Omgevingsvergunning aanvragen

Heeft u plannen om te bouwen of verbouwen? Wilt u een boom kappen, reclame of zonnepanelen plaatsen? Controleer eerst of u een vergunning nodig heeft en doe daarna uw aanvraag.

  1. U wilt bouwen of verbouwen

    Controleer de regels en kijk of u een vergunning nodig heeft met de vergunningcheck.

  2. Bereid uw aanvraag voor

    Verzamel alle documenten die nodig zijn bij uw aanvraag, zoals bouwtekeningen. Vraag ook advies van experts als dit nodig is.

  3. Aanvragen

    Doe uw aanvraag via het Omgevingsloket en stuur de nodige documenten mee.

  4. De gemeente controleert uw aanvraag

    Is uw aanvraag compleet en klopt alles?

  5. De gemeente beoordeelt uw aanvraag

    Zij controleert alle documenten en kijkt of uw plan in de buurt past.

  6. U krijgt het besluit

    De gemeente laat u weten of ze de aanvraag goedkeurt.

Na uw aanvraag

Uitgebreide informatie over dit stappenplan vindt u op de pagina Begin link: Stappenplan na aanvraag omgevingsvergunning, einde link. .

Zonnepanelen plaatsen op gebouwen die niet liggen in rijksbeschermd stadsgezicht.

Bij de volgende activiteiten heeft u vaak een vergunning nodig:

Voor de volgende activiteiten heeft u altijd een vergunning nodig:

Doe de vergunningcheck

Wilt u zeker weten of u een vergunning nodig heeft? Doe de Begin externe link: Vergunningcheck(Externe link), einde externe link. (Omgevingsloket).

Bij uw aanvraag moet u alle informatie geven die de gemeente nodig heeft om uw aanvraag te kunnen beoordelen. Vraagt u een omgevingsvergunning voor een technische bouwactiviteit aan? Dan levert u onder andere bouwtekeningen aan.

Als uw activiteit niet voldoet aan het Omgevingsplan

Vraagt u een omgevingsvergunning aan voor een activiteit die niet voldoet aan de regels van het Omgevingsplan? Dan levert u bij uw aanvraag aan:

  • alle informatie die de ruimtelijke gevolgen daarvan duidelijk maken.
  • een beschrijving waarin staat hoe u buren, bedrijven en organisaties in de omgeving informeert over uw plannen. En hierover met ze in gesprek gaat. U bent verplicht dit te doen voordat u de vergunning aanvraagt.

DigiD

Doe uw aanvraag in het Omgevingsloket

Na uw aanvraag krijgt u een brief waarin staat hoelang het proces duurt.

  • De gemeente neemt meestal binnen 8 weken een besluit op uw aanvraag. Zij mag deze periode 1 x verlengen met maximaal 6 weken.
  • Heeft u een ingewikkeld bouwplan? Dan heeft de gemeente 12 weken of 26 weken tijd om een besluit te nemen. U krijgt dan bericht. De gemeente mag ook deze periode 1 keer verlengen met maximaal 6 weken.

De kosten voor een vergunning zijn 1,69% tot 2,55% van de bouwkosten. Er geldt een minimumbedrag van €169. Wilt u alleen een gebouw een andere functie geven dan in het Omgevingsplan staat, dan kost dit € 468.

Het bedrag kan oplopen tot een aantal duizenden euro’s. Dit hangt af van uw bouwplan en van de situatie. Bij hele grote projecten kunnen de kosten voor een vergunning veel hoger worden. Meer informatie vindt u in de Begin externe link: Verordening leges Omgevingswet Den Haag 2024(Externe link), einde externe link..

Het kan zijn dat u meer vergunningen nodig heeft en dus meer dan 1 aanvraag moet doen.

De gemeente maakt de aanvraag bekend op Begin externe link: Berichten over uw buurt(Externe link), einde externe link.. Iedereen kan de aanvraag daar bekijken of inzien bij het Begin link: Den Haag Informatiecentrum, einde link. . Ook de tekeningen zijn openbaar.

  • De gemeente kijkt ook naar de belangen van uw buren. Als u een omgevingsvergunning krijgt, kunnen zij daartegen bezwaar maken.
  • Het is belangrijk om een goede band met uw buren te hebben als u gaat verbouwen. Lees hoe u uw buren kunt informeren op de pagina Begin link: Bouwen in en met de buurt, einde link. .

Voordat u begint met bouwen moet u soms ook een Wkb-melding doen. Lees wanneer dit moet op de pagina Begin link: Melding Wet kwaliteitsborging, einde link. (Wkb-melding).

Dan kan het nuttig zijn om een bouwkundig tekenbureau of architect in te schakelen. Zij kunnen deze tekeningen voor u maken. De eisen waaraan uw aanvraag moet voldoen, staan in het Begin externe link: Omgevingsbesluit(Externe link), einde externe link..

Heeft u een gebouw gevonden dat u wilt gaan gebruiken voor uw bedrijf? Controleer in het Begin externe link: Omgevingsplan(Externe link), einde externe link. of u het gebouw mag gebruiken voor uw type bedrijf.
Wilt u het gebouw gebruiken voor een ander soort bedrijf dan mag volgens het Omgevingsplan? Dan kunt u een omgevingsvergunning aanvragen voor een ‘buitenplanse omgevingsplanactiviteit’.

Heeft u nog andere vragen? Maak dan een afspraak bij het telefonisch spreekuur of ga langs bij het Ondernemersportaal op het Spui.

Heeft u vragen? Neem dan Begin link: contact, einde link. op met de gemeente.

Bent u ondernemer? Maak dan een afspraak bij het Ondernemersportaal via telefoonnummer 14070. Of kom langs op het Spui.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070