw stadsdeel. Bijvoorbeeld over het invullen van alle functies in het bestuur. Of het maken van plannen en afspraken (beleidsplan). De sportconsulent kan met u meedenken. Kijk ook op de pagina Begin link:Clubondersteuning bestuur en organisatie, einde link..