Woonvisie 2040: iedereen een plek om te wonen
De gemeente wil dat iedere inwoner van Den Haag een fijne, betaalbare plek heeft om te wonen. Maar dat gaat niet vanzelf. Hoe gaat de stad de wooncrisis aanpakken? Dat staat in de Woonvisie 2040, ‘Wonen in een stad in balans’.
De Woonvisie 2040 laat de plannen van de gemeente zien om het woningtekort aan te pakken. In het plan staan maatregelen en acties in voor de komende 5 jaar. Doel: bouwen aan een stad in balans. Zodat iedereen een fijne en betaalbare plek heeft om te wonen. In het najaar neemt de gemeenteraad een besluit over de Woonvisie 2040. Als die is goedgekeurd, gaat de gemeente aan de slag met de plannen. Bekijk Begin externe link: de volledige Woonvisie 2024 (RIS319812)(Externe link), einde externe link..
Stad in balans
Den Haag groeit. Steeds meer mensen wonen én werken in de stad. Maar voor veel inwoners is een huur- of koopwoning te duur. Denk hierbij aan mensen met een gemiddeld of laag inkomen, studenten, starters, gezinnen en senioren. Er is een groot tekort aan woningen.
4 Speerpunten
De Woonvisie 2040 heeft 4 belangrijke onderwerpen.
Het woningtekort wegwerken met nieuwbouw en door bestaande bouw beter te benutten, bijvoorbeeld door een extra verdieping op een flat of woning te zetten. Hierbij krijgt de bouw van goedkope en middeldure woningen voorrang. Mensen met een laag of gemiddeld inkomen krijgen zo de meeste kans op een passende woning. Betaalbare en kleinere woningen worden overal in de stad gebouwd. Zo kunnen senioren met een grote gezinswoning die kleiner willen wonen binnen hun eigen wijk verhuizen naar een appartement. De nieuw te bouwen woningen zijn voor iedereen beschikbaar.
Aandacht voor bewoners die weinig of geen kans hebben op een woning. Bijvoorbeeld omdat zij zorg of ondersteuning nodig hebben. Denk aan alleenstaande ouderen of mensen die een aangepaste woning nodig hebben. Zo worden er bijvoorbeeld meer woningen gemaakt die toegankelijk zijn met een rolstoel.
Te veel woningen in Den Haag zijn slecht geïsoleerd, vochtig of hebben last van schimmel. Dit is slecht voor de gezondheid van de bewoners. In 2040 moeten alle woningen veilig, gezond en energiezuinig zijn. Doel is om elk jaar 10.000 slecht geïsoleerde woningen energiezuinig te maken. Wijken waar veel slecht geïsoleerde woningen staan en mensen hoge energiekosten hebben, worden extra aangepakt.
Een goede woning staat in de buurt van winkels, zorg, groen en openbaar vervoer. En een wijk moet veilig zijn. Wijken waar voorzieningen en veiligheid onder druk staan, worden verbeterd en aangepakt.
Woonvisie in het kort
In de ‘Woonvisie in het kort’ staan de belangrijkste punten uit de Woonvisie.
Woonvisie2040 voor publiek
(PDF, 2,3 MB)7 Uitdagingen
In de Woonvisie 2040 staan de 7 uitdagingen op de woningmarkt:
- Den Haag groeit met zo’n 5.000 inwoners per jaar. Er is bijna geen ruimte om woningen bij te bouwen. Kan het wel, dan is het vaak lastig en ingewikkeld.
- Woningen zijn vaak te duur. Mensen wonen hierdoor in slechte woningen waar het bijvoorbeeld tocht, vochtig is of schimmel op de muur zit.
- Vraag en aanbod sluiten niet op elkaar aan. Mensen die willen kunnen daardoor niet of heel moeilijk verhuizen naar een passende woning.
- Mensen met hoge en lage inkomens wonen in verschillende wijken. Want betaalbare en dure woningen zijn nu niet goed verspreid over de stad. Deze scheiding is in Den Haag groter dan in andere Nederlandse steden. Hierdoor komen wijken waar mensen het minder goed hebben, onder druk te staan.
- De groep kwetsbare mensen groeit. Denk aan eenzame ouderen, mensen die zorg nodig hebben, en dakloze mensen.
- Veel huizen zijn slecht onderhouden en slecht geïsoleerd waardoor veel bewoners een hoge energierekening hebben.
- Steeds meer inwoners verliezen werk en inkomen als de economische groei tegenzit. Bijvoorbeeld mensen met tijdelijke contracten. De gemeente wil de gevolgen hiervan beperken.
Woonwensen van inwoners
Najet (20), Mitchel (24), Kelly (27), dertigers Mo en Maya, en Els (70) laten in de video’s hieronder zien hoe moeilijk het is om in Den Haag een huis te vinden.
- Begin externe link: Els verhuist naar een klein huurappartement zonder trappen(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Mo en Maya en hun dochtertje verhuizen naar een eengezinswoning(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Kelly gaat samenwonen met haar vriend in een tweekamerappartement(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Mitchel verlaat zijn studentenkamer en gaat in een appartment voor zichzelf wonen(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Najet verhuist naar een studentenkamer in Den Haag.(Externe link), einde externe link.
Samen met de stad
De gemeente pakt de woonproblemen in Den Haag samen met verschillende partijen aan. Denk aan het Rijk, de provincie, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, particuliere verhuurders, bouwers, regiogemeenten en inwoners. Zij dachten daarom mee over de Woonvisie 2040.
Woningen voor andere inwoners
Ontwerp Woonzorgvisie
Plannen voor betaalbare woningen voor ouderen en mensen in kwetsbare situaties.
Leraren, politieagenten en zorgmedewerkers een huis
Den Haag helpt deze mensen aan een woning.