Gevel- en boomtuintjes

Groen maakt een buurt mooier en gezelliger. En groen is goed voor insecten, vogels en andere dieren. Maar niet in iedere straat is een parkje of hebben de huizen voortuinen. Maak uw straat groener door een geveltuintje te maken of plantjes rondom een boom te zetten.

Lees hoe u het beste een gevel- of boomtuintje kunt maken en wat de regels zijn.

Tips en regels geveltuin

  • Een geveltuintje legt u aan tegen de gevel van uw woning. Het tuintje mag maximaal 45 centimeter breed zijn.
  • Er moet 1,5 meter vrije doorgang overblijven tot de rand van de stoep.
  • Een tuintje dat aansluit op uw voortuin is geen geveltuin. Dit mag daarom niet.
  • Overleg voordat u begint met uw huisbaas, vve of woningbouwvereniging.
  • De grond onder uw geveltuin blijft van de gemeente. De gemeente moet altijd bij de kabels en leidingen kunnen. Dit kan ook betekenen dat uw geveltuintje (tijdelijk) weg moet door werkzaamheden of herinrichting. De schade wordt niet vergoed door de gemeente.

Lever tegels in en krijg gratis plantjes

U kunt tegels inleveren en daar gratis plantjes voor terug krijgen. Zet u met uw buren meer dan 200 tegels om naar geveltuintjes, dan kunt u hulp krijgen van Operatie Steenbreek (Duurzaam Den Haag). Operatie Steenbreek organiseert in het voorjaar en de zomer acties met buren. Maar ook als u dit alleen wilt doen, kunt u stenen inleveren voor gratis plantjes.
Kijk voor meer informatie op de website van Begin externe link: duurzaamdenhaag.nl(Externe link), einde externe link..

Tips en regels boomtuintjes

  • Haal het onkruid rondom de boom weg. De grond mag u niet ophogen. U mag wel een klein laagje grond weghalen en vervangen door bemeste tuinaarde.
  • Let op de wortels van de boom als u gaat planten.
  • U mag de ruimte rondom de boom niet groter maken door bijvoorbeeld tegels weg te halen. Ook mag u geen rand om het boomtuintje maken.
  • Plant geen planten of bloemen bij jonge bomen waar nog een groene, plastic rand omheen staat. Jonge bomen krijgen in het 1e jaar extra water. De plastic rand zorgt ervoor dat het water goed bij de wortels kan komen. Maar plantjes kunnen door zoveel water los spoelen en dood gaan. Als de rand na 2 jaar weg is, krijgt de boom geen extra water meer. Dan kunt u een boomtuintje maken.
plant in boomspiegel
plant in boomspiegel

Onderhoud tuintjes

U moet uw gevel- of boomtuin zelf onderhouden. Denk aan het regelmatig snoeien van de planten. Bij verhuizing moet de volgende bewoner of iemand die in de buurt woont de zorg voor de gevel- of boomtuin overnemen. Lukt dat niet? Dan moet u de gevel- of boomtuin weghalen. Als het om een geveltuin gaat, moet u ook de stoep(tegels) weer in de oude toestand terugleggen.

Meer informatie

Download de folder over gevel- en boomtuintjes.

Folder Gevel- en boomtuintjes

(PDF, 1,5 MB)

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070