1e inschrijving BRP voor EU/EER burgers en Zwitsers uit het buitenland (u heeft nog geen bsn)
Heeft u de nationaliteit van een EU/EER-land of Zwitserland? Komt u vanuit het buitenland voor 4 maanden of langer in Den Haag wonen? En woonde u nooit eerder in Nederland? Dan moet u zich bij de gemeente inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit bent u wettelijk verplicht.
Heeft u eerder in Nederland gewoond? Of heeft u al een burgerservicenummer (bsn)? Ga dan naar Begin link: Opnieuw inschrijven in de BRP, einde link. .
Blijft u korter dan 4 maanden in Nederland? Kijk dan op Begin link: Burgerservicenummer en Registratie voor niet-ingezetenen (RNI), einde link. .
- U heeft de nationaliteit van een Begin externe link: EU/EER-land(Externe link), einde externe link. of Zwitserland.
- U komt 4 maanden of langer in Den Haag wonen.
- U was niet eerder ingeschreven in Nederland.
- U heeft nog geen Begin link: burgerservicenummer, einde link. (bsn).
Wilt u met terugwerkende kracht ingeschreven worden? Dit kan op de datum dat u de afspraak heeft gepland. Ook als de afspraak later is.
U heeft dan:
- een afspraak gemaakt voor een 1e vestiging of hervestiging
- de afspraak gemaakt nadat u in Nederland bent komen wonen
- een kopie bij u van de afspraakbevestiging (u krijgt deze per e-mail. Print deze of laat deze zien op uw telefoon, tablet of laptop. Let op! Hierop moet duidelijk te zien zijn wanneer u de afspraak heeft ingepland)
- Een Begin link: geldig identiteitsbewijs, einde link. . Dit mag geen rijbewijs zijn.
- Een Begin link: bewijs van bewoning, einde link. .
- Alle gezinsleden die zich willen laten inschrijven moeten meekomen naar de afspraak. Dus ook baby’s, jonge kinderen en ouderen.
Als u in het buitenland geboren, getrouwd of gescheiden bent, neem dan ook de volgende documenten mee:
- Uw geboorteakte.
- Als van toepassing: de geboorteakte van uw partner en/of uw kinderen.
- Als van toepassing: uw huwelijksakte of bewijs van geregistreerd partnerschap.
- Als van toepassing: echtscheidingspapieren.
- Als van toepassing: adoptiepapieren en/of een overlijdensakte van uw partner of kind(eren).
De documenten zijn geen voorwaarde voor inschrijving. Neem ze toch mee. De gemeente kijkt naar deze stukken. Als ze in orde zijn, worden de gegevens verwerkt in de BRP.
Soms heeft uw akte of document een legalisatie en/of vertaling nodig. U kunt dit per land nakijken op de Begin externe link: website van de Rijksoverheid(Externe link), einde externe link.. Vul het land in waar uw document is afgegeven
Online
Telefonisch
Wilt een afspraak voor u en uw gezin? Maak een afspraak via telefoonnummer 14070. Vanuit het buitenland maakt u een afspraak via telefoonnummer +31 70 353 30 00.
U gaat met de documenten naar de balie van Publiekszaken op Stadsdeelkantoor Segbroek.
Als u:
- een erkend wetenschappelijk onderzoeker bent
- onder de Begin externe link: kennismigrantenregeling van de Immigratie en Naturalisatiedienst (Externe link), einde externe link.(IND) valt
- of de Begin link: geprivilegieerde status , einde link. heeft
moet u een afspraak maken bij Begin externe link: The Hague International Centre(Externe link), einde externe link..
Gratis.
Meestal wordt uw inschrijving binnen 4 weken verwerkt. U krijgt per post een bevestiging van uw inschrijving met daarbij een overzicht van uw geregistreerde gegevens en uw Burgerservicenummer.
- Zijn uw geboorteakte, huwelijksakte, echtscheidingspapieren, adoptieakte(n) of andere belangrijke documenten (nog) niet in de BRP verwerkt? Laat dat dan zo snel mogelijk alsnog doen. Maak een afspraak om Begin link: buitenlandse brondocumenten te registreren in de BRP, einde link. .
- Wilt u weten welke gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) staan en waar ze voor worden gebruikt? U leest het in het Begin externe link: informatieblad Basisregistratie Personen(Externe link), einde externe link.. De informatie is er ook in het Begin externe link: Engels(Externe link), einde externe link..
- Verhuist u na uw inschrijving naar een ander adres in Den Haag? Begin link: Geef uw verhuizing door, einde link. .
- Verhuist u na uw inschrijving naar een andere gemeente in Nederland of naar het buitenland? Begin link: Geef uw verhuizing of vertrek door, einde link. .
- Iedereen vanaf 16 jaar mag zijn of haar eigen verhuizing doorgeven, als hij of zij niet onder curatele staat.
Zie ook: Informatie over Brexit en Britten in Nederland (Rijksoverheid.nl)(Externe link)