Hulp aan ouders affaire kinderopvangtoeslag Belastingdienst

Bent u door de kinderopvangtoeslagaffaire in de problemen gekomen? Zoals schulden of problemen met uw gezondheid, werk, woning of gezin? Neem dan contact op met de gemeente. Voor persoonlijke hulp en advies.

Bent u kind van een erkend gedupeerde ouder? Begin link: Lees wat de gemeente voor u kan doen, einde link. .
Bent u ex-toeslagpartner van een erkend gedupeerde? Begin link: Lees wat de gemeente voor u kan doen, einde link. .
Bent u nabestaande van een erkend gedupeerde? Houd dan de Begin externe link: pagina Nabestaandenregeling van de Belastingdienst(Externe link), einde externe link. in de gaten.

Belangrijk om te weten

De Belastingdienst werkt hard om ouders die te veel kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen te vergoeden.

  • De Belastingdienst is verantwoordelijk om uw geleden schade te vergoeden.
  • De gemeente kan dit proces niet versnellen of veranderen.
  • De gemeente helpt bij problemen die zijn ontstaan door de kinderopvangtoeslag.
  • Meldt u zich bij de Belastingdienst? Dan vragen zij u of de gemeente contact met u mag opnemen. Dit doen zij om u zo goed mogelijk te helpen. 
  • U kunt uzelf ook bij de gemeente aanmelden.

Schulden

Bent u erkend gedupeerde en heeft u private schulden? Begin link: Geef uw schulden dan door, einde link. aan Sociale Banken Nederland (SBN). Private schulden zijn bedragen die u nog moet betalen aan organisaties die niet bij de overheid horen. Bijvoorbeeld de NS, uw energiebedrijf, uw zorgverzekeraar, uw woningbouwcorporatie of een webwinkel.

Persoonlijke hulp en advies

De gemeente helpt op maat. Een medewerker kijkt eerst samen met u naar uw persoonlijke situatie en welke problemen u heeft. Dan maakt u samen een plan van aanpak.

In dat plan staat bijvoorbeeld dat u hulp krijgt met:

  • schulden oplossen
  • uitkering of regeling aanvragen
  • oplossingen zoeken op het gebied van gezondheid en gezin
  • inschakelen van andere hulpverlening, als dat nodig is

Vergoeding dringende kosten

De medewerker kan soms ook helpen om dringende kosten te vergoeden. Het gaat dan om kosten die uw kans op herstel verbeteren. En die bijdragen aan een positieve toekomst. Wat dat is, dat verschilt per persoon en per situatie. Daarom kunt u uw vergoeding niet vergelijken met die van een andere ouder. Dit heet maatwerk.

SPUK-aanvraag niet mogelijk

De gemeente krijgt daarbij regelmatig de vraag om een SPUK-aanvraag te doen. Dat kan niet. De SPUK-regeling bestaat wel, maar is niet voor gedupeerde ouders. Het is een afspraak tussen het ministerie en gemeente over het verrekenen van allerlei kosten.

Hulp nodig? Meld u aan

U kunt zich op verschillende manieren aanmelden:

Als u niet tevreden bent

Bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u helpt of behandelt? Dan kunt u altijd contact opnemen met de gemeentelijke ombudsman. Ga naar Begin externe link: ombudsman.denhaag.nl(Externe link), einde externe link.. Daar vindt u ook meer informatie over de werkwijze van de ombudsman.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070